Partnerství pro trh práce v MSK – Moravskoslezský pakt zaměstnanosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Klíčový projekt Strategie MS kraje 21. května 2010.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Celostátní síť pro venkov
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Krajské akční plány Základní východiska
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora krajského akčního plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Krajské akční plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Partnerství pro trh práce v MSK – Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Školení KS MAS MSK Vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava 9. prosince 2014 Petr Czekaj

Pakt zaměstnanosti v MS kraji – PROČ? Lidské zdroje v dostatečném počtu a s požadovanou strukturou dovedností – klíčový faktor konkurenceschopnosti Cca 660 tisíc zaměstnatelných v MSK a cca 80 tisíc nezaměstnaných (dlouhodobě cca 3 % nad průměrem ČR) Negativní demografický vývoj – problémy do budoucna Každý dělá co může, ale nestačí to – MS kraj je dlouhodobě na špici statistik nezaměstnanosti v ČR Množství projektů, ale s nízkou mírou koordinace a bez strategie Trh práce – složitý mechanismus vyžadující spolupráci mnoha aktérů Pakty zaměstnanosti – osvědčený nástroj v zemích OECD

Pakty a partnerství ve světě

Pakty a partnerství v politice EU „Podporovat partnerství, pakty a iniciativy prostřednictvím síťování relevantních aktérů, jako jsou sociální partneři a nevládní organizace, na národní, regionální a místní úrovni s cílem jejich mobilizace pro reformy v oblasti zaměstnanosti a trhu práce“ (ESF reg., Art. 3)

OECD – 3 strategické směry pro pakty a partnerství Ekonomický rozvoj Zaměstnanost Sociální inkluze MSPakt zahrnuje všechny tři směry, ostatní kraje si vyberou podle svých priorit

OECD – 6 faktorů úspěšnosti Paktů Strategický přístup (dlouhodobá vize a strategie a střednědobé akční programy) Spolupráce všech klíčových partnerů v regionu Odborná kapacita (SMART solutions – chytrá řešení) Spolupráce na národní i mezinárodní úrovni Transparentnost procesů – budování důvěry Leadership – vůdčí osobnosti s respektem

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti – PROČ? 4 hlavní důvody pro vznik MS paktu: Zlepšit partnerskou spolupráci klíčových aktérů v kraji Zajistit lepší informace k současnému a budoucímu vývoji na trhu práce – podklad pro inteligentní intervence (zacílené, měřitelné, koordinované, včasné) Zvýšit účinnost využití evropských fondů s pozitivním dopadem na zvýšení zaměstnanosti a snížení nezaměstnanosti v MS kraji Prosadit „rakouský“ přístup k paktům: Jeden národní model a jeho devět regionálních řešení.

Založení MSPaktu Založení MSPaktu – podpis 24. února 2011 - Signatáři: - Moravskoslezský kraj (MSK) - Sdružení pro rozvoj MSK (SPR) - Krajská hospodářská komora MSK (KHK) - Regionální rada regionu soudržnosti MS (RR) - Úřad práce ČR (přistoupení 25. září 2012 – IFO) - Nositel MSPaktu: SPR, 143 členů, důvěryhodný a nezávislý subjekt, funguje 24 let - MSPakt – strategická a komunikační platforma pro partnerskou spolupráci veřejných institucí, podnikatelů a škol s cílem zvýšit zaměstnanost a konkurenceschopnost kraje

Organizační struktura MSPaktu Řídící výbor MSPaktu – (zástupce MAS v ŘV) Výkonná rada MSPaktu Realizační tým Odborné pracovní skupiny (účast MAS) Místní pakty zaměstnanosti (dle podmínek) (prostor také pro MAS)

Pracovní skupiny MSPaktu Odborné pracovní skupiny MSPaktu - pro každou z pěti strategických priorit - zapojeno 80 expertů/odborníků - významné firmy v regionu – Vítkovice, Třinecké železárny, ArcelorMittal, BorschodChem, Tieto Czech aj. - klíčové pro stanovení poptávky (65 % zam.) - KÚ MSK, ÚP, KHK, reg. zást. SP ČR, univerzity, SŠ, agentury práce, soukromí vzdělavatelé, atd. - PS pojmenovaly klíčové problémy a navrhly náměty na prioritní řešení, z nichž vznikl IPRZ Zapojení MAS do pracovních skupin podle zájmu a zaměření – jednání leden – únor 2015 – aktualizace IPRZ

Naše strategické priority Více a lepších pracovních míst Technická a řemeslná excelence Kvalitní služby Podnikavost a kreativita Zaměstnanost pro všechny (kdo chtějí)

Integrovaný program rozvoje zaměstnanosti

Strategické (integrované) projekty 2014-2020 Příklad: Observatoř konkurenceschopnosti a trhu práce Informace, analýzy a prognózy současné a budoucí nabídky a poptávky na trhu práce + klíčové informace z oblasti ekonomiky a podnikání, inovací a rozvoje území, které budou podkladem pro inteligentní veřejné intervence ve všech dalších projektech Se zástupci MPSV a GŘ ÚP jednáme o vytvoření systému regionálních observatoří: CÍL – zlepšit informovanost o současné i budoucí nabídce a poptávce na trhu práce – spolupráce škol a firem propojení regionálních observatoří s národní observatoří základní koncept v říjnu 2014 Portál je přístupný z internetové stránky www.msobservator.cz

