Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© Radek Maca1 Radek Maca odbor 55 – SIPVZ, MŠMT Seminář IVIG, IVIG v teorii a praxi vzdělávacích institucí.
Advertisements

Téma 3: Cíle vzdělávání 3. část
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní pojmy 1. Informatika  Matematická disciplína Zabývá se – strukturou, zpracováním a využitím informací ○ Zpracování = získávání, ukládání, zobrazení,
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Audit IT procesů ve FNOL
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
RVP A ŠVP V PRÁCI UČITELE T AK ŠEL ČAS KURIKULÁRNÍ REFORMY Dějství první: bouřlivá 90. léta Dějství druhé: Bílá kniha (2001) Dějství třetí:
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
(komentovaný přehled)
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Výpočetní technika při výuce fyziky Jiří Tesař. VT – při výuce VT nedílná součást každodenního života, VT musí být také součástí výuky, vybavení škol.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
S OCIALIZACE DO PROFESE UČITELE Školní pedagogika Podzimní semestr 2014 Petra Černochová, Anna-Marie Malíková.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Základní pojmy v automatizační technice
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Postavení pedagogiky mezi vědami
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
DIDAKTIKA FYZIKY I. 8 ICT ve Fy Josef Trna PdF MU©2009.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských a základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Turnov.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
“Those who know, do. Those that understand, teach.”
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Polytechnické vzdělávání v praxi
Revize ICT kurikula, rok dva
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Změny na trhu práce?.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?

Hlavní cíl základního vzdělávání Základní vzdělávání poskytuje základní poznatky, dovednosti a návyky, rozvíjí osobnost žáka po stránce rozumové, mravní, estetické, pracovní i tělesné; rozvíjí jeho způsobilosti v oblasti jazykové, matematické, přírodovědné i společenskovědní a poskytuje mu nezbytné znalosti a dovednosti potřebné pro jeho další vzdělávání a praktický život. … z RVP ZV

Hlavní oblasti činností ve firmě Firma (organizace) výroba (služby) obchodování (trh)řízení (plánování) administrativa

Digitální nervový systém organizace jakákoliv informace, která se dostane do organizace musí vyvolat okamžitou reakci ozve-li se zákazník (klient, partner, konkurence, …) se svým požadavkem, musí být v rámci daných pravidel co nejrychleji a co nejlépe uspokojen patřičné informace se musí dostat od prvotního impulsu (akce) k řídící jednotce, která vydá správné výkonné jednotce pokyn k provedení příslušné činnosti (reakce). Tok informací je krevním oběhem organizace. Bill Gates (Byznys rychlostí myšlenky)

Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení (plánování) administrativa

Dimenze vzdělávání: vědomosti jednání soužití praxe Obecné (klíčové) kompetence: učení (i učit se) řešení problémů komunikace spolupráce pracovní činnosti OECD 2002

Data, informace, znalost, taxonomie data: jsou „suchá“ sdělení o pojmech, věcech, dějích, jevech jsou „suchá“ sdělení o pojmech, věcech, dějích, jevech materiály k výuce (výukové objekty) materiály k výuce (výukové objekty)informace: jsou data v souvislostech (časových, prostorových, vzájemných) jsou data v souvislostech (časových, prostorových, vzájemných) sdílené informace jsou „popsané“ informace sdílené informace jsou „popsané“ informaceznalost: je struktura kategorií k řazení informací – indiv. názor je struktura kategorií k řazení informací – indiv. názor sdílená znalost je shodně „popsaná“ znalost skupinou – kol. názor sdílená znalost je shodně „popsaná“ znalost skupinou – kol. názortaxonomie: systém klasifikace systém klasifikace soubor kategorií, umožňující popsat znalosti z různých pohledů (oborového, geografického, historického, filosofického, …) soubor kategorií, umožňující popsat znalosti z různých pohledů (oborového, geografického, historického, filosofického, …) např.: zámořské plavby lze „vykládat“ z pohledu uč. Dě, Ze, Fy, Př,...

ICT kompetence učitele (žáka) 1. stádium ICT gramotnost základní principy a použití ICT pro osobní rozvoj a potřeby, zvládat rozvoj dovedností žáků a učitele v kontextu s každodenními potřebami, … (obsah školení Z, P0) základní principy a použití ICT pro osobní rozvoj a potřeby, zvládat rozvoj dovedností žáků a učitele v kontextu s každodenními potřebami, … (obsah školení Z, P0) 2. stadium aplikace ICT v jednotlivých předmětech dovednosti ke stimulování žákova učení, k řízení práce ve třídě, vést žáky k vyhledávání, porovnávání a analýze informací, … (obsah školení PV) dovednosti ke stimulování žákova učení, k řízení práce ve třídě, vést žáky k vyhledávání, porovnávání a analýze informací, … (obsah školení PV) 3. stadium infuze ICT napříč osnovami dovednosti řídit prostředí školy a třídy, týmovou práci, projekty, analyzovat multimediální edukační prostředí, používat různé ICT prostředky ke komunikaci, spolupráci a kolegy, žáky a dalšími komunitami lidí i mimo školu, … (obsah školení S, M + projekty) dovednosti řídit prostředí školy a třídy, týmovou práci, projekty, analyzovat multimediální edukační prostředí, používat různé ICT prostředky ke komunikaci, spolupráci a kolegy, žáky a dalšími komunitami lidí i mimo školu, … (obsah školení S, M + projekty) 4. stadium ICT specializace spolupráce se specialisty na počítačové vědy, informatiku, teorie informace, … (VŠ studium IT) spolupráce se specialisty na počítačové vědy, informatiku, teorie informace, … (VŠ studium IT) UNESCO, Ed. T.van Weert, J.Anderson, 2002

Co jsou ICT = Information and Communication Technology = nástroj pro práci s informacemi k vyhledávání k vytváření ke zpracování k zobrazení (přehrání) k ukládání k posílání, atd. K PRÁCI S INFORMACEMI SE NEJLÉPE HODÍ PRACOVNÍ STANICE (= HW + SW)

Z čeho se skládá ten tajemný nástroj HARDWARE

SOFTWARE + Outlook + Internet explorer

Závěr: ICT prorůstá do všech činností ve škole Služby, které ICT nabízí, je možné využít ve vzdělávání (v hlavní i doplňkové činnosti) v řízení v propagaci v administrativě Děti, žáci a studenti (i učitelé) se nejvíce učí vašim příkladem