Ing. Milan Kocáb,MBA VÚGTK,v.v.i.. 11. května 2009 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Nová směrnice o energetické účinnosti
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Registr územní identifikace, adres a nemovitostí
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje (DMVS PK) + ortofoto Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
Kontroly dat RÚIAN a jejich opravy
Stavební zákon a územní plánování
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
INSPIRE Závěry testování v České republice Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen,
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

Základní registry veřejné správy
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Základní registr obyvatel
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Současný stav a další vývoj RÚIAN
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
EVROPSKá UNIE.
Metadata v projektu EURADIN Ing. Pavla Tryhubová.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2006.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Příprava datového obsahu adresní části registru územní identifikace, adres a nemovitostí Mgr. Karel Lux, vedoucí oddělení koncepce informatiky ISSS 2007.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Územní identifikace a adresy z pohledu MPSV
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
RÚIAN základní informace
identifikačního registru UIR-ADR
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Transkript prezentace:

Ing. Milan Kocáb,MBA VÚGTK,v.v.i.

11. května

 Partnerství EURADIN  seskupuje 30 partnerů z 16 různých Evropských zemí, což je 59% členských států EU přímo zastoupených v konsorciu.  Tyto země :  Německo, Dánsko, Itálie, Norsko, Švédsko, Finsko, Česká republika, Portugalsko, Nizozemsko, Rakousko, Velká Británie, Francie, Lotyšsko, Litva, Maďarsko a Španělsko.  11. května

Celkový cíl projektu  je přispět k harmonizaci adres v Evropě a navrhnout řešení k dosažení jejich interoperability, a tak:  - usnadnit efektivní přístup k obsahu dat,  - vytvoření produktů s přidanou hodnotou  - navrhnout služby napříč Evropou. 11. května

 Konkrétní cíle projektu EURADIN jsou následující:  vytvořit evropskou síť nejlepších zkušeností držitelů adres,  shromáždit dostatečné množství dat k dosažení platných závěrů získaných z výsledků projektu  shromáždit současné nejlepší názory na definicí adres, registraci a jejich vedením za účelem analýzy, výběru, syntézy a dokumentace  vytvořit návrh pro harmonizaci adres v Evropě (data, metadata, datový tok a obchodní model), založené na specifikacích INSPIRE a implementačních pravidlech  ověřit navržený harmonizační model a adresní infrastrukturu pomocí vývoje pilotní evropské služby gazeteeru zpřístupňující adresy několika evropských zemí  vyhodnotit výsledky získané z projektu a dosažené dopady. 11. května

 V červnu 2008, organizace z EU dostaly financování z eContent plus. Iniciativa byla správně načasovaná a ujala se jí EU následována INSPIRE Directive. Tyto dvě aktivity koordinují svoji činnost.  Důraz projektu, EURADIN je dán na stanovení nejlepší metody, která zajišťuje přístup k stávajícím poštovním adresám napříč EU. Součástí projektu je i návrh nástroje k zajištění provozuschopnost mezi systémy adres a tím je zpřístupnili Evropským informačním infrastrukturám.  Například jedena z pracovních skupin studuje možnost vytvoření obchodní šablony, která by mohla být vhodná pro poštovní adresy a naznačila výhody (sociální a hospodářské) z doručování zásilek při zavedení geokódovaných adres na Evropskému trhu.  Adresy jsou v projektu chápány jako produkt a společnosti, které dodávají adresám přidanou hodnotu mohou být upravené a zprovozněné např. pro Evropskou dopravu.  Projekt navrhne a obhájí sociální a hospodářské výhody odvozené z produkce adres a doporučí nejvhodnější obchodní provozní model.  Budoucí služby musí být dostupné, vynikající kvality v moderním pojetí informatiky a hodnota dat maximální. 11. května

7

 Adresy v České republice  V seznamu můžete vyhledat číslo popisné všech obývaných domů, ulice a obce v České republice. V seznamu nenaleznete domy nikým neobývané.  Rovněž zde nenaleznete takzvané fiktivní adresy. Jedná se o adresy, které mají uvedeno jako trvalé bydliště např. děti k osvojení, bezdomovci, atd.  Adresa domu je určena územním členěním (obec a případně její část) a číslem popisným nebo evidenčním. Může být navíc rozšířena o název ulice a orientační číslo. 11. května

Územně identifikační registr adres (UIR-ADR)  UIR-ADR od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR je referenčním zdrojem dávkové aktualizace číselníku ulic a veřejných prostranství  týká se :  ulic a veřejných prostranství  jejich jednoznačného identifikátoru  vazeb na obec  atributů platnosti.  UIR-ADR není konstitučním zdrojem pro budovy (tj. nezakládá nebo neruší budovy v registru).  UIR-ADR využívá jako další administrativní zdroj pro aktualizaci RSO (Registr sčítacích obvodů): zejména pro aktualizaci PSČ ve vazbě na budovy, orientačních čísel;  seznam násobných adres k jedné budově z UIR-ADR je podkladem pro prováděnou prostorovou aktualizaci vícenásobných adres nad mapou 11. května

 Adresy v České republice  Praha:  adresy podle části obcečásti obce  adresy podle uliceulice  Mimopražské obce:  adresy podle abecedyabecedy  adresy podle krajekraje  adresy podle okresuokresu  adresy podle obce s roz.p.obce s roz.p.  Obce s rozšířenou půso.  podle krajekraje  podle okresuokresu  Data ke ztažení:  data ke stažení ve „xml“stažení 11. května Zásady aktualizace: jedinečnost přirozeného klíče (kódu části obce, typ čísla, čísla domovního vchodu) s možností změn na základě rozhodnutí obce či stavebního úřadu v případě vchodu přípustnost opravy přirozeného klíče (opravy kódu, čísla) jedinečnost umělého klíče po celou dobu existence adresního místa územní princip údržby, tj. na základě vyhodnocování prostorové relevantnosti adresního místa

. Aktualizace adresních míst Aktualizace adresních míst je vícezdrojová, přičemž jednotlivé zdroje se doplňují. Zdrojem adresních míst jsou : - doklady obcí a vlastní zdroje ČSÚ (tj. sčítání lidu, domů a bytů, statistické zjišťování u obecních a stavebních úřadů z informačních systémů, např. rozhodnutí o přidělení či zrušení čísla domovního, přečíslování budov při vzniku nebo zrušení části obce, změně adresy, změně v systému ulic a veřejných prostranství, změně v územní struktuře obce, Podpůrnými zdroji výstupy ze systémů Adresa EO (evidence obyvatelstva ) MV a UIR-ADR. V letech 2004 až 2005 proběhla revize souboru budov s více než jednou adresou původem z ÚIR-ADR, která verifikovala tabulku ÚIR-ADR s adresami RSO, ISKN, Adresou EO. Jednotlivé záznamy byly konfrontovány s mapovými vrstvami ulic a veřejných prostranství z veřejných a komerčních zdrojů, s podporou katastrální mapy. Aktualizace adresních míst od roku 2006 probíhá na základě seznamu vícenásobných adres dle UIR-ADR a postupně přejde na nový, hromadný zdroj adres budov dle Evidence obyvatelstva, Adresy Ministerstva vnitra. Aktualizace atributů adres (typ adresy – hlavní, vedlejší; zadní vchod) je zajišťována z vlastních zdrojů a od obcí, s podporou katastrální mapy. 11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

11. května

Ing. Milan Kocáb,MBA VÚGTK,v.v.i. Děkuji za pozornost