Autorské právo a Open Access

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Licence Creative Commons včera dnes a zítra Poznámky k vystoupení na CC salonu Praha, 16. prosince 2011, HUB Petr Jansa Tuto prezentaci jste oprávněni.
Advertisements

AUTORSKÉ PRÁVO Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Nakladatelská licenční smlouva
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Průmyslové vlastnictví a licence při podnikání
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník
I. Právní rámec smluvního výzkumu a výzkumu na zakázku
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Mgr. Kateřina Slušná, advokátka
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Autorské právo v nerovnováze Poznámky k debatě Autorská práva, kultura kopie, sdílení a umělecká tvorba 24. dubna 2012, FAMU Petr Jansa Tuto prezentaci.
Mgr. Tomáš Šetina. Pracovněprávní vztahy  Dohoda o provedení práce, pracovní smlouva Dílo na objednávku § 61 aut. zák. Je-li dílo autorem vytvořené na.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
KONFERENCE ARCHITEKTŮ MĚST ČR Cheb Autorské právo v činnosti architektů Zuzana Císařová advokátka v Praze, členka Ústavu autorského práva,
PRÁVO AUTORSKÉ PRÁVO (AP) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Ochrana počítačových programů Dílo (2) Za dílo se považuje též počítačový program, je-li původní v tom smyslu, že je autorovým vlastním duševním výtvorem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Správa autorských práv Mnohý člověk má čisté svědomí jen proto, že má slabou paměť.. Schopenhauer FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obsah autorského práva Obsahem práva autorského jsou ▪ Výlučná práva osobnostní ▪ Výlučná práva majetková Výlučná jsou proto, že za života autora nemohou.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vznik díla § 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Výtah z autorského zákona
Použití licencí Creative Commons jako alternativy Copyrightu FF UK, Jan Vobořil.
Právo na informace Tereza Danielisová,
, ISSS, Hradec Králové Právo na informace a autorská práva – hledání rovnováhy Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
JUDr. Jaroslav Stránský
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Autorské právo a ochrana dat
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
Autorské právo Václav Stupka aabc. Pojem a předmět Autorského práva Je složkou práva duševního vlastnictví Dva cíle: – Chránit investice tvůrců a podporovat.
COPYRIGHT. OPAKOVÁNÍ PRÁVNÍ NÁSTROJE ČEHO CHCEME DOSÁHNOUT?
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Autorský zákon základní pojmy
Autorské právo.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Ochrana průmyslového vlastnictví
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Licence Creative Commons včera dnes a zítra
Transkript prezentace:

Autorské právo a Open Access Mgr. Michal Beluský INOVACENTRUM ČVUT právní služby

Dílo dle Autorského zákona (§ 2) Definice: 8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Dílo dle Autorského zákona (§ 2) Definice: literární nebo jine dílo umělecké nebo vědecké výsledek tvůrčí činnosti jedinečnost resp. pravá originalita původnost u počítačového programu, databáze, fotografie vyjádřeno v objektivně (smysly) vnímatelné podobě

Dílo dle Autorského zákona (§ 2) Negativní definice: 8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Dílo dle Autorského zákona (§ 2) Negativní definice: „…zejména námět díla sám o sobě, denní zpráva nebo jiný údaj sám o sobě, myšlenka, postup, princip, metoda, objev, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec, statistický graf a podobný předmět sám o sobě.“ úřední dílo (právní předpisy, rozhodnutí st. orgánů, atd.) státní symboly (z.č. 352/2001 Sb.)

člověk (fyzická osoba) ANO škola, firmy (právnická osoba) NE (nikdy!) 8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Autor (§ 5) člověk (fyzická osoba) ANO škola, firmy (právnická osoba) NE (nikdy!) Má se zato že: „autorem díla je osoba, jejíž pravé jméno je obvyklým způsobem uvedeno na díle nebo je u díla uvedeno v rejstříku předmětů ochrany vedeném příslušným kolektivním správcem, není‐li prokázán opak“

Autorská práva majetková (§ 12), tj. „copyright“ 8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Autorská práva majetková (§ 12), tj. „copyright“ právo dílo užít (70 let po smrti), tj. zejména právo na rozmnožování díla (§ 13), právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), právo na pronájem originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 15), právo na půjčování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 16), právo na vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 17), právo na sdělování díla veřejnosti (§ 18).

Autorská práva osobnostní (§ 11), tj. „moral rights“ 8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Autorská práva osobnostní (§ 11), tj. „moral rights“ právo rozhodnout o zveřejnění právo osobovat si autorství právo na zachování integrity díla až na výjimky v odst. 5 smrtí zanikají

8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Licence (§ 2358 - § 2389 OZ) tj. transfer of rights / copyright transfer agreement Licenční smlouvou poskytuje poskytovatel(1) nabyvateli(2) oprávnění(3) k výkonu práva duševního vlastnictví(4) (licenci) v ujednaném omezeném nebo neomezeném rozsahu a nabyvatel se zavazuje, není-li ujednáno jinak, poskytnout poskytovateli odměnu. Pozor na spoluautory (§ 8/4), licenci musí odsouhlasit všichni výhradní (písemná forma) / nevýhradní

Problematika rozhodného práva 8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Problematika rozhodného práva licenční smlouva je soukromoprávní smlouva tj. může být podřízena cizímu právu může být určena příslušnost cizího soudu / rozhodce autorské právo je však relativně harmonizované co není harmonizované je….

8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Zaměstnanecké dílo (§ 59) často jako „work for hire“ nebo „employee work“ Není‐li sjednáno jinak, zaměstnavatel vykonává(1) svým jménem a na svůj účet(2) autorova majetková práva k dílu(3), které autor vytvořil ke splnění svých povinností vyplývajících z pracovněprávního(4)…vztahu…

8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Zaměstnanecké dílo (§ 59) často jako „work for hire“ nebo „employee work“ Autorova osobnostní práva k zaměstnaneckému dílu zůstávají nedotčena. Vykonává‐li zaměstnavatel majetková práva k zaměstnaneckému dílu, má se za to, že autor svolil ke zveřejnění, úpravám, zpracování včetně překladu, spojení s jiným dílem, zařazení do díla souborného, jakož i k tomu, aby uváděl zaměstnanecké dílo na veřejnost pod svým jménem, ledaže je sjednáno jinak.

8.10.2014 ZÁKLADNÍ POJMY Zaměstnanecké dílo (§ 59) často jako „work for hire“ nebo „employee work“ právo na přiměřenou dodatečnou odměnu možnost dohodnout odlišně od zákona (neplatí u počítačových programů)

8.10.2014 LICENCE LIBRE A GRATIS Open Access Libre Poskytnutí neodvolatelné, světové bezplatné licence ke svému dílu (článku, knize) pro každého s možností dílo užívat, kopírovat, rozmnožovat, upravovat na jakémkoliv mediu, pro jakýkoliv odpovědný způsob za předpokladu správného uvedení původního autora. „free as in speech“

8.10.2014 LICENCE LIBRE A GRATIS Open Access Gratis Dílo je zdarma k dispozici k užití v rámci fair use nebo-li volného užití. „free as in beer“

8.10.2014 CREATIVE COMMONS ZDROJ: http://www.creativecommons.cz/