Posouzení kvality drogových služeb ve Středočeském kraji Pavel Plaček, Dis. K-centrum Nymburk Petr Steklý K-centrum Kolín PhDr. Pavla Doležalová Středočeský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Konference Asociace aktivních škol
K-base – Středočeská alternativa Freebase
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ing. Stanislava Správková
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR „Sociální integrace na Jesenicku“
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Praktické zkušenosti z Českého systému kvality služeb Specializované pracoviště ČSKS Výroční konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Krajské akční plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Kariérové poradenství a podnikavost
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Posouzení kvality drogových služeb ve Středočeském kraji Pavel Plaček, Dis. K-centrum Nymburk Petr Steklý K-centrum Kolín PhDr. Pavla Doležalová Středočeský kraj

Popis a cíle projektu: Projekt řešil problémy programů služeb v dosažení kritérií vnějšího zadání kvality, podle Standardů pro zařízení a programy poskytující odborné služby problémovým uživatelům a závislým na návykových látkách. Posuzováno bylo osm zařízení, které poskytují programy nízkoprahové kontaktní práce a poradenství, případně doplňují svou činnost programy primární prevence. Účast vycházela z principu motivované dobrovolnosti. Byla podepsána trojdohoda (KPK, organizace, auditoři). Projekt byl realizován pod A.N.O.- PhDr. J.Libra, PhDr. J.Broža

Cíle projektu: 1. Připravit zařízení na certifikační proces, sjednotit formální podklady 2. Zobrazit kvalitu drogových programů ve SK na základě kritérií Standardů 3. Rozvinout potencionality organizací a minimalizovat nebo odstranit nedostatky 4. Zlepšit komunikaci a spolupráci jak mezi organizacemi a SČ krajem, tak mezi organizacemi navzájem

Metody a aktivity 1. fáze projektu - příprava, záměr projektu: Pracovní skupina - (realizátor projektu) byla ustavena kr. protidrogovým koordinátorem - zpracovala výchozí posuzovací manuál pro posouzení služby, aby odpovídal současnému certifikačnímu řádu. Dále projekt zajišťovali externí posuzovatelé – školení auditoři kvality drogových programů a samotní pracovníci protidrogových služeb SČ kraje. Určené skupiny posuzovatelů převzaly zadání pro posouzení programů ve formě manuálu. Na úvodním semináři byli účastníci proškoleni a ustanovily se skupiny posuzovatelů.

2. fáze projektu- vlastní šetření:  Základním principem této fáze bylo věrné modelování „ostrého“ průběhu certifikace, spolu s usilováním o maximální bezpečí a otevřenost procesu.  Skupina posuzovatelů provedla (vždy pod vedením externích garantů a realizátorů projektu) vlastní šetření.  Šetření probíhalo formou modelující určený certifikační řád: zařízení vyplnilo sebehodnotící dotazník a zaslalo zpět prac. skupině spolu s dalšími vyžádanými písemnými podklady o službě. Určení posuzovatelé provedli první posouzení písemných podkladů.  Dvoudenní šetření - 8 h/den – formálně, dále neformálně.

3. fáze projektu - vyhodnocení výsledků šetření: Základním principem této a další části je dodržení ochrany integrity služby a usilování o prospěch jejích pracovníků a klientů. Zpětná vazba přímo na pracovištích bezprostředně při šetření a zpracování podrobného protokolu. Skupina vyhotovila protokol o místním šetření, v němž oznámila výsledek a potřebná doporučení (silné a slabé stránky jednotlivých položek kvality programů). Výstupy - metodický materiál a odborná literatura, sloužící k zlepšení kvality řízení v organizaci a návrhu praktických postupů.

