BANKOVNICTVÍ. V sou č asné dob ě se systémy bankovní regulace a dohledu opírají o č ty ř i základní pilí ř e. Jedná se o :  stanovení podmínek p ů sobit.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZALO Ž ENÍ Č ESKÉ PARKOVACÍ ASOCIACE 1.pracovní setkání Č ESKÉ PARKOVACÍ ASOCIACE 26. Č ervna 2013 Kongresové centrum U Hájk ů, Na Florenci 29, Praha 1.
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Konference UNIV 2K 1. a Ing. Petr Richter ředitel školy VOŠ, SPŠ a OA Čáslav Přemysla Otakara II. 938 VOŠ, SPŠ a OA Čáslav.
+ REPORT Z VÝZKUMU A ANALÝZY POT Ř EB LLP-2012-LV-KA4-KA4MP.
 Rybá ř  U č itelka  Policista  Zedník  Bankovní ú ř edník  ICT technik  Uklíze č ka  …
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A30 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec.
2012 / 2013 Trestní právo Trestn ě právní odpov ě dnost Metodica.
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
DM.  Dlouhodobý majetek  Dlouhodobý majetek je svým charakterem ur č en k dlouhodobému pou ž ívání ve firm ě (déle ne ž jeden rok) a zárove ň  musí.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
2012 / 2013 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_96 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_19 Název materiáluBankovní.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Činnost Investiční kapitálové společnosti Komerční banky v Pelhřimově.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Obecná část finančního práva III 23. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 32.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
ZÁSAHY STÁTU DO EKONOMIKY Nikola Krásná C2B. stát svými regulacemi zasahuje do chování ekonomiky a role tr ž ního systému je omezená ▶ smíšená ekonominka.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1102_STAVEBNÍ SP. Téma: Pojem F. G._ Stavební spořitelny Číslo.
Národní hospodářství Měnová politika. Centrální banky půjčky panovníkovi monopol - emise oběživa „věřitel poslední instance“ dohled nad bankami provádění.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_1702_POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ Pojištění Číslo projektu:
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Reporting dle Směrnice OECD Filip Gregor
Financování činnosti korporací
Pojem přeměna obchodní společnosti
Digitální učební materiál
Měnová soustava, měnová politika
Společné a koordinované politiky EU
Plánování ve školní tělesné výchově
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Občanské soudní řízení I.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Financování činnosti korporací
Pracovnělékařské služby
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
2. ČNB a její role v platebním styku.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Dozorové postupy a následky porušení finančního práva
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Provozování pojišťovací a zajišťovací činnosti
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

BANKOVNICTVÍ

V sou č asné dob ě se systémy bankovní regulace a dohledu opírají o č ty ř i základní pilí ř e. Jedná se o :  stanovení podmínek p ů sobit jako banka, tj. získání bankovní licence;  stanovení základních povinností bank a dohled nad jejich dodr ž ováním;  povinné pojišt ě ní vklad ů ;  úv ě ry v ěř itele poslední instance.

Obecn ě lze za vstupní podmínky ozna č it : p ř edlo ž ení ž ádosti instituci schvalující bankovní licence; minimální výši vstupního kapitálu; stanovení mo ž ných právních forem vlastnictví a minimálního po č tu zakladatel ů ; morální a kvalifika č ní zp ů sobilost osob ve vedení banky; adekvátní zabezpe č ení č innosti bank po stránce prostorové, technické, technologické, bezpe č nostní; adekvátní kontrolní a ú č etní vnitrobankovní systém; kvalitní a podrobn ě propracovaný program č innosti na nejbli ž ší období; souhlas instituce regulace a dohledu domovské zem ě (u pobo č ky zahrani č ních bank).

 návrh stanov banky;  údaje o zakladatelích banky;  vý č et č inností, které bude banka vykonávat, a obchodní plán banky na první t ř i roky její č innosti;  informace o organiza č ní struktu ř e banky v č etn ě jmen navrhovaných vedoucích pracovník ů, kte ř í jsou odpov ě dní za její ř ízení a funkce, do kterých jsou tito navrhováni;  organizaci a cíle vnit ř ního kontrolního systému;  technické a organiza č ní p ř edpoklady banky pro výkon navrhovaných č inností.

 p ř im ěř enost kapitálu;  p ř im ěř enost likvidity;  povinné minimální rezervy;  úv ě rovou anga ž ovanost;  povinnost poskytování informací institucím regulace a dohledu;  ochranu p ř ed nelegálními praktikami.

