Lenka Míkovcová10. března 20051 Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Strategie Hospodářského Růstu – vazba na klastry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
1 „ Rozvoj klíčových kompetencí lidí v ČR znamená dlouhodobou konkurenceschopnost a úspěch ekonomiky“ Strategie rozvoje kompetencí pro 21. století, 13.
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Úřad vlády České republiky Odbor Rady pro výzkum, vývoj a inovace
Transkript prezentace:

Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová tajemnice Rady vlády pro rozvoj lidských zdrojů a vedoucí oddělení politiky rozvoje lidských zdrojů Úřadu vlády České republiky

Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů I.  lidské zdroje jsou klíčovým faktorem ekonomického růstu a konkurenční výhodou moderní ekonomiky  je nezbytné, aby se Česká republika stala znalostní ekonomikou konkurenceschopnou na mezinárodním trhu  celoživotní vzdělávání je klíčovým životním přístupem a předpokladem růstu konkurenceschopnosti české pracovní síly  vzdělávání je jedním z hlavních nástrojů politiky zaměstnanosti

Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů II. Většina podniků automobilového sektoru prochází čtyřmi vývojovými fázemi:  zvládnutí výroby pod dohledem zahraničního managementu  zvládnutí výroby pod českým managementem  rozšiřování působnosti i o nevýrobní aktivity  zvládnutí vlastního vývoje Zdroj: Studie sektoru automobilového průmyslu z hlediska zaměstnanosti a vzdělání, MPSV 2004

Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů III. 1.lidské zdroje z pohledu ekonomického rozvoje = výrobní faktor (lidský kapitál) 2.základní faktory 1.kvalita a kvantita lidských zdrojů 2.produktivita práce 3.prostředí – podmínky trhu práce

Lenka Míkovcová10. března Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů I.  Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů je stálý poradní, iniciativní a koordinační orgán vlády ČR v oblastech strategického řízení rozvoje lidských zdrojů  úkolem Rady vlády pro rozvoj lidských zdrojů je iniciovat, koordinovat a zajišťovat spolupráci mezi ústředními orgány státní správy v oblasti strategického řízení rozvoje lidských zdrojů

Lenka Míkovcová10. března Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů II.  předsedou Rady je od roku 2004 místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn  Rada má celkem 26 členů, kteří reprezentují 3 skupiny  instituce strategického řízení RLZ (MŠMT, MPSV, NÚOV)  subjekty poskytující služby RLZ (ZŠ, SŠ, VŠ)  příjemce služeb RLZ (zaměstnavatelé, podnikatelé, odbory)

Lenka Míkovcová10. března Rada vlády pro rozvoj lidských zdrojů III. Aktuálním úkolem Rady je do konce března 2005 zformulovat priority v oblasti rozvoje lidských zdrojů, které předběžně zohledňují 4 základní oblasti:  kvantitu lidského kapitálu  kvalitu lidského kapitálu  trh práce a politiku zaměstnanosti  priority systému strategického řízení rozvoje lidských zdrojů Priority budou zohledněny v právě zpracovávané Strategii hospodářského růstu

Lenka Míkovcová10. března Strategie hospodářského růstu I.  koncepční materiál, který identifikuje rozvojové priority ČR, principy a nástroje vedoucí k hospodářskému růstu a udržitelnému rozvoji ČR do roku 2013  zakládá obecné principy a formuluje konkrétní doporučení pro směřování hospodářské politiky ČR  zastřešuje a koordinuje dílčí koncepce výkonných složek státu  SHR bude hotova v dubnu 2005

Lenka Míkovcová10. března Strategie hospodářského růstu II. SHR obsahuje 5 základních oblastí ovlivňujících ekonomický růst  rozvoj lidských zdrojů  podpora inovací, vědy a výzkumu  rozvinutá infrastruktura  zdroje financování  institucionální prostředí pro podnikání

Lenka Míkovcová10. března Strategie hospodářského růstu III. Pilíř rozvoje lidských zdrojů Vize: hlavní konkurenční výhodou ČR na mezinárodním trhu práce bude do roku 2013 flexibilní trh práce a vzdělaná a adaptabilní pracovní síla konkurenceschopná v prostředí znalostní ekonomiky

Lenka Míkovcová10. března Pracovní síla pro moderní společnost  kvalifikovaná (profesní znalosti a dovednosti, jazyková a ICT gramotnost atd.)  schopná se rychle adaptovat na technologické a globální změny, nové životní situace (flexibilní, komunikativní atd.)  mobilní (regionálně, profesně)

Lenka Míkovcová10. března Děkuji za pozornost Kontakt: Lenka Míkovcová tel: