Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská Název materiálu: VY_32_INOVACE__18/IX.SADA Anotace: Prezentace je určena pro žáky 2. stupně, slouží k výkladu učiva Body-art Období: září-prosinec 2011

2 BODY ART jako samostatná kategorie umění začíná být vnímán v 60. letech 20. století akční umění, umělec pracuje s vlastním tělem, někdy i brutálně, překračuje své fyzické hranice Např. součástí práce Mariny Abramovič je tanec až do zhroucení z vyčerpání. projevem performance, divák je motivován ke spolupráci Např. práce umělce ze Sydney Jakea Lloyda Jonese „ Sydney body art ride“, „Jízda“, se stala každoroční událostí, kdy pomalovaní cyklisté vytvářejí živou duhu, která jede k Tichému oceánu a ponoří se do vln. ! V elektronickém slovníku vyhledej význam slova performance. také různé formy zdobení těla

3 FORMY ZDOBENÍ TĚLA Bodypainting
- k malování využito většinou ženské tělo od pasu nahoru bez horního dílu plavek - malba doplněna flitry, plastovými tvary nebo přírodními doplňky - poprvé využito pro náboženské účely na Nové Guinei - oživení v době Hippies, v 60. letech 20. století ! Pod klíčovým slovem „bodypainting“ ve vyhledávači Google najdi obrázky a prohlédni si je. Facepainting - malování na tvář dermatologicky nezávadnými a vodou omyvatelnými barvami - znali už neandrtálci, např. při lovu, při bitvě, při náboženských rituálech - také využití kamínků a třpytek ! Opět najdi obrázky ve vyhledávači Google pod klíčovým slovem „facepainting“ a prohlédni si je.

4 Další formy zdobení těla
Njotaimori - japonský překlad „servírování ženského těla“ - stará japonská praktika servírování šašimi nebo suši na nahé ženské tělo - v samotném Japonsku dnes už nevyužívaná, ale v zámoří představuje druh japonské kultury - obdoba nantaimori pro servírování na nahém muži ! V elektronickém slovníku najdi význam slova šašimi. Piercing Tetování Skarifikace – zjizvení, trvalé zdobení těla - dvě metody °branding, vypalování tiskem nebo laserem °cutting, vyřezávání - využití v minulosti °značení zločinců °značení otroků °rituál v dospívání °značení pro emocionální stav nositele (zármutek, blahobyt a štěstí…) ! Pomocí internetového vyhledávače zjisti, v kterých částech světa byla skarifikace v minulosti užívaná.

5 Zvládneš to? ! V internetovém vyhledávači zadej klíčová slova „malování na tělo“. Najdi, které části lidského těla jsou také v zájmu autorů body artu. Pomocí obrázků vyhledej jména některých malířů tvořících své obrazy na lidském těle. Zjisti jakým způsobem lze tyto obrazy zachovat pro diváka. Na internetových stránkách si prohlédni několik příznivců body artu.

6 Použité zdroje: Citováno


Stáhnout ppt "  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Body-art Autor: Mgr. Olga Pasovská."

Podobné prezentace


Reklamy Google