Další podpůrné programy komunitární a národní 2014 - 2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Advertisements

PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Další podpůrné programy Tzv. Norské fondy Program Zelená úsporám (národní zdroje) EFEKT (národní zdroje) Panel Investice na úsporu energií pořízené metodou.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Projekt EPC v Národním divadle aneb snížení nákladů s garancí
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Strukturální politika
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Další podpůrné programy komunitární a národní
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Silnice nebo železnice
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Podpora spalování ekologických paliv ze strany státu a EU Bc. Michaela Karásková, EUROPROJECT DOTACE Ing. Šárka Mazalová, EUROPROJECT DOTACE 1Europroject.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Další programy národní i komunitární Tzv. Norské fondy – zatím rozpracovány Národní programy TAČR Technologická agentura ČR (nár. zdroje) – projekty aplikovaného.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Operační program životní prostředí
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Další podpůrné programy komunitární a národní

Komunitární programy jsou vždy víceleté Cílem komunitárních programů je podpora a prohloubení spolupráce mezi členskými zeměmi v různých specifických oblastech přímo souvisejících s politikami Společenství. Obecným pravidlem pro získání podpory je vytvoření partnerství mezi subjekty z různých států. projekty podané v rámci komunitárních programů musí mít několik spoluřešitelů z různých zemí (i mimo EU). Projekty musí v případě komunitárních programů obstát v mezinárodní konkurenci, zatímco v případě operačních programů mezi sebou soutěží pouze subjekty z dané členské země. Smlouvy uzavírány mezi Lead Partner – EK, následně Lead Partner – se spoluřešiteli

Komunitární programy – jsou přímo financovány z odpovídajících GŘ z Bruselu, jsou to např.: Horizon financuje Výzkum a inovace nově (2014 – 2020) Erasmus+ je program pro Education, Training, Youth and Sport. Na nové programovací období posílen o 40%. Galileo – vytvoření a provoz globálního družicového navigačního systému pokrývající zeměkouli, jakékoliv místo pokryto 6 až 8 satelity v jakoukoliv dobu. The fully deployed Galileo system consists of 30 satellites Six satellites are already in orbit (2015) and a further 24 will be launched by LIFE: podporogram pro životní prostředí a Podprogram pro oblast klimatu. Max. míra spolufinancování grantů je 70 % ze způsobilých nákladů. Žádosti jsou předkládány přímo Evropské komisi, která zajišťuje i jejich hodnocení. Národní kontaktní místo je MŽP. COSME určen zejména pro malé a střední podniky za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti a zaměstnanosti (rizikový kapitál)

HORIZON/Horizont Program pro podporu výzkumu a inovací -Podpora výzkumných CENTRE OF EXCELENCE -Podpora inovací v průmyslu/průlomové technologie (mikro a nano elektronika, nanotechnologie, vývoj materiálů, biotechnologie, …) -Společenské výzvy – podpora zdraví, demografické změny a životní pohoda (wellbeing), potravinové zabezpečení, udržitelné zemědělství a lesnictví, mořský výzkum a bioekonomika, zajištěná, čistá a účinná energie, inteligentní, ekologická a integrovaná doprava, ochrana klimatu, životní prostředí, účinné využívání zdrojů a suroviny…).

COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and small and medium—sized enterprises) Nadnárodní program COSME je implementován a financován Evropskou komisí přímo z rozpočtu EU a je realizován členskými státy Unie. V ČR má gesci MPO. Program je určen zejména pro malé a střední podniky za účelem zvýšení jejich konkurenceschopnosti a zaměstnanosti v členských státech Unie. Do programu COSME věnováno 2,3 miliard EUR, které mohou být využity v rámci podpory lepšího přístupu k financování MSP, snadnějšího přístupu firem na trhy členských států Unie i třetích zemí, na posílení podnikatelské kultury a zlepšení podmínek pro zakládání podniků a jejich růst.

Další komunitární programy Program nadnárodní spolupráce Central Europe 2020, koordinovaný na území ČR MMR; Program nadnárodní spolupráce Danube, koordinovaný na území ČR MMR Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE, koordinovaný na území ČR MMR ESPON 2020 Program INTERACT III

Podíl spolufinancování z ERDF – podle sídla příjemce:  85 % (CZ, HR, HU, PL, SK, SI)  80 % (AT, DE, IT) Rozpočet podle priorit (ERDF) Financování Princip vedoucího partnera (LP): odpovědnost za koordinaci a realizaci projektu má primárně LP, smlouva ŘO+LP, pak LP+PP Programové území: 76 NUTS II regionů ≈ 9 států AT, CZ, *DE, HR, HU, *IT, PL, SK, SI (* jen některé NUTS II) 1. Výzva vyhlášena 12. února 2015

Danube – státy Dunajské nížiny Priority: 1.Research and innovation 2.Environment and culture 3.Better connected and energy responsible (low- carbon and safe transport systems) 4.Well governed (Institutional cooperation)

program Meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE Určen k podpoře vzájemného učení (policy learning) mezi veřejnými orgány s cílem zlepšit fungování politik a programů regionálního rozvoje. Do projektů se budou moci zapojit veřejné orgány, veřejnoprávní instituce a soukromé neziskové subjekty.

Program EPSON - Evropská monitorovací síť pro územní rozvoj a soudržnost ESPON je výzkumným programem, který podporuje územní plánování a regionální rozvoj. Jeho cílem je poskytnout informace, analýzy, scénáře, mapy, databáze, indikátory aj., které přispívají k vyváženému rozvoji regionů.

