Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum Který z nich je správný?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Ústav pedagogických věd FF MU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
AV stručná prezentace.
Kvalitativní výzkum.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Analýza dat.
Sociologický výzkum.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
Základy pedagogické metodologie
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Metody sociální psychologie
Skupinové interview (Focus group)
Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Sběr dat, tvorba výzkumného souboru PSY 118, PSY474 Metodologie psychologie (kvalitativní přístup) Přednáška 4 Prof.PhDr. Ivo Čermák, CSc.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
PŘÍPADOVÁ STUDIE - zaměřuje se na podrobný popis a rozbor jednoho nebo několika málo případů. - výzkumná otázka: Jaké jsou charakteristiky daného případu.
Metoda ohniskových skupin
Základy pedagogické metodologie
Případová studie Seminář 2014.
Metodologie 2: Lekce 3 Lenka Slepičková.
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie; seminář Mgr. Zdeněk Hromádka
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Téma Hypotézy ve výzkumu
Vítejte na marketingu. Management a další uživatelé informací Marketingové prostředí Marketingový informační systém Interní databáze Shromažďování a třídění.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Metody sociálního výzkumu 3. blok Denní studium LS 2008/ blok.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Mixed methods design (MMD)
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Úvod do psychologie II. přednáška
Metody a techniky výzkumu II.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum Který z nich je správný? 2. přednáška Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum Který z nich je správný?

Paradigmata pedagogicko psychologického výzkumu Paradigma = přístup založený na určitých předpokladech, používaných pojmech a hodnotách vyznávaných odbornou komunitou po většinu 20. stol. dominovalo KVANTITATIVNÍ paradigma (přírodní vědy, reduktivní zkoumání) v 80. letech se objevilo paradigma KVALITATIVNÍ – nejprve jako protiklad kvantitativního na konci 20. stol. (i když kořeny tohoto přístupu jdou do 50. let) převážilo paradigma SMÍŠENÉHO výzkumu Kvantitativní – měřit, co je měřitelné; co není měřitelné, měřitelným udělat

Typy výzkumu Kvantitativní pracuje s proměnnými Kvalitativní studuje získanými neutrálním pozorovatelem měřitelnými (akceptování komunitou) Kvalitativní studuje kvality, které nelze jednoduše kvantifikovat v přirozeném prostředí Smíšený kombinuje kvantitativní a kvalitativní metody nebo modely výzkumu Kvantitativní – měřit, co je měřitelné; co není měřitelné, měřitelným udělat.

Kvantitativní výzkum „Jaké faktory ovlivňují vzorce pohybových aktivit mladého člověka?“ (Hendl, 2005) strukturovaný dotazník rozlišit skupiny mladých lidí podle toto, jak se věnují pohybovým aktivitám v dotazníku zpracované faktory a proměnné, které pravděpodobně ovlivňují intenzitu sportování velký počet respondentů (ideálně všichni členové populace) Vypočítání různých popisných statistických charakteristik a sestrojení grafů získat statistický popis dat a verifikovat předem formulované hypotézy (např. pomocí analýzy rozptylu, t-testů) zjistit, které představy se potvrdily, a které ne

Kvalitativní výzkum „Co znamená pohybová aktivita pro mla- dého člověka a jak mladý člověk dospívá k názoru na sport, případně jak jej modifi- kuje v konkrétních podmínkách?“ intencionalita jednání mladých lidí popsat svět z jejich hlediska a přitom se chce pokusit porozumět tomu, jak si vytvářejí a mění své představy o stylu života v závislosti na svých zájmech jít do terénu, strávit delší čas v prostředí, kde žijí mladí lidé, např. pozorovat malou skupinu mladých lidí v jejich přirozeném prostředí (škola, fitko, klub, bar, domov), stane se (třeba) přímo členem skupiny a bude se podílet na všech jejich běžných aktivitách informace získá diskusí na téma sport záznam, zpracovávání, databáze textů (fotografie nebo videozáznamy ze života skupiny), do terénu se vrací, aby si ověřil získané poznatky a závěry a pokračoval v pozorování dlouhodobé pozorování a poznatky z interakcí se členy skupiny mu umožní vidět život skupiny očima jejích členů, z hlediska jejich perspektiv a popsat ho pomocí jejich pojmů a výrazů.

