Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Advertisements

Z obnovitelných zdrojů
Voda a Energie Tereza Králíková 12 let Třída 6. A ZŠ a MŠ Tasovice
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
ELEKTRÁRNY.
vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Modernizace a ekologizace provozu VE Lipno I. Milníky akce - generální oprava soustrojí TG2 Zahájení: 5. listopadu 2012 Dokončení: polovina prosince 2013.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
VODA OKOLO NÁS “VODA INSPIRUJE”.
Vodní nádrž Šance.
Vypracovala Darina Krajská
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
VODNÍ ELEKTRÁRNY.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Dlouhé Strán ě.
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Voda a energie.
Popis a funkce elektrárny
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Ch_109_Energie_Vodní energie
Energetika. Snímek č. 2 Snímek č. 3 Snímek č. 4.
Vodní Elektrárna.
Elektrárny v ČR.
Vodní Energie Vodní energetika Voda - nevyčerpatelný zdroj energie
Energetika.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
VODNÍ ENERGIE.
Vysoké učení technické v Brně
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Společenské a hospodářské prostředí
Vodní energie Aleš Sekal.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Vodní nádrže.
Ch_109_Energie_Vodní energie
Vodní Elektrárny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
UMĚLÉ VODNÍ NÁDRŽE.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
Tato prezentace byla vytvořena
Jak fungují vodní elektrárny
Výroba elektrické energie
Vodní elektrárny.
Automatizační technika
Těžký průmysl Energetika.
Vodní elektrárny Dlouhé Stráně.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VODA & ENERGIE Kryštof Reisig, 12let, 7.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Vodní elektrárny. Vypracovala: Veronika Prokešová, 15 let, třída 9.A a Jana Máčková, 15. let, třída 9.B ZŠ Chomutov, ak.Heyrovského Ak.Heyrovského 4539.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Voda - zdroj energie Vypracoval: Radovan Rečka Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Vypracoval: Martin Půr
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název: Vodní díla, vodní turbíny Autor: Ing. Lenka Kurčíková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Přehled velkých vodních elektráren
Přečerpávací vodní elektrárny (PVE)
Transkript prezentace:

Vodní energie Holeček Václav, Mikšátko Honza, Dočekal Petr, Šebestová Kristýna, Valentová Kristýna

Co je to vodní energie? je to technicky využitelná potenciální, kinetická, nebo tepelná energie veškerého vodstva na Zemi využívá se již od starověku první vodní elektrárna byla postavena v Appletonu (stát Wisconsin) v USA roku 1882

Vodní elektrárna je to výrobna elektrické energie obvyklý typ říční vodní elektrárny se skládá z přehradní hráze (jezu) Dělíme je na: vodní elektrárny malé vodní elektrárny (MVE) (do 10 MW včetně) přečerpávací vodní elektrárny přílivové elektrárny množství využitelné energie vodního toku závisí na výškovém rozdílu (spádu, převýšení)

Princip elektrárny hráz přehrady bývá většinou tvořena litým betonem, popřípadě sypaným uvnitř hráze se nachází revizní, větrací a drenážní chodby (pro odvod prosakující vody) ocelové potrubí vodní turbíny Nachází se pod přehradní hrází; někdy je do ní rovnou vestavěna

Výhody obnovitelný zdroj - nelze ji vyčerpat Minimální znečištění okolí vyžadují minimální obsluhu i údržbu a lze je ovládat na dálku mohou startovat během několika sekund (okamžitá výroba elektřiny) přehradní hráz dokáže zabránit i menším povodním, velké katastrofální povodně však ovlivňuje velmi málo Slouží také jako rekreační oblasti a pro rybolov

Nevýhody značná cena a čas výstavby a nutnost zatopení velkého území Přehradní hráze a jezy brání běžnému lodnímu provozu na řece, je nutno vybudovat systém plavebních komor resp. zdymadel

Největší vodní elektrárny Největší instalovaný výkon má elektrárna na přehradě Tři soutěsky v Číně (18 200 MW) Z hlediska energetiky je česká „nej“ na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé Stráně: -největší instalovaný výkon 2x325 MW -největší spád 510,7 m -největší reverzní Francisovy turbíny v Evropě (325 MW)