Tzv. Norské fondy – obnáší dva fondy ( ) – běží poslední výzvy – naděje že bude pokračování ”Donor States”: Iceland, Liechtenstein and Norway. Info na stránkách MF ČR česky: Info v angličtině 1.Finanční mechanismus EHP (EEA European Economic Area) 2.Norský finanční mechanismus Žadatelem může být každý subjekt: vládní, nevládní, soukromý, veřejný, ziskový, neziskový, ale i fyzická osoba (občan) v případě projektu vzdělávání či kulturního dědictví.

Jak země čerpaly tyto prostředky

Program švýcarsko-české spolupráce

Národní programy – financované z národních rozpočtů TAČR Technologická agentura ČR (národní zdroje) GAČR Grantová agentura ČR (národní zdroje) SGS Studentská grantová soutěž (institucionální podpora z národních zdrojů – spravují VŠ např. ČVUT) PANEL Program Nová Zelená úsporám (národní zdroje) – rodinné domy a bytové domy EFEKT 2015 (národní zdroje) Způsob financování Investice na úsporu energií pořízené metodou EPC

Program EFEKT 2015 Vyhlašován každoročně od r Program EFEKT podporuje realizaci opatření k hospodárnému užití energie a snížení zátěže životního prostředí. Dotace směřují konkrétně na úspory energie ve veřejném osvětlení, na rekonstrukce otopné soustavy, na energetický management a metodu EPC, na poradenství EKIS, na vzdělávání, propagaci a na pilotní projekty. Rozpočet programu pro rok 2014 je 30 mil. Kč. Dotace jsou poskytovány na osvětovou činnost a poradenství, energetický management, a menší investiční akce.

PROGRAM PANEL stále otevřen Běží i v r. 2015, vyčleněno 600 mil. Kč Program poskytuje finanční podporu na opravy, modernizace a rekonstrukce panelových domů s dosažením požadavků platných předpisů na energetickou náročnost budov. Podporu lze tedy využít na realizaci energetických úspor zateplováním, výměnou oken a realizací dalších opatření ke snížení spotřeby tepla na vytápění. Spravuje: Státní fond rozvoje bydlení

Dotační programy z rozpočtu obcí Např. Program Čistá energie Praha 2015 (vyhlašovaný každoročně od r. 1994): Grantové řízení pro rok 2015 bylo vyhlášeno. Přijímání žádostí bylo ukončeno dne Dotace se vztahuje na: a) přeměnu neekologického topného systému ve prospěch topného plynu nebo elektřiny, případně přechod na centrální zásobování teplem; b) náhradu neekologického topného systému ve prospěch OZE (např. tepelná čerpadla); c) náhradu ekologického topného systému topným systémem využívajícím OZE (s výjimkou dřeva a dřevních palivových produktů; d) náhradu lokálních topidel (elektrické přímotopy, plynová topidla typu WAW, apod.) vytápěním centrálního typu (elektrický kotel, plynový kotel nebo CZT; e) modernizaci plynového vytápění centrálního typu výměnou původního plynového kotle za nový; f) ohřev vody a přitápění solárními kolektory; g) využití OZE v novostavbách (nevztahuje se na dřevo a dřevní palivové produkty).

Pořízení investice Metodou EPC: Smlouva o energetických službách (Energy Performance Contracting) Investice vynaložená na energeticky úsporná opatření zafinancuje sám dodavatel a objednatel projektu postupně hradí formou splátek, které jsou odvozeny z dosažených úspor nákladů na energii. Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR (APES) byla založena v roce Sdružuje společnosti Energ (AB Facility), ENESA, SIEMENS, Středisko pro úspory energie, EVČ, Dalkia Česká republika, Martia, MVV Energie CZ, SEVEn a ENVIROS….

Ekonomický přínos projektu ND

Národní divadlo Změna v hydraulice jevištní mechaniky - vznikl uzavřený okruh s tepelným čerpadlem. Získané odpadní teplo se využívá na ohřev teplé užitkové vody. Tím se šetří současně zemní plyn i pitná voda. Nový chladící stroj, který dokáže pracovat i v režimu tepelného čerpadla a podle potřeby využívá tepla vltavské vody buď k ochlazování, nebo k vytápění budov. Systém rekuperace využívá k předehřevu nasávaného čerstvého vzduchu Čidla CO2 ve velkých divadelních prostorách umožňují vyměňovat čerstvý vzduch podle obsazenosti a snižují tak energetické ztráty. Modernizovaná centrální kotelna se dvěma novými kondenzačními kotli Systém individuální regulace umožňuje nastavit tepelnou pohodu v různých režimech ve všech kancelářích provozní budovy. Rekonstruované hydroizolace střech provozní budovy a Nové scény s integrovanými fotovoltaickými moduly umožňují pokrývat část spotřeby z vlastní sluneční elektrárny. Úsporné osvětlení a speciální spořiče pitné vody v celém komplexu vhodně doplňují celý systém úsporných opatření. Výše zaručené úspory [Kč] Kč / rok Výše dosažené úspory [Kč] Kč v roce 2012

Hlavní přednosti metody dosažení úspor bez zatížení výdaji na investici (investici zajišťuje na své náklady dodavatel), získání nových moderních technologií a tedy zhodnocení majetku objednatele/veřejného sektoru, snížení provozních nákladů, zlepšení ekonomiky energetického provozu a snížení nároků na obsluhu, garance minimálních dosažených úspor, zlepšení životního prostředí.