Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POP ART Daniela Kubáňová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POP ART Daniela Kubáňová."— Transkript prezentace:

1 POP ART Daniela Kubáňová

2 POP ART Pop art (zkratka z angl. popular art populární masové umění) je umělecký směr, který se se prvně objevil zhruba v polovině 50. let a dominoval pak zejména v 60. letech . Pop art byl ovlivněn populární hudbou a komerčním uměním. Charakteristické pro něj je přejímání motivů i techniky z předmětů denní potřeby, inspirace velkoměstskou kulturou a jejími vizuálními projevy (fotografie,dále film, reklama a komiksy).

3 Termín pop art byl poprvé použit anglickým uměleckým kritikem Lawrencem Allowayem v roce 1958 k popisu obrazů zachycující poválečný konzumní styl života. Ačkoliv jsou dnes známější američtí představitelé pop artu, směr vznikl nezávisle ve dvou centrech – v Londýně a [[New York a v New Jersey). Počátky britské větve pop artu jsou spojeny s londýnskou skupinou Independent Group tvořenou mimo jiné Richardem Hamiltonem a Eduardem Paolozzim.

4 Hlavními rysy amerického pop artu je především používání velkých formátů, zářivých nebo naopak mdlých barev. Je spojován především s americkým výtvarníkem slovenského původu Andym Warholem. Jeho díla vytvořená technikou sítotisku zobrazují opakující se řady výrobků nebo osobností, např. Campbelovy polévky, láhev Coca-Coly, Marilyn Monroe. K dalším představitelům patří Jasper Johns, Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein nebo Tom Wesselman.

5

6

7

8 Campbelovy polévky

9 Andy Warhol

10 Jasper Johns

11 Claes Oldenburg

12 Roy Lichtenstein

13 Tom Wesselman


Stáhnout ppt "POP ART Daniela Kubáňová."

Podobné prezentace


Reklamy Google