Vývoj evropské spolupráce a integrace Instituce EU s rozhodovacími pravomocemi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politický systém. PhDr. Petr Kaniok, Ph.D. „Úvod do institucí EU“ „Předsednictví a Rady…“
Advertisements

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vývoj evropské spolupráce a integrace Komise. Literatura F+P, kapitola 10, 11 F+P, kapitola 10, 11 Nugent Neill – The Government and Politics of the European.
Přehled orgánů Evropské unie
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Instituce v EU Vypracovaly: Robenková Pavlína Šmírová Lucie
Vývoj evropské spolupráce a integrace
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Vývoj evropské spolupráce a integrace
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Tato prezentace byla vytvořena
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Exekutiva a justice VkO 9.
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Společná obchodní politika EU
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Institut ochránce práv dětí
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Přehled orgánů Evropské unie
Digitální učební materiál
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Vývoj evropské spolupráce a integrace Instituce EU s rozhodovacími pravomocemi

Literatura F+P – kapitoly 8, 9 a 10 F+P – kapitoly 8, 9 a 10 Nugent Neill – The Government and Politics of the European Union – Ch. 9 & 10 Nugent Neill – The Government and Politics of the European Union – Ch. 9 & 10 Cini Michelle – European Union Politics – Chapter 10 Cini Michelle – European Union Politics – Chapter 10

Struktura Evropská rada – špička ledovce Evropská rada – špička ledovce Rada EU – vrcholný orgán rozhodovací struktury EU Rada EU – vrcholný orgán rozhodovací struktury EU Předsednictví EU Předsednictví EU Komise Komise Parlament Parlament

Evropská rada a Rada EU

Na setkání v březnu 2007 se Evropská rada shodla na společné energetické politice Na setkání v březnu 2007 se Evropská rada shodla na společné energetické politiceVS. Rada EU se shodla na zákazu vstupu do zemí EU pro běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a dalších 30 osob z jeho administrativy Rada EU se shodla na zákazu vstupu do zemí EU pro běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a dalších 30 osob z jeho administrativy

Evropská rada a Rada EU De jure – dvě odlišné instituce De jure – dvě odlišné instituce De facto – dvě úrovně stejné instituce (Evropská rada jako principielně nadřazený orgán Rady EU využívající její organizační zázemí) De facto – dvě úrovně stejné instituce (Evropská rada jako principielně nadřazený orgán Rady EU využívající její organizační zázemí) Důvod?  Evropská rada nemusí být vázána procedurálními pravidly, neboť neprodukuje legislativu – více prostoru pro manévrování při dosahování kompromisů Důvod?  Evropská rada nemusí být vázána procedurálními pravidly, neboť neprodukuje legislativu – více prostoru pro manévrování při dosahování kompromisů

1) Evropská rada Nezbytné podněty pro rozvoj EU a obecné politické směry (čl. 4 SEU) Složení - hlavy států, předsedové vlád a předseda Komise Nápomocni ministři zahraničních věcí a jeden člen Komise ČS  „pány smluv“ ČS  „pány smluv“ ER informuje o své činnosti EP

Summity EU, většinou však čtyřikrát Alespoň dvakrát ročně pod vedením předsednictví EU, většinou však čtyřikrát Závěry uveřejněny v „Závěrech předsednictví“ Závěry uveřejněny v „Závěrech předsednictví“ Setkání relativně neformální Setkání relativně neformální Náplň – klíčové otázky dalšího vývoje, řešení sporů mezi ČS Náplň – klíčové otázky dalšího vývoje, řešení sporů mezi ČS Nejvyšší fórum pro krizové otázky Nejvyšší fórum pro krizové otázky

Fungování Na bázi konsensu Na bázi konsensu Determinuje cíle, určuje priority, někdy i časový rozsah Determinuje cíle, určuje priority, někdy i časový rozsah Společné deklarace a rozhodnutí – vyjadřují názory Rady; nezávazné, ale závažné Společné deklarace a rozhodnutí – vyjadřují názory Rady; nezávazné, ale závažné

2) Rada EU Dříve Rada ministrů Dříve Rada ministrů Složená z ministrů příslušných resortů, složení odpovídá tématům Složená z ministrů příslušných resortů, složení odpovídá tématům Co je Rada? Co je Rada? - Klíčový nástroj uplatňování vlivu ČS v EU - Vrcholek rozhodovacích procedur v EU - Interface mezi EU polity a národními administrativami

Mandát Rady EU Koordinace aktivit ČS Koordinace aktivit ČS Činit rozhodnutí (legálně závazná) Činit rozhodnutí (legálně závazná) Pověřit Komisi vykonáváním rozhodnutí Pověřit Komisi vykonáváním rozhodnutí Vykonávat rozhodnutí Vykonávat rozhodnutí

