1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Aktuálne trendy v súťažnom práve Novinky v súťažnom práve – ČR
Svatomartinská konference 2009 Výměna informací v Čechách po Stavebních spořitelnách Robert Neruda první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ekonomická závislost Stálo 10 let čekání.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
V článku „OTEVŘENÁ ČSK“ v březnovém čísle LKS str. 24, autoři MUDr. Kunkela a MUDr. Mounajjed, D.D.S, Ph.D, FAP, shrnuli svou navrhovanou reformní sérii.
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Volný pohyb zboží.
Co nového v oblasti kartelů od sv. Martina 2009 Igor Pospíšil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Veřejné zakázky z pohledu dozorového orgánu
Maršálkovský úřad Opolského vojvodství 1 Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Zkušenosti s IS INTERREG III A a výzvy OPPS Piotr.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Řešení protisouztěžních opatření orgánů.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2009 Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Novela OHS zákonem č. 155/2009 Sb.
Stlačování marží (odmítnutí dodávek) v telekomunikacích Daniel Donath 12. listopadu 2010 Svatomartinská konference – poslední trendy a vývoj soutěžního.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup
Nová pravidla veřejné podpory
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Hospodářská soutěž v EU III. Dominantní postavení JUDr.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Aktuální judikatura a rozhodovací praxe ve veřejných zakázkách
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Svatomartinská konference 2009 Zpráva o ochraně soutěže 2008 – 2009 Robert Neruda první místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Kartel jako trestný čin v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12. listopadu 2008,
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Mezinárodní spolupráce v oblasti DPH a judikatura Nejvyššího správního soudu Václav.
Projekt „Vzdělávejte se!“
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Judikatorní mezníky uplynulého roku Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
1 Zpráva o ochraně hospodářské soutěže Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
1 Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008 Úloha ekonomické analýzy při stanovení výše náhrady škody Daniel Donath* Generální.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Soutěžní právo.
1 Co nového v hospodářské soutěži? Více ekonomický přístup Milan Brouček hlavní ekonom Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dohody a dominance , PF MU Michal Petr.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Kriminalizace kartelů Mgr. Luděk Vrána, advokát Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Brno,
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Úřad a Vy Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference Trendy a vývoje soutěžního práva 2010 Co nového v oblasti posuzování dopadů spojení soutěžitelů Martin Vitula Úřad pro ochranu.
Právo hospodářské soutěže
Konec volného internetu? Aleš MUSIL právník na GŘ pro hospodářskou soutěž Evropská komise, Brusel Názory v této prezentaci jsou názory přednášejícího,
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Hospodářská soutěž v EU III. Aplikace v oblasti antitrustu Michal Petr.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Svatomartinská konference 2015 Trendy a vývoj soutěžního práva Michal PETR.
Advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Karolíny Světlé 301/8, Praha 1 tel.: , fax:
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Česká inspekce životního prostředí
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Hospodářská soutěž v EU
Soutěžní právo Náhrada škody, trestněprávní důsledky Katedra práva
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Transkript prezentace:

1 RPM Česká praxe Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Poslední trendy a vývoj soutěžního práva Brno, 12. listopadu 2008

2 Obsah  Právní režim  Případy  Současná strategie rozhodovací praxe ÚOHS  Úvahy do budoucna  Pohled právníka

3 Právní režim RPM  Právní režim RPM v českém a evropském soutěžním právu je podobný/shodný: dohoda narušující soutěž  čl. 81 SES, § 3 ZOHS blokové výjimky nelze aplikovat nelze aplikovat pravidlo de minimis vyvratitelná domněnka, že podmínky pro vynětí podle čl. 81/3 SES (§ 3/4 ZOHS) nejsou splněny  Závěr RPM není per se zakázané, jde o hard-core ustanovení

4 Případy  Tradičně RPM je zakázáno pro svůj protisoutěžní cíl spíše formální přístup, de facto per se zákaz soudní přezkum – prokazování skutečného dopadu na soutěž není vyžadováno  V poslední době škodlivý dopad na soutěž je presumován možnost vynětí ze zákazu na základě prokázání přínosů dohody pro spotřebitele je připuštěna  doposud bez úspěchu

5 Soutěžní politika I.  ÚOHS v posledním období vyšetřoval několik případů RPM některé ukončeny rozhodnutím s pokutou, jiné stále v běhu  Dellux, Esteé Lauder (parfémy, 2008)  Kofola (nealko nápoje, narovnáno, 2008)  outdoorové vybavení (internetové obchodování, neukončeno)  Harry Potter (knihy, neukončeno)

6 Soutěžní politika II. Kontext  2007 – ÚOHS strategické rozhodnutí zaměřit se více na RPM několik případů, pokuty  2007 – USA – rozsudek Leegin první komentáře  obrat hodnocení RPM  někteří autoři: domněnka zákonnosti  Vydal se Úřad špatnou cestou? … snad ne!

7 Soutěžní politika III. Důvody  Právní hard-core ustanovení s omezenou možností vynětí ze zákazu tuzemská judikatura potvrzuje nezákonnost RPM  Soutěžně politické shovívavý přístup vedl k všudypřítomnému RPM potřeba obnovit věrohodnost vynucování zákazů zvěsti: „Již netřeba aplikovat compliance programy“  Hospodářské podle zpráv jsou maloobchodní ceny řady v různých sektorech nejvyšší v regionu  známka nedostatečně účinné soutěže (inter-brand and intra-brand)?

8 Soutěžní politika IV. Důvody  Dopady rozsudku Leegin střízlivé hodnocení bez přímého dopadu – spíše harmonizace než důvod změn přístupu v EU a ČR  Ekonomické teorie teorie o prosoutěžních dopadech RPM zůstávají jen teoriemi, nebyly empiricky ověřeny, pochybnosti  tvrzené přínosy ve skutečnosti neexistují nebo nejsou zaměřeny na spotřebitele kdežto protisoutěžní dopady byly v praxi prokázány  experimenty v praxi – knihy ve Švýcarsku, UK, situace v některých státech USA  RPM – vyšší ceny, zákaz RPM nemá žádný dopad na kvalitu či šíři nabídky

9 Závěry a úvahy do budoucna I.  Je nezbytné rozlišovat mezi (ne)zákonností RPM a prioritizací vymáhání soutěžního práva  Současný hard-core systém nevylučuje zohlednění skutečných dopadů na soutěž avšak RPM je v drtivé většině případů protisoutěžní  Posun k jinému režimu (přesun důkazního břemena, presumpce legality, rule of reason přístup): snížení právní jistoty žádný bezpečný přístav (ani pro podniky, ani pro soutěžní úřady) dramatický nárůst nákladů vymáhání soutěžního práva – rezignace – de facto legalizace nebezpečí nesprávného výkladu („RPM je per se povoleno“) nebezpečí ohrožení přísného zákazu nejzávažnějších deliktů

10 Závěry a úvahy do budoucna II.  Návrh zachovat současný systém nevyvratitelné domněnky protisoutěžních dopadů a vyvratitelné domněnky nesplnění podmínek pro vynětí (který odpovídá ekonomické teorii a empirickým zkušenostem) s břemenem prokázání jejich splnění na soutěžitelích „zachovat pravidla“

11 Důsledky pro rozhodovací činnost  Strategie Úřadu vyšetřit několik významných případů RPM s cílem obnovit povědomí o obecném zákazu vertikálního určování cen pro další prodej posléze se věnovat závažnějším deliktům

12 Děkuji za Vaši pozornost! Další informace: Robert Neruda