FIMFÁRUM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Meziválečné české divadlo
Prvorepublikový film Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Zdraví Vás KRTEČEK.
Orchestr Glenna Millera
Jan Ámos Komenský.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Werich Jiří Voskovec
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Jan Werich Vytvořil: Jiří Burda
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Jan Werich Monika Kupková.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Spisovatelé a ilustrátoři
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Život v Československu mezi dvěma válkami
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Jan Ámos Komenský.
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_ČESKÝ JAZYK
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

FIMFÁRUM

Obsah Život Jana Wericha Werich a jeho tvorba Pohádky J.Wericha Fimfárum Královna Koloběžka První O rybáři a jeho ženě Tři veteráni A mnoho dalších

Život Jana Wericha Narodil se před více než sto lety – 6. února 1905 v Praze Ve stejném roce vznikl taky školní a vyučovací řád, který nařizoval, že děti školou povinné mohou navštěvovat divadla, kina pouze v doprovodu rodičů, a to jen v případě, že souhlasí třídní učitel!!!

Život Jana Wericha jedináček, neměl sourozence rodiče se spolu rozešli svěřen do péče otce Tatínek pracoval jako nižší úředník v pojišťovně. Jan mu často pomáhal.

Život Jana Wericha Ve škole se seznámil s Jiřím Voskovcem Spolu založili Osvobozené divadlo Jak si Voskovec pamatoval svého kamaráda Wericha: „Já se pamatuju docela přesně na takovýho bledýho chlapečka. Jan byl vždycky strašně bledej. Hrozně bledej a měl takový ouzký voči, modrý.“

Život Jana Wericha Velice rád četl dobrodružné romány J.Verna a Karla Maye . Gymnázium - hrával s Voskovcem loutkové divadlo. Začali studovat právnickou fakultu, ale studium hned nedokončili, až po několika letech.

Život Jana Wericha Jednou uspořádali studentské představení West Pocket Revue, které mělo velký úspěch a stálo za začátkem Osvobozeného divadla. Měli rádi filmování (Pudr a benzin, Svět patří nám) Autoři písni Život je jen náhoda, Ezop a Brabenec, Hej, pane králi, Klobouk ve křoví atd.

Život Jana Wericha Přišla válka a jejich divadlo muselo být zavřeno. Odcestovali do USA. Werich se vrátil a pokračoval v hraní Film Císařův pekař, Pekařův císař, Byl jednou jeden král Spolupracoval s J.Trnkou

Život Jana Wericha skvělý spisovatel a komik Sepisoval své postřehy, vzpomínky a citáty. Jan Werich byl člověk s obrovským pokladem lidskosti, ze kterého rozdává moudro i smích. Podle něj jsou pohádky jako řetěz – obepínají svět a spojují lidi odevšad.

Jak začal psát pohádky? První z nich O rybáři a jeho ženě navyprávěl na gramofonovou desku pro malého synka výtvarníka Jiřího Trnky jako dárek k Vánocům. Jelikož se pohádka líbila i jeho kamarádům, začal psát další. Bylo mu vytýkáno, že pohádky nejsou jen pro děti.

Fimfárum Fimfárum je jen o chlup tenčí než ta nejtenčí rákoska a je to světový unikát. Když jím někdo švihne, tak všechno, co se hýbe, zkamení a nehýbe se to, dokud se nešvihne podruhé.

Pohádky Královna Koloběžka První Fimfárum O rybáři a jeho ženě Tři veteráni A další (Lakomá Barka, Paleček, Tři sestry a jeden prsten, atd.)

Použité zdroje WERICH, Jan. Fimfárum. 3. rozš. vyd. Praha : Albatros, 1998. 193 s. ISBN 80-00-0055-7. DOLEJŠÍ, Pavel. Školní slovník českých spisovatelů. 1. vyd. Humpolec : Pavel Dolejší, nakladatelství a vydavatelství, 2003. 287 s. ISBN 80-86480-24-0.

Děkuji za pozornost  Jarmila Havelková