Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Advertisements

Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Jan Ámos Komenský.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
GIOVANNI GABRIELI. VE ZKRATCE  Narodil se v Benátkách v roce 1557 a zemřel v tomtéž městě 12. srpna 1612  Byl to významná italský skladatel a varhaník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_317 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Sandra Volková Předmět Hudební.
Antonín Dvořák – A.
Kam si vyšlápli turisté z Nepomuku Červen Strakonice, ten dudák je „nějakej divnej..“
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_842_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Kantáta.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Povídání o Bachovi.
ICT 2 – 3 – 30 HV Jakub Jan Ryba Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebním dílem a životem autora. V prezentaci se nachází pracovní list a odkaz.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
JOHANN SEBASTIAN BACH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
Giacomo Puccini.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Ročník: 4. Předmět: Hudební výchova.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_359_Bohuslav Martinů AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
Pozdní baroko Mgr. Jakub Tomala.
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_31_Jakub.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3426 NázevGiuseppe Verdi Téma hodinyŽivot a dílo G. Verdiho PředmětHudební.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny hudby a její osobnosti
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Určeno žákům prvního stupně ZŠ
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
Světoví hudební skladatelé
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_19
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
VY 32 INOVACE 543.
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Jakub Jan Šimon Ryba 26.10. 1765 8.4. 1815 Přeštice Rožmitál pod Třemšínem

Jakub Jan Ryba Narodil se v rodině učitele a varhaníka. V pěti letech se s rodiči přestěhoval do Nepomuku. V sedmi letech se začal učit zpívat a hrát na klavír, v devíti na housle, později přibral violoncello a varhany. Od roku 1780 studoval v Praze gymnázium. Jako sedmnáctiletý začal komponovat. Kromě češtiny a němčiny četl francouzsky, italsky,latinsky i řecky.

Jakub Jan Ryba Dva roky vykonával u svého strýce funkci pomocného učitele v Mníšku pod Brdy. Od roku 1788 nastoupil dvaadvacetiletý Ryba jako učitel v Rožmitále pod Třemšínem. Se svou ženou Annou vychoval sedm dětí ( ze 13 narozených ). Roku 1805 získal čestné občanství města Plzně, protože složil pro kostel svatého Bartoloměje skladbu Stabat mater.

Jakub Jan Ryba Byl osvícený učitel, skladatel , spisovatel, dirigent, hudebník a znalec hry na několik nástrojů. Za svého života napsal přes 1 500 skladeb, většinou duchovních – písně, oratoria, kantáty, mše, rekviem. Proslavil se především slavnou Českou mší vánoční. Svůj život ukončil sebevraždou v lese pod horou Štěrbinou.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích ( pod ním pomník Jakuba Jana Ryby )

v Přešticích na Pohořku pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie Pomník J. J. Ryby v Přešticích na Pohořku pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie ( na tomto místě stávala stará škola, ve které se pravděpodobně J. J. Ryba narodil )

Detail pamětní desky J. J. Ryby na jeho pomníku v Přešticích

Současný pohled na farní kostel Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále, ve kterém poprvé zazněly na Štědrý den roku 1796 tóny České mše vánoční

Pamětní deska na vnější stěně kostela Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále oznamuje, že zde 24. prosince 1796 poprvé zazněla slavná Česká mše vánoční

Detail desky na zdi farního kostela ve Starém Rožmitále

Vnitřek kostela Povýšení sv. Kříže ve Starém Rožmitále ( v pozadí varhany z roku 1750, na které hrál J. J. Ryba )

Rybovy iniciály v okenní vitráži kostela ve Starém Rožmitále

Ukazatel nad obcí Voltuš v lese pod horou Štěrbinou

Rybova mohyla v lese pod vrchem Štěrbina nad obcí Voltuš

Detail pamětní desky na mohyle

Starý morový hřbitov na odlehlém místě v polích, 4 kilometry severně od města, kde byl podle tehdejších zvyklostí bez církevních obřadů pochován sebevrah J. J. Ryba

Detail desky na pomníku

Teprve po čtyřiceti letech (roku 1855) dosáhl Rybův syn Josef Arnošt, profesor očního lékařství v Praze, povolení přenést otcovy ostatky na hřbitov u kostela ve Starém Rožmitále Hrob J. J. Ryby na hřbitově u farního kostela ve Starém Rožmitále

V Podbrdském muzeu v Rožmitále pod Třemšínem byla nově otevřena expozice o životě a díle J. J. Ryby

Odpověz na otázky: 1. Ve kterém městě se narodil Jakub Jan Ryba? 2. Co studoval v Praze? 3. V kolika letech začal komponovat? 4. Kde vykonával funkci pomocného učitele? 5. Pro které město napsal skladbu Stabat mater? 6. Ve kterém městě se natrvalo usadil jako učitel? 7. Kolik dětí vychoval se svou ženou? 8. Kolik skladeb napsal za svého života? 9. Jak se jmenuje nejznámější Rybova skladba? 10. Kde byl původně pochován? Proč?

Správné odpovědi na otázky: 1. v Přešticích 2. gymnázium 3. v sedmnácti letech 4. v Mníšku pod Brdy 5. pro Plzeň 6. v Rožmitále pod Třemšínem 7. sedm dětí 8. přes 1 500 skladeb 9. Česká mše vánoční 10. na morovém hřbitově za Rožmitálem, spáchal sebevraždu

Česká mše vánoční http://www.youtube.com/watch?v=o3kIMGCZ75w