Časový harmonogram realizace projektu: Úvodní setkání pracovní skupiny – březen 2004 Zpracování výchozího posuzovacího manuálu a prováděcího návrhu projektu pro vedení organizací poskytovatelů a pro pracovní skupinu – březen 2004 Úvodní seminář k projektu - setkání vedoucích pracovníků služeb se členy pracovní skupiny posuzovatelů - upřesnění kontraktu o průběhu šetření, o podobě výstupů, finálních materiálů, včetně určení jejich konkrétních příjemců – červen 2004 Vlastní šetření v maximálně osmi programech –říjen / listopad 2004 Zpracování metodického doporučení organizaci a odbornému kolegiu – listopad 2004 Závěrečný seminář k projektu – prosinec 2004

Formální výsledky realizace uvedených aktivit: Organizace získala : Zpětnou vazbu o tom, jak jsou programy zobrazeny pomocí kritérií Standardů. Pracovní nástroj (metodiku) i přímou zkušenost, které budou vodítkem pro posuzování kvality programů v budoucnosti. Konstatování opřená o kvalifikované posouzení kvality, pro doplnění a další rozvoj pracovních strategií programů.

Organizace získala: Zpětnou vazbu o tom, jak jsou prováděny závazné procedury poskytování služeb, řízení lidských zdrojů s promítnutím do jednotlivých programů. Doporučení v různých formách naléhavosti, po jejichž realizaci bude organizace moci předstoupit před případný „ostrý“ vnější audit kvality. Zpětnou vazbu o tom, do jaké míry odpovídají programy požadavkům specifických Standardů drogových služeb, Prostor pro kvalitativní zlepšení v komunikaci o kvalitě služeb na půdě odborného kolegia.

Neformální výsledky uvedených aktivit, následné změny: Obecné:  Zlepšení komunikace a spolupráce mezi organizacemi – odstranění pocitu konkurenčního tlaku.  Přejímání a uvádění do praxe pozitivních a osvědčených příkladů aplikace služeb úspěšně fungujících v jiných zařízeních.  Změna zaměření některých poskytovaných služeb, větší otevírání služeb ve vztahu ke klientům.  Posílení etické kolegiality.

Neformální výsledky uvedených aktivit, následné změny: Konkrétní: K-centrum Nymburk (příklady): Zrevidování služeb na Kontaktní místnosti K-centra Nymburk, vytvoření nové koncepce KM (za 1-3/04 – 180 kontaktů na KM, za 1-3/05 – 427 kontaktů). Přehodnocena Individuální práci s klienty, zavedení individuálních léčebných plánů (za 1-3/04 – 30 ind. sezení s klientem, za 1-3/05 – 97 ind. sezení). Částečnou změnou prošla celá filosofie zařízení – proběhl odklon od zaměření na kvantitativní data směrem k cílenému vyhodnocování efektivity služeb. V rámci spolupráce se zařízeními nejen ve Středočeském kraji jsme iniciovali sepsání a projednávání dohod o vzájemné spolupráci a odesílání klientů (22 oslovených zařízení).

Neformální výsledky uvedených aktivit, následné změny: Konkrétní: K-centrum Kolín (příklady): Zkvalitnění organizačních aspektů sdružení a projektu KC – posílení transparentnosti sdružení. Optimalizace personální práce – snížení počtu pracovníků na 4, zvýšení úvazků na 4,0. Využívání dobrovolníků a stážistů. Zvýšení odbornosti práce s klientem – předcházení zvratu ve vztahu s klientem, trvalé a intenzivní navyšování bezpečí, anonymity a důvěry klienta – směrování k individuální práci. Propracování systému evidence – vydefinování parametrů služeb. Nastartování procesu síťování a osobního poznávání ostatních služeb

Výsledky změn v datech: (porovnání prvního čtvrtletí 2004 a prvního čtvrtletí 2005) Konkrétní: K-centrum Kolín 5 x více návštěv kontaktní místnosti (75/370) 3 x více individuálních výkonů ( 9/34) 9 x větší počet výměn (45/406) 6 x více kontaktů s uživatelem (89/549)

Závěr, doporučení Zastavit se v expanzi vyvolané tlakem potřeb okolí, systematizovat a více strukturovat, rozvíjet a zdokonalovat již realizované programy. Posílit vnitřní organizační strukturu – management odborný i ekonomický. Dále rozvíjet a upevňovat horizontální i vertikální spolupráci s vnějšími institucemi a organizacemi. Zvýšit počet kvalifikovaných pracovníků. Lépe a intenzivněji prezentovat své služby na veřejnosti.

Za pozornost děkuje K-centrum Nymburk ( K-centrum Kolín (