Oddlužení insolvence osobní bankrot

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
Advertisements

ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Placení daní I Mgr. Karel Šimek
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
…aneb o exekucích a úpadku
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Mgr. Kateřina Forejtková
Placení daní II Mgr. Karel Šimek
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
EXEKUCE a ODDLUŽENÍ Olomouc Mgr. Markéta Klozíková 1 1.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Komanditní společnost
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Petr Machala. Příjmy pravidelné čistá mzda Kč podnikání4 600 Kč mezisoučet Kč nepravidelné0 Kč úroky0 Kč mezisoučet0 Kč celkem Kč Výdaje.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Právní procesy.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Management pohledávek Úspěšnost vymáhání pohledávky je především předurčena stářím pohledávky existencí právních podkladů mírou zajištění pohledávky a.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Veřejná obchodní společnost
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Působnost valné hromady
Práva a povinnosti nesezdaných párů
Veřejná obchodní společnost
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
Rodinné právo – vybrané otázky
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Rodinné právo – vybrané otázky
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

Oddlužení insolvence osobní bankrot Základní podmínky pro úspěch návrhu na oddlužení formou splátkového kalendáře schopnost uhradit alespoň 30% AKTUÁLNÍHO dluhu za 5 let + náklady 64.800,- Kč mít precizní přehled o všech dluzích mít stabilní příjem (práce, důchod, …) žádný z dluhů není z podnikání schopnost naplánovat osobní rozpočet schopnost vyžít s „exekučním minimem“ po dobu 5 let dlužník nebyl pravomocně odsouzen pro majetkovou trestnou činnost

formulář insolvenčního návrhu doklady o příjmech za poslední 3 roky (všechny měsíce!!!) výpis z rejstříku trestů pracovní smlouva nebo doklad o příjmu soupis veškerého movitého majetku s odhadem ceny každé položky („bazarová cena“) nemovitost – znalecký posudek soupis všech závazků (+ fáze vymáhání) úředně ověřený podpis na formuláři - pro přehled o dluzích využít také registry dlužníků a informace ze soudu, projít „běžné“ dluhy a společnosti

Rizika oddlužení neúplný seznam věřitelů nebo jiné pochybení = pro soud „nepoctivý úmysl“ = konkurz!!! (zrychlená forma exekuce – prodej majetku, 5 let negativní zápis ve veřejném insolvenčním rejstříku) administrativní náročnost: každý měsíc vypočíst přesnou částku k úhradě pravidelně 2x ročně, a to vždy k 15. lednu a 15. červenci kalendářního roku, předkládat soudu, správci a věřitelům přehled svých příjmů za uplynulých 6 měsíců

poté, co dlužníku zanikne povinnost splácet (uběhla lhůta 5ti let, během nichž dlužník pravidelně splácel a uhradil alespoň 30% dluhu každému věřiteli), podá dlužník návrh na osvobození od placení zbývajícího dluhu, který soud posoudí a rozhodne o dlužníkově oddlužení. ještě po třech letech může soud rozhodnout o zrušení oddlužení na návrh věřitele, a to v případě, že v této lhůtě vyjde najevo, že oddlužení bylo dosaženo prostřednictvím podvodného jednání dlužníka, nebo že dlužník poskytl zvláštní výhody některému z věřitelů. v případě, že je do 3 let od právní moci rozhodnutí o oddlužení dlužník pravomocně odsouzen pro trestný čin, kterým podstatně ovlivnil schválení oddlužení, nebo jím nějak poškodil některého z věřitelů, přiznané oddlužení zaniká