Bli ž ší úpravu t ě chto pravidel pak nalezneme v opat ř eních a vyhláškách Č eské národní banky. V sou č asnosti jsou to zejména :  Opat ř ení Č NB - konsolidace, kapitálová p ř im ěř enost, úv ě rová anga ž ovanost;  Opat ř ení Č NB o standardech ř ízení likvidity;  Opat ř ení Č NB - kvalita aktiv.

Jedná se o podíl kapitálu banky k rizikov ě vá ž eným aktiv ů m (aktiva vynásobená p ř íslušnou rizikovou vahou dle klasifika č ní stupnice).

Likvidita vyjad ř uje schopnost banky v ka ž dém okam ž iku dostát svým závazk ů m. P ř ípadná ztráta likvidity negativn ě ovliv ň uje vztah klient ů k celému bankovnímu sektoru.

Povinné minimální rezervy lze ozna č it jako souhrn objemu prost ř edk ů, které musí banky udr ž ovat u centrální banky jako sv ů j vklad k relaci objemu vklad ů

jde o limity n ě kterých druh ů úv ě r ů poskytovaných ze strany obchodních bank v ůč i jednomu klientovi, pop ř. skupin ě finan č n ě propojených subjekt ů

informa č ní povinnost vyplývá bankám ze zákona o bankách a dále je ješt ě upravena vyhláškami a opat ř eními Č eské národní banky. Hlavním zdrojem informací jsou podklady ú č etnictví, výro č ní zprávy a externí audit. Zpráva auditora je pak sou č ástí výro č ní zprávy

Tato ochrana velice úzce souvisí s d ů v ě ryhodností celého bankovního sektoru. Regulace a dohled v této oblasti se soust ř edí p ř edevším na d ů v ě rné obchody a praní špinavých pen ě z.

Základní myšlenkou pojišt ě ní vklad ů je zvýšení d ů v ě ryhodnosti celého bankovního systému a jeho vkladatel ů.

: 1. výše pojišt ě ných vklad ů je neomezena a v p ř ípad ě úpadku banky dostane vkladatel zp ě t plnou výši vkladu; 2. výše pojišt ě ných vklad ů je neomezena a v p ř ípad ě úpadku banky dostane vkladatel zp ě t jen stanovený podíl; 3. výše pln ě pojišt ě ných vklad ů je limitována a vklady nad limitem jsou pojišt ě ny jen č áste č n ě nebo v ů bec; 4. výše pojišt ě ných vklad ů je limitována a v rámci limitu dostává vkladatel p ř i úpadku banky jen ur č itou č ást vkladu, p ř i č em ž vklady nad limit nejsou pojišt ě ny.

 Jde vlastn ě o specifický úv ě r poskytovaný ze strany centrální banky jako posledního subjektu, který m ůž e ohro ž ené bance pomoci.  Existence t ě chto úv ě r ů je od ů vodn ě na podporou d ů v ě ryhodnosti, bezpe č nosti a efektivnosti celého bankovního systému.  V Č eské republice vystupuje jako v ěř itel poslední instance Č eská národní banka. Úv ě ry jsou poskytovány ve smyslu ustanovení § 29 zákona č. 6/1993 o Č eské národní bance, a to na dobu nejvýše t ř í m ě síc ů.

Samotný dohled je pak realizován dv ě ma zp ů soby, a to jako:  dohled na dálku  dohled na míst ě

Samotný výkon dohledu na dálku spo č ívá p ř edevším nejen v monitoringu č innosti jednotlivých bank ale i celého sektoru. Toto se d ě je na základ ě pr ů b ěž ného vyhodnocování všech dostupných informací o č innosti bank z r ů zných zdroj ů.

