PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrace cizinců na území ČR v gesci MŠMT
Advertisements

Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
10. Slovenská demografická konferencia
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Aktuální problémy EU.
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
JUDr. Martina Burachovičová
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
Státní občanství a cizinecký režim
Volný pohyb pracovníků
MIPEX III v kontextu novely zákona o pobytu cizinců účinné od
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Projekt „Provoz Center na podporu integrace cizinců VI.“ je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MIGRACE.
Proč je tzv. „nový systém ekonomické migrace“ nepřijatelný! Mgr. Pavel Čižinský, Multikulturní centrum Praha.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Nový cizinecký zákon v Česku
Přeshraniční spolupráce mezi územními orgány
Nový systém ekonomické migrace
Evropské správní právo
Omezené nabírání žádostí
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Analýza REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
Sociální lékařství a zdravotní politika PhDr. Mgr. Lubica Juríčková
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
REALIZACE PRÁV PŘÍSLUŠNÍKŮ NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
HISTORICKÝ VÝVOJ VOLNÝ POHYB PRACOVNÍKŮ SVOBODA USAZOVÁNÍ Volný pohyb osob.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Trh práce a politika zaměstnanosti
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Kdo je rodinným příslušníkem občana Evropské unie
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Podmínky pracovní migrace občanů třetích států do ČR PhDr. Tomáš Haišman ředitel odboru azylové a migrační politiky 1.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Ondřej Brychta Odbor azylové a migrační politiky
MIGRACE.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University of Leicester

Právo na rodinný život vs. migrační kontrola v kontextu ekonomické krize I. 70. léta 20. stol. Západní Evropa v ekonomické krizi – snahy o omezení přílivu pracovních migrantů (tzv. Gastarbeiterů), na kterých stavěly poválečné ekonomiky SRN zastavila svůj rekrutační program v roce : počet žen imigrantek +12%, počet dětí imigrantů do 15 let +52% kon. 70. let – populace cizinců 4 mil., poč. 80. let 4.5 mil Max Frisch: "Man hat Arbeitskräfte gerufen, und es kamen Menschen. Sie fressen den Wohlstand nicht auf, im Gegenteil, sie sind für den Wohlstand unerlässlich." – Vorwort zu Alexander J. Seilers "Siamo italiani / Die Italiener", 1965

Právo na rodinný život vs. migrační kontrola v kontextu ekonomické krize II. Současný kontext -snaha výrazněji regulovat rodinnou migraci -nastavovat selektivní podmínky pro vstup rodinných příslušníků, zejména z třetích zemí -významná role EU legislativy, přetrvávání národně specifických právních úprav, odlišné interpretace -důležitá role Evropského soudu pro lidská práva a Soudního dvora EU

Právní rámec: 3 režimy: 2 směrnice + národní úpravy Směrnice Rady 2004/38/ES o právu občanů Unie a jejich rodinných příslušníků svobodně se pohybovat a pobývat na území členských států Směrnice Rady 2003/86/ES o právu na sloučení rodiny Národní úpravy - otázka: vztahuje se na tyto „nemigrující“ občany EU a jejich rodinné příslušníky právo volného pohybu? - téma obrácené diskriminace (reverse discrimination)

Evropské trendy regulace rodinné migrace příslušníků třetích zemí podíl rodinných migrantů na migračních tocích v EU ↓ : až polovina imigrantů v EU 2010: jedna třetina, migranti ze třetích zemí 21% trvale usazené osoby – podíl ↑ zavádění opatření, jejichž účel je jiný než naplnění práv migrantů na rodinný život -omezování počtu imigrantů: věk, příjem -selekce určitých skupin imigrantů v duchu migračního managementu: integrační testy, lepší podmínky pro určité skupiny -různé pohledy na roli rodiny v procesu integrace

Slučování rodin v České republice povolení k pobytu za účelem sloučení rodiny - nejvyšší poměr z celkového počtu vydaných povolení příslušníkům třetích zemí ( %) nejvíce povolení k dlouhodobému pobytu uděleno za účelem sloučení rodiny (2564 povolení, tj. 43%) Nejčastěji občané Ukrajiny, Vietnamu a Ruska Hlavní problémy aktuální úpravy -Zbytečně vysoký minimální věk – 20 let -Nedostupnost veřejného zdravotního pojištění -Získání nezávislého pobytového statusu až po 3 letech

Závěr Progresivní vliv Směrnice Postoje MV: v konzultaci Zelené knihy – restriktivní tendence, v návrhu nového cizineckého zákona - není jednoznačně restriktivní Vytváření veřejné debaty o rodinné migraci -příklady pozitivního dopadu sloučení rodin na integraci -kritika dvojích standardů pro rodiny migrantů -odhalování dopadů regulace rodinné migrace na posilování sociálních patologií (domácí násilí, nedostupnost zdravotní péče) -Spíše než novelizace směrnice – vynucení správné implementace