registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150108 tvaroh obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Víte, že… tvaroh je lehce stravitelným zdrojem plnohodnotných mléčných bílkovin? tvaroh obsahuje zejména vitaminy A a B2? tvaroh je sražená bílkovina z mléka, oddělená od syrovátky lisováním? obr. 2
Tvaroh Výroba tvarohu: Pasterované mléko o různé tučnosti se zahřeje na 18 až 28 °C. Přidá se kyselina mléčná – vznikne tvarohovina. tvrdý tvaroh. Zpracovává se z ní: Přidá se syřidlo – vznikne sýřenina. obr. 3 měkký tvaroh. Zpracovává se z ní: obr. 4
Tvaroh Vysrážená tvarohovina (sýřenina) se zbavuje syrovátky odkapáním, odstředěním nebo lisováním. Potom se spotřebitelsky balí. Prodloužení trvanlivosti výrobku se dosahuje: Termizací. obr. 5 Termizace se provádí zahřátím výrobku na 65 °C.
Dělení tvarohu Měkký tvaroh Tvaroh na strouhání Tučný tvaroh Polotučný tvaroh Tvaroh bez tuku
Tvarohové variace: Ochucený tvaroh Speciality tvaroh ovocný Termix tvaroh zeleninový Pribináček Bobík Danette Tvaroháček
Použití tvarohu: Pomazánky Tvarohová těsta Náplň do koláčů, buchet obr. 6 Tvarohová těsta obr. 7 Náplň do koláčů, buchet obr. 8 Na ovocné knedlíky, halušky, těstoviny obr. 9
Metodický list Všechny snímky jsou animovány na kliknutí, jelikož je prezentace prokládána výkladem učitele. Ten si sám určuje, kdy bude pokračovat na další snímek. Snímek 1 Nadpis se znázorní současně s obrázkem, tímto se uvede téma vyučovací hodiny. Snímek 2 Je zaměřen na zajímavosti z probírané problematiky, jeho cílem je vyvolat zvědavost žáků. Snímek 3 Stručně popisuje výrobu tvarohu. Snímek 4 Je také zaměřen na výrobu tvarohu a vysvětluje termizaci tvarohu. Snímek 5 Obsahuje dělení tvarohu. Snímek 6 Informuje o výrobcích z tvarohu. Snímek 7 Je zaměřen na možnosti použití tvarohu.
použitá literatura JOSEF KAVINA. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. 1.vydání. Praha: IQ 147, 1996. ISBN 815141/95-74. ANDERLE, Peter. Zbožíznalství: poživatiny - potraviny, pochutiny. 5 vydání. Praha: SNTL Praha, 1996. ISBN 80-902110-3-8.
CITACE ZDROJŮ obr. 1 Tvaroh (A / B) | český blog pro cizince. Český blog pro cizince [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://czech-extra.blog.cz/1111/tvaroh-a-b obr. 2 Domáci tvaroh/ Syridlo predaj. Úvod/ Syridlo predaj [online]. ©Copyrith 2004-2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/domaci-tvaroh-a25 obr. 3 Okrouhlický Bio tvaroh - Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi. Dobrá farma - dobré jídlo pro dobré lidi [online]. © 2010 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.dobrafarma.cz/zbozi.php?zbozi=248 obr. 4 Jogurtové knedlíky s jahodovou omáčkou; Spektrum zdraví. Spektrum zdraví: lunární kalendář online, ajurvédské byliny, přírodní léčení [online]. © 2009-2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.spektrumzdravi.cz/vegetarianske-recepty-2/hlavni-jidla/jogurtove-knedliky-s-jahodovou-omackou obr. 5 Tvaroh. Co noveho na kopci [online]. © 2009 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://conovehonakopci.cz/?tag=tvaroh&paged=3 obr. 6 Chleba s tvarohovo-sýrovou pomazánkou | PENAM, a.s. PENAM - to dobré poznám | PENAM, a.s. [online]. © 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.penam.cz/cs/budte-fit/zijte-zdrave-zdrave-recepty/chleba-s- tvarohovo-syrovou-pomazankou.html obr. 7 Fizule71: Z bábinčiny kuchařky - tvarohové knedlíčky. Fizule71 [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://fizule71.blogspot.cz/2012/06/z-babinciny-kucharky-tvarohove.html
CITACE ZDROJŮ obr. 8 Pekařské výrobky | Lahůdky Cajthaml. Lahůdky Cajthaml [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://www.lahudkycajthaml.cz/www-lahudkycajthaml-cz/eshop/10-1-Pekarske-vyrobky obr. 9 Ostatní « Rubrika | Recepty pro Vás. Recepty pro Vás [online]. 2012 [cit. 2012-10-21]. Dostupné z: http://mojerecepty.blog.cz/rubrika/ostatni