Jde o zp ů sob, který je zalo ž en na fyzické p ř ítomnosti pracovník ů dohledu u kontrolovaného subjektu. Je aplikovaný zejména u problémových bank, avšak nezastupitelnou úlohu hraje i u bezproblémových bank, kde je rovn ěž nevyhnutelný.

Č eská národní banka je p ř i zjišt ě ní nedostatk ů v č innosti banky oprávn ě na:  vy ž adovat, aby banka ve stanovené lh ů t ě zjednala nápravu  zm ě nit licenci vylou č ením nebo omezením n ě kterých č inností v ní uvedených;  na ř ídit mimo ř ádný audit (je proveden na náklady banky);  zavést nucenou správu;  ulo ž it pokutu do 50 mil. K č ;  sní ž it základní kapitál banky o č ástku odpovídající ztrát ě ;  zakázat nebo omezit provád ě ní operací s osobami, které jsou spjaty úzkým propojením s bankou nebo které jsou sou č ástí stejného konsolida č ního celku jako banka nebo mají k bance zvláštní vztah.

 porušení podmínek stanovených v licenci nebo jejich nepln ě ní;  porušení nebo obcházení zákona o bankách nebo jiných právních p ř edpis ů, v č etn ě opat ř ení vydávaných Č eskou národní bankou;  provád ě ní obchod ů bankou zp ů sobem, který ohro ž uje její stabilitu a d ů v ě ryhodnost a nebo poškozuje zájmy vkladatel ů ;  ř ízení banky osobami nedostate č n ě zp ů sobilými nebo ned ů v ě ryhodnými;  jestli ž e bankou vykázaný souhrn rezerv a opravných polo ž ek neposta č uje k pokrytí rizik vyplývajících z objemu bankou vykázaných aktiv;  porušení právních p ř edpis ů státu na jeho ž území má banka svou pobo č ku;  pokles kapitálu pod minimální výši základního kapitálu.

Další opat ř ení Č eské národní banky se dotýkají kapitálové p ř im ěř enosti na individuálním základ ě.  zvýšení základního kapitálu tak, aby byl dosa ž en ukazatel kapitálové p ř im ěř enosti;  omezení nabývání n ě kterých druh ů rizikových aktiv;  pozastavení úv ě rové č innosti s osobami propojenými s bankou;  omezení výše poskytovaných úrokových sazeb z vklad ů na b ěž nou úrove ň ;  zastavení získávání kapitálu a hlasovacích práv v jiných právnických osobách.

Regulace  V souvislosti se vstupem Č eské republiky do Evropské unie došlo v roce 2004 ke zm ě nám v legislativ ě dotýkající se bankovního sektoru.  V první ř ad ě jde o novelu zákona č. 126/2002 Sb. o bankách kde je nov ě zaveden institut jednotné bankovní licence. Tento vychází ze svobody poskytování slu ž eb jako ze zásady, na které stojí Evropská unie.

Dohled Základní priority dohledu vycházejí ze základních princip ů bankovního dohledu vydaného Basilejským výborem pro bankovní dohled a doporu č ení mise FSAP.

Jedná se o : 1. koncentraci bankovního dohledu na klí č ová rizika; 2. posilování intenzity kontrol na míst ě se zam ěř ením na rizika z nových bankovních produkt ů ; 3. prohlubování znalostí pracovník ů dohledu; 4. posílení transparentnosti dohledu, a to jak pro banky, tak pro ve ř ejnost;

5. rychlá a efektivní reakce dohledu na zjišt ě né nedostatky; 6. prohloubení spolupráce mezi tuzemskými regulátory; 7. dopln ě ní regulatorního rámce o opat ř ení stanovující po ž adavky na ř ízení bankovních rizik; 8. stanovení regulatorního rámce p ř i budování zábran proti praní špinavých pen ě z a financování terorismu; 9. dokon č ení implementace pravidel v souvislosti se vstupem do Evropské unie, zapojení se do č innosti orgán ů Evropské centrální banky; 10. posilování spolupráce se zahrani č ními regulátory.

Bankovní systém ve Spojených státech amerických Spojené státy americké prošly č lenitým vývojem. V souvislosti s vývojem státu jako celku docházelo i k nevyhnutelnému vývoji bankovnictví. V sou č asnosti tak nacházíme ve Spojených státech amerických dvoustup ň ový bankovní systém, kde první stupe ň je p ř edstavován Federálním rezervním systémem a druhý stupe ň tvo ř í komer č ní banky

Federální rezervní systém Federální rezervní systém je slo ž en :  z Výboru guvernér ů.  z dvanácti regionálních Federálních rezervních bank.  z Federálního výboru volného trhu, který stanoví koncepci m ě nové politiky.  z poradních rad. Tyto jsou t ř i a to Federální poradní rada, Poradní rada klient ů bank,  z č lenských bank, které však neplní úlohu centrální banky. Jsou jimi všechny národní banky a mohou se jimi stát i státní banky.

Komer č ní bankovnictví Komer č ní bankovnictví je v klasické podob ě ve Spojených státech amerických p ř edstavováno :  národními bankami  státními bankami

Vedle bank pak m ůž eme nalézt na finan č ním trhu ješt ě :  spo ř itelny - ve form ě Spo ř itelních bank a Vzájemných spo ř itelních bank  úv ě rová dru ž stva  pobo č ky zahrani č ních bank  specializované finan č ní instituce - jsou zalo ž eny nebo podporovány vládou a regulovány specifickými zákony.

Regulace a dohled bankovního sektoru ve Spojených státech amerických Regulace Ve Spojených státech amerických je toto ošet ř eno velkým mno ž stvím zákon ů, a to a ť ji ž na federální, nebo státní úrovni. Rovn ěž tak je mo ž né ve federálních zákonech nalézt odkazy, kdy tyto p ř enechávají rozhodovací pravomoci a podrobn ě jší úpravu na jednotlivých státech.

Bankovní dohled a jeho instituce Soustavu orgán ů bankovního dohledu ve Spojených státech tvo ř í:  Federální rezervní systém - dohlí ž í nad federálními holdingovými spole č nostmi a spole č n ě s Federální korporací pojišt ě ní vklad ů nad státními bankami - č leny Federálního rezervního systému.  Federální korporace pro pojišt ě ní vklad ů - provádí dohled krom ě uvedeného nad ne č leny Federálního rezervního systému.  Ú ř ad pro kontrolu ob ěž iva - vykonává dohled nad národními bankami.  Státní bankovní autorita - provádí dohled státních bank.

Bankovní regulace a dohled na p ů d ě Evropské unie  Z pot ř eby koordinace právních p ř edpis ů k napln ě ní ú č elu v oblasti spole č ného trhu finan č ních a bankovních slu ž eb vznikly na p ů d ě Evropské unie, tehdy EHS, sm ě rnice (direktivy), které se p ř ímo nebo nep ř ímo týkají č innosti bank p ů sobících na území EU.  Sm ě rnice ES/EU vznikají jako právní akty prvního pilí ř e ur č ené č lenským stát ů m. Jejich pln ě ní p ř edpokládá provedení (implementaci) ve vnitrozemském právu.

Nejd ů le ž it ě jší sm ě rnice

1. Jako první vznikla v roce 1977 první sm ě rnice Rady ES o koordinaci zákon ů, na ř ízení a správních p ř edpis ů vztahujících se ke z ř izování a provozování obchodní č innosti úv ě rových institucí č. 77/780/EHS (tzv. první bankovní sm ě rnice).

2. Na základ ě této direktivy musel být v ů bec poprvé v historii p ř ijat první psaný zákon o bankách v britské historii ( Banking Act). Rovn ěž tak direktiva vedla k zalo ž ení Bankovního poradního výboru ES.

