Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Spolupráce ČR v oblasti vod na základě mezinárodních smluv
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Obsah Aktuální stav příprav 1. draft OPŽP
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
2. jednání Platformy pro budoucí kohezi Obsah  Institucionální zabezpečení přípravy OPŽP 2014 – 2020  Aktuální stav na evropské úrovni  Stav.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Eva Měráková, Lenka Jandová
Co nového v Karpatské úmluvě? Mgr. Jana Vavřinová Ministerstvo životního prostředí Rožnov pod Radhoštěm, 9. – 10. června 2008.
Ministerstvo životního prostředí Podpora turistických stezek v mobilu.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Operační program Životní prostředí
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Úmluva o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat Mgr. Jana Brožová Ministerstvo životního prostředí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
VY_32_INOVACE_25_Chráněná území v ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Ekologická politika EU
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011

Obsah: Hlavní priority PS z pohledu ochrany přírody:  Identifikace problémových otázek jednotlivých oblastí  Mezistátní a regionální spolupráce  Zapojení ČR v konkrétních akcích

Hlavní priority PS z pohledu ochrany přírody  Pilíř A) Napojení Podunají  3. Podpora kultury a cestovního ruchu a mezilidských kontaktů  Pilíř B) Ochrana životního prostředí Podunají  4. Obnovení a udržení kvality vod  5. Řízení rizik pro životní prostředí  6. Ochrana biologické rozmanitosti, krajiny a kvality ovzduší a půdy

3. Podpora kultury a cestovního ruchu a mezilidských kontaktů  Karpatská strategie  Metodika pro zajišťování udržitelnosti cestovního ruchu v národních parcích  Koncepce státní politiky cestovního ruchu v ČR  Integrace do ostatních sektorových politik  Standardy environmentální kvality

3. Podpora kultury a cestovního ruchu a mezilidských kontaktů Konkrétní akce:  Výměna dobré praxe  Podpora rozvoje udržitelných forem cestovního ruchu jako alternativy k masovému turismu  Podpora rozvoje udržitelné návštěvnické infrastruktury  Monitorování dopadů cestovního ruchu na přírodu a krajinu

4. Obnovení a udržení kvality vod  ČR spolupracuje v oblasti ochrany vod s ostatními státy v povodí Dunaje na dvou úrovních.  na základě Úmluvy o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje (činnost Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje MKOD)  na základě bilaterálních dohod o spolupráci České republiky na hraničních vodách s Rakouskem a Slovenskem  plnění směrnic EU  Směrnice 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady ustavující rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky (Rámcová směrnice)  Směrnice 2007/60/ES o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik (Povodňová směrnice).

5. Řízení rizik pro životní prostředí  Voda  Akční program udržitelné ochrany před povodněmi  Akčního plánu dílčího povodí Moravy  hlásný a varovný systém pro celé povodí  Ekologické škody  odstraňování starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací a kompletní řešení procesu odstraňování starých ekologických zátěží  Operační program Životní prostředí, prioritní osa 4, opatření 4,2 „Odstraňování starých ekologických zátěží“

6. Ochrana biologické rozmanitosti, krajiny a kvality ovzduší a půdy Biodiverzita Krajina Ovzduší Půda Chemické látky

6. Ochrana biologické rozmanitosti, krajiny a kvality ovzduší a půdy Biodiverzita: řadu lokalit zařazených do soustavy Natura 2000  Např. ptačí oblasti Litovelské pomoraví, Pálava, Bzenecká Doubrava - Strážnické Pomoraví, Lednické rybníky  koncentrace řady zvláště chráněných území a cenných přírodních lokalit  Např. Národní park Podyjí, Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví, Pálava, Beskydy a Bílé Karpaty

6. Ochrana biologické rozmanitosti, krajiny a kvality ovzduší a půdy Biodiverzita přeshraniční spolupráce se sousedními zeměmi  v rámci stávajících mezinárodních úmluv  v rámci bilaterální, případně trilaterální spolupráce na konkrétních projektech Projekt „Příroda bez hranic“

6. Ochrana biologické rozmanitosti, krajiny a kvality ovzduší a půdy Priority v oblasti ochrany krajiny:  obnova přirozené retence vody v krajině prostřednictvím realizace protierozní ochrany a územních systémů ekologické stability  zajištění migrační prostupnosti krajiny prostřednictvím realizace opatření na vodních tocích  důsledná ochrana a obnova přirozených krajinných struktur a funkcí

6. Ochrana biologické rozmanitosti, krajiny a kvality ovzduší a půdy Ovzduší  regiony, které by teoreticky mohly ovlivňovat ovzduší v podunajských oblastech (jižní část ČR), nepatří z pohledu znečištění ovzduší mezi problematické Půda  Degradace půd  Tématická strategie pro ochranu půdy  Vytváření jednotného systému evidence půdy, pozemků a jejich využívání Chemické látky  odstraňování obsoletních pesticidů a chemikálií

Děkuji za pozornost