Smíšený výzkum Je možné kombinovat oba typy v jednom výzkumu? ne, jsou naprosto odlišné ano, mohou se doplňovat Jak? formulovat hypotézy, ale vnímat zvláštnosti zkoumaného jevu začít kvalitativně – po objevení problému kvantitativně „ověřit“

Důležité charakteristiky kvantitativního, kvalitativního a smíšeného výzkumu metoda deduktivní, top-down deduktivní a induktivní induktivní, bottom-up lidské chování předpověditel-né částečně předvídatelné dynamické, vázané na kontext, situaci, osobu nejčastější cíle popsat, vysvětlit, předpovědět více cílů popsat, prozkoumat objevit pozorování kontrolované podmínky více kontextů a podmínek přirozené podmínky

Důležité charakteristiky kvantitativního, kvalitativního a smíšeného výzkumu povaha reality objektivní (více pozorovatelů vidí totéž) zdravý rozum a pragmatismus (co se jeví, je to, jaký je svět) subjektivní, osobní, sociálně konstruovaná povaha shromažďovaných dat kvantitativní, přesné měření, validní nástroje) více formátů kvalitativní (hloubkové rozhovory, otevřené otázky, poznámky z pozorování („výzkumník je hlavní nástroj“) data proměnné proměnné, slova, obrazy slova, obrazy, kategorie

Důležité charakteristiky kvantitativního, kvalitativního a smíšeného výzkumu analýza dat statistické vztahy kvanti a kvali vzory, témata, celistvé popisy a rysy výsledky zobecnitelné potvrzené lze zobecnit dílčí nálezy, výzkumník je součástí situace závěrečné zprávy statistické zprávy eklektické a pragmatické narativní, kontextualizované, citace účastníků

Kvantitativní výzkum Neexperimentální Experimentální (příčinné vztahy) deskriptivní relační (Existuje vztah? Jak těsný?) Experimentální (příčinné vztahy) Proměnné nominální (pohlaví, fakulta, na které studuje; čísla, ale nelze s nimi počítat) ordinální (pořadové) metrické nezávisle x závisle proměnná (množství času, které student tráví učením, studijní výsledky; kouření, rakovina plic) mediační (lepší organizace vědomostí v dlouhodobé paměti; poškození tkání) moderující (vztah neplatí pro každého; délka učení ovlivňuje více výsledky žen než mužů – pohlaví je moderující proměnnou; dědičnost)

Experimentální design hledání příčinných vztahů manipulujeme s (předpokládanými) nezávisle proměnnými Vnějšími (třetí) proměnné Pre-test Intervence Post-test O1 XE O2 XK

Kvalitativní výzkum Hlavní typy kvalitativního výzkumu fenomoenologický – hluboké porozumění individuální zkušenosti nebo jevu (např. rozhovory s 20 učiteli Jak jste se dostali k profesi?) etnografický – zasazení do kultury (sdílení hodnot, norem, postojů, jazyka atd. – etnografie školní třídy případové studie – detailní popis případu (např. popis případů – žáků, kteří vyhráli olympiádu) zakotvená teorie – např. popis dětí, které jejich rodiče odhlásili z běžné školy a zapsali na waldorfskou školu a jejich rodin (snaha vysvětlit jak a proč se to stalo) historický výzkum – studium událostí které se odehrály dříve z původních pramenů se snahou získat ucelený popis děje, jeho příčin a následků (např. zavádění množinové matematiky na 1. st. ZŠ)

Smíšený výzkum míšení metod, nebo modelů Různé metody pro různé etapy výzkumu Oba typy výzkumu v téže etapě (otevřené a uzavřené položky dotazníku) výhody – „přeložíte-li přes sebe dvě rybářské sítě, díry v první překryje tkanivo druhé a naopak“ ověřování průběžných výsledků

Shrnutí Kvantitativní Smíšený výzkum Kvalitativní výzkum Experimentální Nonexperimentální Smíšený výzkum smíšené metody smíšený model Kvalitativní výzkum zakotvená teorie fenomenologie případová studie etnografie historický výzkum