Voda Zpracoval: Lukáš Holý.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Biologické aspekty vody
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Voda a vzduch = základ života
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Voda Kocmichová, Lukášová.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Pohyb vody na Zemi.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: Přírodověda.
Uhličitan vápenatý.
Voda a vzduch.
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Chemické značky a vzorce II
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Člověk a jeho svět 4. ročník
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Kyslíkaté kyseliny.
Hydrosféra Vodní obal země.
VODA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Součásti neživé přírody
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
VODA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Mineralogie.
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ATMOSFÉRA.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Transkript prezentace:

Voda Zpracoval: Lukáš Holý

Obsah Co je voda Voda jako rozpouštědlo Tvrdá voda Změkčování vody Šumivé nápoje Koloběh vody na Zemi

Co je voda Voda je sloučenina. Každá molekula vody obsahuje dva atomy vodíku navázané na atom kyslíku. Chemický vzorec vody je H2O. Chemický název vody je oxid vodný. Voda vzniká při spalování vodíku za přístupu vzduchu.

Voda jako rozpouštědlo Voda je velmi dobré rozpouštědlo, to znamená, že se v ní snadno rozpouští mnoho látek a vznikají tak roztoky. Proto se voda zřídkakdy vyskytuje v čisté podobě.

Tvrdá voda, změkčování vody Tvrdá voda obsahuje rozpuštěné minerály, které se uvolňují z hornin, přes které protéká. Mýdla v tvrdé vodě špatně mydlí - minerály reagují s mýdlem za vzniku povlaku. Podle minerálů, které obsahují, existují dva druhy tvrdé vody: přechodně tvrdá voda – reakce dešťové vody s vápencem a trvale tvrdá voda – sloučenina vápníku a hořčíku. Minerály způsobující tvrdost vody lze odstranit přidáním sody nebi výměnou iontů.

Šumivé nápoje Bublinky v šumivých nápojích se vyrábějí rozpouštěním oxidu uhličitého pod tlakem ve vodě. Množství plynu, které lze rozpustit, klesá s tlakem v kapalině. Proto se oxid uhličitý po otevření lahve (snížení tlaku) uvolní a vyšumí v podobě bublinek.

Koloběh vody Když slunce svítí, voda se vypařuje ze zemského povrchu a tvoří oblaka-mraky. Mraky stoupají vzhůru a nakonec z nich prší. Dešťová voda prosakuje do půdy a napájí řeky, které se vlévají do moří. Tento koloběh nemá ani začátek, ani konec, ale vždy má tři hlavní etapy.

1. Srážky Vodní pára stoupá do vyšších částí atmosféry, kde se ochlazuje. Voda se opět stává kapalnou ve formě miniaturních kapiček, které tvoří mraky. Mraky se roztrhají a padá z nich voda v různých podobách, čemuž se říká srážky.

2. Pohyb vody na zemi 60% vody, která spadne k zemi, se okamžitě vypaří. Naštěstí jí 25% pronikne do půdy a doplňuje podzemní vody. 15% odtéká na zem a vlévá se do řek a veletoků, které se zase vlévají do moří.

3. Odpařování Vlivem tepla se voda odpařuje, tedy se mění v plyn, který stoupá do atmosféry. V oceánech probíhá velmi silné odpařování. Na zemi vzniká vodní pára také dýcháním, transpirací rostlin.

Zdroj Co bych měl vědět o světě kolem nás (Svojtka&co) Země (Dokéo) Obr.1: http://www.minisvetskolka.cz/rs/aktuality/vod a-vo Obr. 2: http://home.tiscali.cz/chemie/voda.htm denka.html