Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Advertisements

VY_32_INOVACE_410, 21. sada, Přírodověda
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
VY_32_INOVACE_435, 22. sada, Prvouka
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s jednoduchými pojmy z oblasti.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Vendula Báčová
VY_32_INOVACE_437, 22. sada, Prvouka
VY_32_INOVACE_16_Kapr obecný
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s Jihomoravským krajem,
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Zlínský kraj krajské město Zlín.
Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Špačková Martina ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s pěstováním lesů, produkčními.
VY_32_INOVACE_02_Slovenská republika Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VY_32_INOVACE_411, 21. sada, Přírodověda
Technické kreslení Svět práce, 7. ročník
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Puzzle – jehličnaté stromy
VY_32_INOVACE_ sada, Přírodověda
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM VODA, VZDUCH, PŮDA
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Výškové stupně rostlinstva
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
rostliny, které se rozmnožují výtrusy, jsou zelené, nekvetou
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Smyslová ústrojí člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_168.
ROSTLINY CHRÁNĚNÉ LÉČIVÉ JEDOVATÉ. ROSTLINY CHRÁNĚNÉ LÉČIVÉ JEDOVATÉ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s významem léčivých rostlin a s možností jejich využití. Formou otázek si žáci toto téma procvičují. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci rozeznají některé druhy léčivých rostlin, znají zásady sběru a uchování léčivých rostlin a umí rozdělit léčivé rostliny. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Bc. Martina Špačková Datum vzniku  30. 10. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

LÉČIVÉ ROSTLINY Charakteristika a význam léčivých rostlin Rozdělení léčivých rostlin Zásady sběru, sušení a uchování léčivých rostlin Ukázky léčivých rostlin Otázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

Charakteristika a význam léčivých rostlin Obsahují látky, které se používaly a používají k léčení lidí i zvířat. Některé pomáhají hojit rány, jiné usnadňují odkašlávání, další léčí nemocný žaludek i jiné orgány. Některé mohou při nesprávném použití vyvolat otravu. Nepatří proto do domácí lékárny. Nejznámější se používají na přípravu čajů, jiné ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

ROZDĚLENÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN Sbírají se buď v přírodě, nebo se pěstují v zahradách a na polích. Sbírají a sklízejí se v různou dobu, podle toho, kdy je léčivá látka obsažena v největším množství. Jsou jednoleté, dvouleté i vytrvalé. Patří mezi nižší i vyšší rostliny, mezi byliny i dřeviny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

ZÁSADY SBĚRU, SUŠENÍ A UCHOVÁNÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN Sbíráme pouze rostliny, které spolehlivě známe. Sbíráme pouze na povolených stanovištích, nikdy ne v chráněných oblastech a NP. Při sběru neničíme okolní přírodu. Nesbíráme chráněné rostliny. Nesbíráme rostliny na silně znečištěných místech, jako je okolí silnic apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

ZÁSADY SBĚRU, SUŠENÍ A UCHOVÁNÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN Sbíráme suché rostliny, vlhké se snadno zapaří. Přenášíme je v prodyšných obalech. Po přinesení domů rostliny co nejrychleji vyjmeme z obalu. Sušíme zavěšené nebo rozprostřené na čistém papíře v suché, dobře větrané místnosti. Usušené léčivé rostliny uchováváme v neprodyšných, neprůsvitných obalech. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY HEŘMÁNEK DIVIZNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY M Ě S Í Č E K M A L I N Í K Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY J A H O D N Í K P O D B Ě L Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

NEJZNÁMĚJŠÍ LÉČIVÉ ROSTLINY K O P Ř I V A L Í P A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

OTÁZKY Znáš některé stromy obsahující léčivé látky? Kde se nesmí nebo není vhodné v přírodě léčivé rostliny sbírat a proč? Proč se léčivé rostliny nemají sušit na slunci nebo při vysokých teplotách? Znáš léčivé rostliny, u kterých se sbírají květy? Co je to nať? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.

Použité zdroje [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camomile_1.JPG [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Verbascum_thapsus_mol%C3%A8ne_mullein.jpg [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2006-10-22Calendula05-02.jpg [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dwie_maliny.jpg [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fragaria_vesca_Jahodn%C3%ADk_obecn%C3%BD_1.jpg [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slovakia_Presov_515.JPG [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kop%C5%99iva_dvoudom%C3%A1.jpg [cit. 2011 – 10 - 30] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praskolesk%C3%A1_l%C3%ADpa_-_koruna.jpg DYTRTOVÁ, R. a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. – 9. ročník základních škol. Pěstitelství. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997.ISBN 80 – 7168 – 448 – 1. s. 63 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bc. Martina Špačková.