Observatoř konkurenceschopnosti a trhu práce Observatoř obsahově rozdělena do čtyř oblastí: Lidské zdroje 2. Ekonomika a podnikání Území 4. Inovace Každá oblast obsahuje datové sady a jejich podrobné indikátory: indikátory za všechny kraje + celou ČR u vybraných indikátorů údaje i za okresy MS kraje V části „Lidské zdroje“ aktuální analýzy, studie a průzkumy: Odhad poptávky a nabídky lidských zdrojů v sektoru průmyslu MSK v letech 2013 – 2020 Profily 50 klíčových profesí v MS kraji, které pokrývají cca 86 % zaměstnanosti na trhu práce v MSK

Náhled úvodní stránky Observatoře

Hlavní přínosy observatoří Propojení samostatných zdrojů informací o situaci na regionálním trhu práce do jednoho funkčního celku, snadno dostupného a přehledného pro uživatele Zvýšení účinnosti politik zaměřených na sladění nabídky a poptávky na trhu práce Zvýšení informovanosti zaměstnavatelů o stávající a budoucí nabídce lidských zdrojů Zvýšení informovanosti jednotlivců při volbě vzdělávání a profesního růstu Řešení specifických problémů trhu práce (například na sektorové úrovni)

Spolupráce s centrem (1) Veřejná správa Ministerstva: MMR, MPSV/ÚP, MŠMT, MPO - podpora pilotního systémového řešení - společné řešení problémů - příprava na období 2014+ (integrace) Kraje – využití funkčního systému partnerství paktů pro integrovaná řešení (ITI,..)

Spolupráce s centrem (2) Podnikatelská sféra Hospodářská komora ČR, SP ČR Vertikální spolupráce: - Sektorové dohody (Sektorové rady) - Národní soustava kvalifikací/povolání Horizontální spolupráce: - MSPakt – zapojení všech partnerů v regionu VÝSLEDEK PROPOJENÍ: rychlost, efektivnost, reálnost praktického využití

Implementace Paktů v ČR Předpoklady a postup: Zajištění věcné i politické podpory klíčových aktérů na trhu práce - kraje, AK ČR, ÚP ČR, HK ČR a SP ČR – prezentace a jednání (červen až září 2013) Metodická podpora a přenos zkušeností z MSPaktu - příklady dobré praxe z MS kraje i ze zahraničí – Rakousko, Německo – NRW, Katalánsko, Skotsko - workshopy ve všech krajích ČR – od 09/2013 do 05/2014, celostátní konference 12/2014 Pracovní skupina MPSV k systémové podpoře zakládání a rozvoji paktů zaměstnanosti ve všech krajích ČR (5/2014) Intenzivní podpora vytváření přímých pracovních míst – podpora nových investic i rozšiřování stávajících firem – nezbytný předpoklad zvýšení zaměstnanosti

SYSTÉMOVÝ A METODICKÝ RÁMEC TPZ Zpracován systémový a metodický rámec pro zakládání a rozvoj Teritoriálních paktů zaměstnanosti (TPZ) v krajích ČR (8/2014) Hlavním cílem je přispět k formování a rozvoji paktů v krajích České republiky a k jejich vzájemné spolupráci. Doplňkovým cílem je zlepšit spolupráci a zjednodušit komunikaci paktů v krajích s ministerstvy, a to se specifickým zaměřením na podporu zaměstnanosti a prevenci nezaměstnanosti.

Souhrn závěrů a doporučení METODIKY Hlavní důvody pro systém TPZ v ČR – PROČ? Zajistit mobilizaci, soustavnou a koordinovanou aktivitu partnerů v krajích ve prospěch zaměstnanosti, ekonomického rozvoje a sociální inkluze. Podpořit hledání a zkoušení nových řešení problémů trhu práce, která se nedaří řešit pomocí tradičních nástrojů a politik. Posílit provázanost vzdělávání s potřebami trhu práce. Vztah TPZ a úřadů práce Nejedná se o vztah konkurenční, ale doplňující a rozšiřující. TPZ se zaměřují na prevenci nezaměstnanosti. Strategická komunikační platforma pro lepší zapojení ÚP do ekonomického rozvoje krajů, posilování vztahů a spolupráce se zaměstnavateli.

