VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v sochařství Auguste RODIN
Advertisements

VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
První představitelé impresionismu
Pop-art Autor: Michelle Malá a Nela Doláková
©c.zuk ©c.zuk Obchodní akademie a Střední odborná škola,
sociální psychologie Škola:
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
POSTIMPRESIONISMUS VY_52_INOVACE_DEK_39.
Pop-art 2.polovina 20. století.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Secesní architektura ve Španělsku
VY_52_INOVACE_DEK_40 Symbolismus Paula Gauguina
ŠVP a můj předmět Výtvarná tvorba
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_5.3.VV2.10/Wi Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Widenková. CZ.1.07/1.5.00/
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
VY_52_INOVACE_DEK_34 Impresionismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Toto přímé a živé umění dovoluje umělcům rozostřit hranice a dělící čáry mezi uměním a životem. Tento směr je útokem na smysly, který vzniká kombinací.
VY_52_INOVACE_DEK_47 EXPRESIONISMUS A KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_62 ARCHITEKTURA FRANCIE Le Corbusier
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
VY_52_INOVACE_DEK_46 PRVNÍ UMĚLECKÉ SLOHY 20. STOLETÍ
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
I Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji Projekt CZ.1.07/1.1.08/
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Impresionisté figurativního malířství
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Art brut Ondřej Turek 1A. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec.
,,Konceptové umění je předně umění, jehož hlavním materiálem jsou myšlenky a koncepty, stejně jako například materiálem hudby jsou zvuky.‘‘ Harry FLYNT.
Umělecké směry 20. století
,,Proč nevynést umění ven a neposunout jeho hranice‘‘ Umělecká díla vzniklá v tomto trendu se často pohybují mimo umělecký trh, mnohdy mají efemérní povahu.
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Příroda jako inspirace
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
KONCEPTUALISMUS Jiří Salajka.
LANDART Jiří Salajka.
Surrealismus.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Ač byli původně umělci sdružení v hnutí Fluxus považováni za mezinárodní sdružení vtipálků, dnes se těší statutu radikálních vizionářů, kteří se snaží.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Galerijní pedagogika v teorii a praxi. Literatura, vzdělávání, aktuální podoby současné animace uměleckého díla. GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Marcel Duchamp.
Graffiti Tematická oblast ESV Komunikace vizuálního umění se znakovými
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Pop art Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Idea ve výtvarném umění
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
polykleitos SOCHAŘSké osobnosti KLASICKÉ OBDOBÍ
Karolína Hejduková GP3MP_MGP Metodika galerijní pedagogiky 2013
Igor Zhoř , Brno , Brno.
VY_32_INOVACE_4/14_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění

Konceptuální umění Akční umění VY_52_INOVACE_DEK_60 Konceptuální umění Akční umění Autor: Mgr. Martina Kokšteinová Datum vytvoření: 1. 8. 2013 „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová slova: konceptuální umění, akční umění, land-art, Javacheff Christ, body-art, Joseph Beuys, eat-art, happening, Arman Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Konceptuální umění a akční umění, zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu

Konceptuální umění - koncem 60. let a v 70. letech - vzdává se materiální realizace (odmítá klasický závěsný obraz a sochu) - vyjadřuje se formou návrhů (konceptů) - důraz je kladen na nápad, myšlenku - cílem je aktivizovat fantazii diváka, dávat podněty k myšlení, jednání, komunikace - umělci využívají výstavních prostor k vytváření prostředí nebo odcházejí do přírody

Land-art - výtvarníci, kteří budují svá díla v přírodě, se nazývají landartisté (zemní umělci) - k realizaci landartisté často potřebují potřebnou techniku (buldozery, dynamit) - ke zhlédnutí díla je třeba chůze, plavby, letu letadlem - díla jsou trvale neudržitelná, proto zde důležitou roli hraje fotografie (dokument díla)

Instalace Javacheffa Christa - patří k nejpozoruhodnějším umělcům dnešní doby - umělec bulharského původu vytváří obalování staveb - známé stavby balí do plastových fólií a převazuje provazy - vytváří také několikakilometrové ploty

Akční umění - umění rovněž v opozici ke klasickým formám umění - často kombinace extravagantní divadelní akce a výtvarného záměru - happening a performance

- hluboký filozofický záměr umělce - scénky jsou často improvizovány a jsou realizovány v lidské společnosti za účelem oslovit veřejnost

Body-art - umělec pracuje s vlastním tělem či těly cizích osob - u nás např. Petr Váša - klasikem akčního umění všeho druhu byl světový umělec Joseph Beuys, zároveň teoretik i pedagog

Eat-art - zajímavost v umění - od r. 1969 rozvíjel Daniel Spoerri - ironický tvůrce, gastronomický happening - publiku předkládá pečené objekty - navazuje na různé umělecké večírky, zapojuje humor

Test: 1. Vysvětlete postupy konceptuálního umění. 2. Charakterizujte pojem land-art a uveďte představitele. 3. Jaké umění rozvíjel umělec Joseph Beuys? Vysvětlete.

Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN 80-7204-211-4 Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN 978-80-7209-971-9