Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART"— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART

2 POP-ART VY_52_INOVACE_DEK_58 Autor: Mgr. Martina Kokšteinová
Datum vytvoření: „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová slova: pop-art, popping, Andy Warhol Anotace: výkladová prezentace pro získání informací na téma Pop-art, zodpovězení následného testu, hledání obrazů na internetu Způsob využití: výklad, test, práce na internetu

3 Název pochází z anglického popular art.
V polovině 60. let byl tento směr uměleckou tendencí světového umění. Vyvíjel se od 50. let ve Spojených státech amerických a Anglii. Je reakcí mladé generace na tehdejší převládající abstraktní umění. Inspiroval se moderní technikou, velkoměstskou civilizací a jejím folklorem.

4 Prostředky Mladí umělci již nechtěli být izolováni od reality, proto se do jejich umění dostává to, co je každodenně obklopuje (obchodní reklamy, komiks, prvky masové kultury). Nejtypičtějším prostředkem se stala koláž. Jedná se o spojení malby, fotografie a jiných materiálů.

5 Cíl Pop-art hledá kontakt s lidským životem v konkrétním světě a chtěl odrážet moderní velkoměsto. Popping pronikl do životního stylu doby, změnil oblékání, střih vlasů, grafický design apod.

6 Umělci Newyorskou školu pop-artu tvořili Robert Rauschenberg a Andy Warhol. Rauschenberg maloval koláže, např. montáž Černý trh.

7 Andy Warhol byl malíř a filmový tvůrce
Začínal v abstraktní malbě, přešel a rozvíjel pop-art Vynikal tak, že se směr ztotožnil s jeho jménem Používal motivy fotografií, ty pak vedle sebe řadil v pásech s odlišným zabarvením

8 Charakter tvorby Řazením vedle sebe vytvářel parafráze na zmechanizovaný a odlidštěný svět. Tvoří sériové variace na jedno téma, kritizuje tím stereotyp, jenž přináší moderní svět.

9 Používá techniku serigrafie (sítotisk).
Na plátno přenáší senzační fotografie své doby, jedná se např. o cyklus Marilyn (obličej slavné herečky). Portréty pak odlišně zabarvuje, např. Čtyři plechovky polévky.

10 Test: 1. Vysvětlete umělecký směr pop-art, uveďte hlavní představitele. 2. Vysvětlete techniku v malířství „koláž“. 3. Uveďte nejslavnější díla Andyho Warhola, vyhledejte je na internetu.

11 Zdroje: Odehnalová Alena – Vybrané kapitoly z dějin kultury, CERM s. r. o., Brno 2001, ISBN Robert Cumming – Velký ilustrovaný průvodce umění, Slovart, Praha 2007, ISBN


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART"

Podobné prezentace


Reklamy Google