3. Pot ř eba s liberalizací bankovních slu ž eb vyústila v p ř ijetí druhé sm ě rnice rady ES z 15. prosince 1989 o koordinaci zákon ů, na ř ízení a správních p ř edpis ů vztahujících se ke z ř izování a provozování obchodní č innosti úv ě rových institucí, kterou se m ě ní a dopl ň uje sm ě rnice 77/780/EHS a 89/646/EHS (tzv. druhá bankovní sm ě rnice). Tato sm ě rnice vznikla s cílem odstranit zbývající p ř eká ž ky v poskytování bankovních slu ž eb na p ů d ě ES/EU.

4. Jako prost ř edku k liberalizaci bankovního trhu ES/EU zakládá vzájemné závazky č lenských stát ů k uznávání bankovních licencí a bankovních norem ostatních č lenských stát ů ES/EU.

5. Jako zcela zásadní pr ů lomový prvek p ř ináší tato sm ě rnice úv ě rovým institucím, které mají oprávn ě ní ve svém domovském stát ě a podléhají tak orgán ů m dohledu svého domovského státu, výsadu uznávání jejich bankovních licencí v celé ES/EU. Ve svém d ů sledku pak tento stav p ř ináší dobrovolné oslabení regula č ních a dohledových pozic orgán ů regulace a dohledu hostitelské zem ě, a tyto p ř ebírají rovnocenné instituce domovské zem ě.

6. Dalším významným prvkem, který p ř ináší tato sm ě rnice, jsou postupy p ř i úmyslu z ř ídit pobo č ku úv ě rové instituce. Zejména se jedná o informa č ní povinnost ve vztahu k orgánu dohledu domovského státu o tomto úmyslu. Orgán dohledu pak následn ě informuje orgán dohledu hostitelské zem ě. Takto z ř ízená pobo č ka podléhá dohledu domovské zem ě.

7. Jako novela první a druhé bankovní sm ě rnice byla p ř ijata tzv. t ř etí bankovní sm ě rnice, té ž BCCI direktiva. Tato má podobu sm ě rnice Evropského parlamentu a Rady EU z 29. č ervna 1995, kterou se m ě ní a dopl ň ují sm ě rnice 77/780/EHS a 89/646/EHS v oblasti úv ě rových institucí, sm ě rnice 73/239/EHS a 92/490/EHS v oblasti jiného ne ž ž ivotního pojišt ě ní, sm ě rnice 79/267/EHS a 92/96/EHS v oblasti ž ivotního pojišt ě ní, sm ě rnice 93/22/EHS v oblasti investi č ních firem a sm ě rnice 85/611/EHS v oblasti podnik ů kolektivních investic v obchodovatelných cenných papírech (PKI-OCP) za ú č elem posílení obez ř etného dohledu, č. 95/26/ES. Název t ř etí bankovní sm ě rnice však není oficiální, na rozdíl od první a druhé bankovní sm ě rnice.

8. Tato sm ě rnice č. 95/26/ES se nevztahuje jen na neúv ě rové instituce, ale i na pojiš ť ovny, investi č ní firmy a spole č nosti. Je tedy normou nejen pro bankovní dohled, ale i normou pro dohled nad pojiš ť ovnictvím a kapitálovým trhem.

9. Podstatným prvkem, který tato bankovní sm ě rnice p ř ináší, je tzv. zásada obez ř etného dohledu. Jejím základním ú č elem je stanovit základní podmínky, na jejich ž napln ě ní je vázáno vydání licence p ř íslušnou institucí. Dále pak ř ádný výkon dohledu.

10. Samotný obez ř etný dohled a jeho výkon je zabezpe č ován nástroji, které mají p ř ímý vztah k samotnému obez ř etnému dohledu. 11. V souvislosti s vydáváním licencí p ř ináší definici i tzv. úzké vazby. Jedná se o vazby, kdy by tyto mohly znemo ž nit č i podstatn ě ztí ž it ú č innou kontrolu ze strany p ř íslušných orgán ů.

