Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Advertisements

Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výuka chemie na ZŠ ve spolupráci se SŠ Mgr. Klára Helanová.
Jak získat nadané žáky pro nové technologie Dora Kroisová 1.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Výchovné problémy ZŠ Prezentace projektu č. CZ.1.07/1.3.03/
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Sociologický výzkum.
DDŠ, ZŠ a ŠJ Měcholupy 2 Cíle působení
Organizační rámec výuky ekonomických předmětů (vytváření organizačních struktur v podmínkách skupinového vyučování zaměřeného na problémové situace a na.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Práce a výkon zábavnou formou Studentská inovace praxí Jakub Šimek 2. Ročník F-VTEn.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Koulová, Staufčíková „ Projekt je podnik žáka, činnost, za kterou převzal žák plně odpovědnost“.
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
Výukový software - přehled, komparace Jiří Tesař.
Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
Vyučovací metody v přírodopise
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Didaktické metody Androdidaktika.
Purkyňovo gymnázium Strážnice
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/ DIDAKTIKA ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ S ICT Autor: Mgr. Vendulka Vorlová.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Didaktické metody Androdidaktika.
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Práva dítěte Výchova k občanství
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Kariérové poradenství a podnikavost
Vyučovací metody v přírodopise
Pracovní setkání IKAP, Implementace Krajského akčního plánu Kraje Vysočina I – Učíme se ze života pro život Ing. Zvolánková Adéla Bc. Rabasová.
Transkript prezentace:

Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ Jiří Tesař

Motivační prvky Spojení školy se životem (praxí) = aktualizace obsahu učiva (časová x místní): výsledky sportovních přenosů a místních utkání, dění v obci, městě, v okolí školy (doprava), událost ve včerejších televizních novinách, aktuální oblečení podle módy a počasí, zajímavé stavby, ….

Další aktivizující prvky Rozvoj intelektuálních schopností: přiměřenost učiva k věku a schopnostem žáků, důslednost v kontrole zadaných úkolů, zajímavé náměty aplikace učiva. Užití výpočetní (audiovizuální techniky): modelování jevů – změna parametrů, simulace (applety), vyhledávání na internetu ...

Aktivizace a struktura hodiny Dialog, diferencovaný přístup, pracovní listy, nonverbální úlohy, frontální experiment, domácí experiment, projektové vyučování, skupinové vyučování, problém. vyučování, program. vyučování, laboratorní práce, exkurze.

Dialog heuristický, kontrolní, závěrečný, vždy je na rozdíl od monologu aktivizující!!! vyžaduje pozornost a soustředění, musí být veden s určitým záměrem. (teoretický rozbor – viz přednáška v ZS).

Diferencovaný přístup k žákům naplňuje individuální přiměřenost nároků na žáka a tím i jeho aktivitu, při skupinové práci, při řešení úloh, při frontálním experimentu, při laboratorní práci, při počítačovém modelování,…

Domácí experiment spojení školy s rodinou, často se zapojuje celá rodina, rodiče jsou informováni o výuce fyziky, pouze z věcí běžně doma dostupných (kuchyně…), poznamenat si výsledky do sešitu, někdy je dobré přinést ukázat do školy.

Skupinové vyučování Práce v týmu – koordinace činnosti, projeví se vůdčí osobnosti nebo neochota spolupracovat, uplatní se i méně nadaní žáci, většinou řeší problémovou úlohu nebo frontální experiment, skupiny po 2-4 žácích (možno 2 lavice dohromady – otočit se) můžeme zadávat různě obtížné úkoly podle složení skupin.

Laboratorní práce RVP je nepředpisuje - je to škoda!!! kvantitativní ověření teorie, ověření porozumění a praktické dovednosti, spojení teorie s praxí, získávání návyků – kontrola aparatury, bezpečnost práce, pořádku na pracovišti, vztah k měřicím přístrojům, zápis naměřených hodnot,… nezapomenout na přípravu a vyhodnocení.

Exkurze tématické (zaměřené na konkrétní jev) komplexní (zahrnují širokou problematiku) organizace – bezpečnost, doprovod,… délka trvání – pro ZŠ max. 60 minut nezapomenout závěrečné shrnutí, vyhodnocení,…nesmí vyjít „na prázdno“ výroba, doprava, výzkumný ústav, podniková laboratoř, do přírody, výstavy, muzea, staveniště, autoopravna,….

Problémové vyučování Problém: má teoretickou nebo praktickou povahu, vyžaduje nový neznámý způsob řešení (pro žáka) problémová situace – problém není vymezen, analýza problémové situace è formulace problému è řešení problémové situace

Problémové vyučování navození problémové situace, analýza problémové situace, formulace problému (=stěžejní část), hypotézy řešení (=návrhy, nápady,…), určení dílčích problémů, postupné řešení dílčích problémů, integrace dílčích výsledků, formulace komplexního řešení.

Problémové vyučování Problém můžeme řešit: individuálně, ve skupinách, frontálně. Problém může mít charakter: kvalitativní, kvantitativní, kombinovaný.

Problémové vyučování Ukázka: Kašpar, E. a kol.: Problémové úlohy str. 227/67, 69, 70, 71, 72, 78 str. 230/88, 91