Mandát Rady EU (2) Nejsilnější institucí v otázkách 2. a 3. pilíře Nejsilnější institucí v otázkách 2. a 3. pilíře V rámci 1. pilíře vždy do určité míry omezena Komisí a EP V rámci 1. pilíře vždy do určité míry omezena Komisí a EP Může ovlivňovat roli Komise jako legislativního iniciátora skrze: Může ovlivňovat roli Komise jako legislativního iniciátora skrze: - pokyny k podniknutí kroků v Radou zvolených oblastech - Adoptování názorů, rezolucí a deklarací - Ochotu ČS vytvářet neformální dohody  obcházet tak legislativní procedury, čímž nutí Komisy k akci

Rozhodování v Radě ministrů Řídí se články smluv Řídí se články smluv Tři typy: jednohlasně, prostou většinou, kvalifikovanou většinou Tři typy: jednohlasně, prostou většinou, kvalifikovanou většinou Kvóty pro hlasování – viz Euroskop.cz Kvóty pro hlasování – viz Euroskop.cz hp?p=detail&c- id=39562&h_kat_id=5065&id=5089 &kap_id= hp?p=detail&c- id=39562&h_kat_id=5065&id=5089 &kap_id=119162

3) Předsednictví EU Rotační princip Rotační princip Každý členský stát předsedá EU po dobu půl roku Každý členský stát předsedá EU po dobu půl roku Politická, reprezentační a manažerská funkce Politická, reprezentační a manažerská funkce

Komise

I) Mandát a poslání Komise Čl. 211 SES Čl. 211 SES - - Strážce smlouvy a prováděcích aktů (sekundární legislativa) - - Vydává doporučení nebo zaujímá stanoviska - - Legislativní iniciativa (v 1. pilíři) a vlastní rozhodovací pravomoci - - vykonává pravomoci k provádění předpisů vydaných Radou a EP

Komise = administrativní páteř EU Komisaři jmenováni do kolegia Evropskou radou, za každý stát jeden  působí nezávisle Komisaři jmenováni do kolegia Evropskou radou, za každý stát jeden  působí nezávisle Komise musí být schválena EP Komise musí být schválena EP Komisaři řídí největší úřední aparát v EU (cca ) Komisaři řídí největší úřední aparát v EU (cca ) Komise provádí naprostou většinu každodenních úkolů Unie Komise provádí naprostou většinu každodenních úkolů Unie Největší „institucionální znalost“ EU Největší „institucionální znalost“ EU

Jen byrokracie? Jasná politická mise Jasná politická mise Vlastními pány Vlastními pány Neutrální vztah k členským státům (teoreticky) Neutrální vztah k členským státům (teoreticky) Velmi těsný vztah s lobbyistickými skupinami Velmi těsný vztah s lobbyistickými skupinami Nadnárodní vs. národní elementy Nadnárodní vs. národní elementy

Evropský Parlament

1) Mandát EP Zpočátku Shromáždění marginální Zpočátku Shromáždění marginální V Jean Monnetově vizi mělo jen kontrolní význam V Jean Monnetově vizi mělo jen kontrolní význam V průběhu smluvních revizí radikálně zvětšené pravomoci V průběhu smluvních revizí radikálně zvětšené pravomoci  Nejdynamičtěji se rozvíjející instituce EU

2) Postavení EP ve struktuře EU  EP volen přímo od r. 1979, jediná instituce EU s přímým demokratickým mandátem  EP se podílí na přípravě legislativních aktů ES (1. pilíř)  srovnej s nár. Parlamenty Ve většině otázek ekonomické spolupráce (vnitřní trh) rovnocený partner Rady Ve většině otázek ekonomické spolupráce (vnitřní trh) rovnocený partner Rady Přirozený partner Komise? Přirozený partner Komise? Nejpřístupnější instituce EU – cíl lobbování Nejpřístupnější instituce EU – cíl lobbování Každá fyzická i právnická osoba právo petice k EP Každá fyzická i právnická osoba právo petice k EP

EP po Maastrichtu 2. a 3. pilíř jen velmi omezené vstupy  Rada bude brát plně v potaz názory EP, EP může předkládat dotazy, názory a doporučení 2. a 3. pilíř jen velmi omezené vstupy  Rada bude brát plně v potaz názory EP, EP může předkládat dotazy, názory a doporučeníPravomoci: přezkoumávání a schvalování evropské legislativy a rozpočtu přezkoumávání a schvalování evropské legislativy a rozpočtu demokratická kontrola jiných institucí EU, včetně nejstaršího práva – sesadit Komisi (Santerova Komise) demokratická kontrola jiných institucí EU, včetně nejstaršího práva – sesadit Komisi (Santerova Komise) souhlas se jmenováním předsedy Evropské komise a členů Komise souhlas se jmenováním předsedy Evropské komise a členů Komise volba Evropského ombudsmana volba Evropského ombudsmana schvalování důležitých mezinárodních smluv (např. obchodní či asociační dohody mezi EU a třetími zeměmi) schvalování důležitých mezinárodních smluv (např. obchodní či asociační dohody mezi EU a třetími zeměmi)