Souhrn závěrů a doporučení Vztah TPZ a dalších regionálních aktivit TPZ mohou být využity jako odborné platformy pro oblast zaměstnanosti a vzdělávání v dalších regionálních aktivitách: Regionální stále konference (MMR) ITI a IPRÚ (více ministerstev) CLLD – (MAS) Krajské a místní plány vzdělávání (MŠMT) Spolupráce se strukturami krajských inovačních strategií v oblasti rozvoje podnikavosti a podnikání (MŠMT a MPO) Realizace Sektorových dohod na krajské úrovni (HK ČR a SPD) Vztah TPZ a Krajských rad pro rozvoj lidských zdrojů (RRLZ) Nefunkční rady mohou TPZ nahradit a pro funkční jsou dalším vývojovým stupněm k posílení vlivu na strategii a rozvoj kraje

Teritoriální pakty zaměstnanosti v ČR Aktuální stav 11/2014 založen v přípravě nebo o založení uvažují Liberecký kraj Ústecký kraj Karlovarský kraj Královéhradecký kraj Praha Středočeský kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Moravskoslezský kraj pilotní pakt + metodická podpora paktů v ČR Olomoucký kraj Kraj Vysočina Jihočeský kraj Zlínský kraj Jihomoravský kraj

TPZ v ČR – národní kontext Míra dojíždění za prací mimo region bydliště je v ČR velmi nízká – význam regionálně zaměřených iniciativ na trhu práce je proto velký.

S čím bojujeme? Centralismus – „Bůh je vysoko, Praha daleko a problémy naše“ Resortismus – komplexní problémy trhu práce nepasují do úzkých škatulek (operačních programů) jednotlivých ministerstev Nedůvěra a neochota ke změnám – Pakt zaměstnanosti se dlouze a těžce „probíjí“ houštinou byrokratických struktur s návrhy inteligentních řešení, včetně kapacit i motivace k jejich realizaci – ALE LEPŠÍ SE TO

Proč a jak mohou Pakty pomoci? Efektivní partnerství může být značnou přidanou hodnotou v procesu rozvoje politiky zaměstnanosti Strategická komunikační platforma, v rámci které vznikají koncepční a integrované projekty Koncepční projekty jako vstupy do dalších relevantních iniciativ – posílení synergie (Strategie rozvoje MSK, ITI, JAP, CLLD, RIS3) Zapojení do sítě mezinárodní spolupráce: MSPakt vybrán jako příklad dobré praxe Evropskou komisí MSPakt vybrán OECD jako příklad dobré praxe při hodnocení regionálního rozvoje v MSK prezentace MSPaktu na OECD LEED Forum a networking se zahraničními partnery

Co nás čeká? Jednání s MPSV a GŘ ÚP, která systém TPZ v ČR posunou k zadání pro implementaci. To by pak mělo být k dispozici krajům a jejich klíčovým aktérům k posouzení, zda své Pakty založí a využijí nebo zvolí jiný postup (přijetí metodiky a observatoří) Jednání s MŠMT o využití Paktů resp. obdobných struktur k tvorbě a aktualizaci Krajských akčních plánů s vazbou na OP VVV předpokládáme zde koordinovanou spolupráci platforem Paktů (zaměstnanost, vzdělávání) a RIS3 (inovační podnikání a VaV) Jednání s MMR – potvrzen zájem o rozvoj Paktů v ČR navrhujeme, aby Pakty byly jednou ze strategických odborných platforem pro Regionální stálé konference

„Pracovní místa tvoří firmy a o nezaměstnané se starají úřady práce“ ZÁVĚR k paktům ZAMĚSTNANOST je prioritní téma pro aktivní lidi – v ČR doposud ne zcela „politicky pochopeno“ „Pracovní místa tvoří firmy a o nezaměstnané se starají úřady práce“ Trhy práce jsou především krajské, proto je důležitá role krajů. Všichni chceme pozitivní změnu a výsledky – k tomu je nutné měnit kulturu – dlouhodobé a systémové působení na změnu postojů a chytrá řešení v partnerské spolupráci Chceme v ČR uplatnit rakouský model Paktů zaměstnanosti (ve všech spolkových zemích – u nás v krajích) Nabízíme metodickou a koordinační jednotku Krajských paktů zaměstnanosti v ČR při MSPaktu (pilotní v ČR) Potřebujeme politickou podporu a rozhodnutí o systémovém zavedení a využití paktů k řešení (ne)zaměstnanosti

ZÁVĚR – spolupráce v rámci CLLD Posouzení možnosti spolupráce MSPaktu a KS MAS MSK porovnat projekty IPRZ a Tematická zaměření CLLD v OP (15 témat) zapojit se do pracovních skupin MSPaktu nalézt společná témata k řešení integrovaných projektů posoudit spolupráci v rámci Observatoře Možné vhodné oblasti - témata snižování nezaměstnanosti a soc. začleňování podnikatelské aktivity (soc. podnikání, MSP, řemesla, …) podpora vzdělávání (včetně dalšího a celoživotního vzdělávání) rozvoj služeb monitoring problémů v území a návrh řešení (integrace, synergie) výměna zkušeností a rozvoj spolupráce

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Informace a kontakty – www.mspakt.cz Ing. Petr Czekaj tajemník MS Paktu pczekaj@msunion.cz RNDr. Jan Beneš výkonný manažer MS Paktu jbenes@msunion.cz Mgr. Zdeněk Karásek odborný garant a člen Výkonné rady MS Paktu karasek@rpic-vip.cz