12. Stejn ě tak p ř ináší i povinnost p ř íslušným orgán ů m č lenského státu, aby tyto neud ě lovaly č i rušily oprávn ě ní k č innosti, jestli ž e je z ř ejmé, ž e finan č ní podnik si zvolil právní ř ád ur č itého státu za ú č elem vyhnutí se p ř ísn ě jšímu právnímu ř ádu jiného č lenského státu. 13. Dalším d ů le ž itým nástrojem p ř i napl ň ování zásady obez ř etného dohledu je zajišt ě ní informací mezi jednotlivými p ř íslušnými orgány nebo orgány, které svou funkcí napomáhají zabezpe č ovat stabilitu a d ů v ě ryhodnost finan č ního sektoru.

14. V neposlední ř ad ě pak p ř ináší, jako d ů le ž itou slo ž ku zásady obez ř etného dohledu bezodkladnou informa č ní povinnost ze strany auditora o skute č nostech, které mohou mít vá ž ný dopad na finan č ní situaci, ř ízení a ú č etní organizaci finan č ního podniku.

15. Sm ě rnice Rady ES ze dne 6. dubna 1992 o dohledu na konsolidovaném základ ě č. 92/30/EHS m ě l jako základní cíl posílení dohledu nad uv ě rovými institucemi, které jsou č leny finan č ních skupin a jejich ž mate ř ským podnikem není banka nebo jiná úv ě rová instituce. Nahradila d ř ív ě jší sm ě rnici č. 83/350/EHS, která zahrnovala pouze úv ě rové instituce, které jsou č leny finan č ních skupin a jejich ž mate ř ským podnikem je banka nebo jiná úv ě rová instituce.

16. Sm ě rnice ř eší výkon dohledu nad holdingovými spole č nostmi, kde je dce ř inná spole č nost výhradn ě nebo p ř evá ž n ě úv ě rovou institucí, na holdingové spole č nosti se smíšenou č inností, kde mate ř ská spole č nost není finan č ní institucí.

17. Další významnou sm ě rnicí na poli bankovního dohledu je sm ě rnice Rady ES z 10. č ervna 1991 o p ř edcházení zneu ž ití finan č ního systému k praní pen ě z č 91/308/EHS. Je praktickým vyúst ě ním celoevropského boje proti "praní špinavých pen ě z", které p ř edstavuje jednání, které má svou povahou zast ř ít nezákonný p ů vod pen ě z. Sm ě rnice zaujímá v tomto boji klí č ové místo, nebo ť se nevztahuje jen na úv ě rové instituce, nýbr ž i na cenné papíry a investi č ní fondy.

18. Sm ě rnice nerozlišuje druh trestné č innosti, ale obecn ě se za výnos z trestné č innosti nepova ž ují výhody vzniklé krácením dan ě. Toto je však pouze minimální standart a samotná podrobná úprava je zále ž itostí jednotlivých č lenských stát ů ES/EU. Je tedy z ř ejmé, ž e mezi jednotlivými státy m ůž e dojít k hmotn ě právnímu nesouladu p ř i kvalifikování jednotlivých skutk ů.

19. Jádro sm ě rnice je postaveno na dvou povinnostech, a to na povinnosti identifika č ní a na povinnosti oznamovací. Povinnost identifika č ní zahrnuje povinnost bank a jiných úv ě rových institucí znát toto ž nost svých klient ů. Druhá, oznamovací povinnost, pak zahrnuje oznamování všech operací, u kterých vznikne podez ř ení, ž e se jedná o legalizaci výnos ů z trestné č innosti.

Tato povinnost však není prolomením bankovního tajemství. Na poli bankovního dohledu pak ješt ě m ůž eme nalézt sm ě rnice :  o vlastních fondech úv ě rových institucí;  o koeficientu platební schopnosti;  o monitorování a ř ízení velké úv ě rové anga ž ovanosti;  o kapitálové p ř im ěř enosti investi č ních firem a úv ě rových institucí.

Sm ě rnice Evropské unie v prost ř edí Č eské republiky V souvislosti s p ř ípravou Č eské republiky na vstup do Evropské unie a jejím následným vstupem docházelo a dochází i v oblasti bankovní regulace a dohledu k p ř izp ů sobování vnitrostátního práva.