Ženy v české vědě – stále na půl cesty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

PROINCOR - vaše cesta k inovacím - your way to innovation (Spolufinancováno z operačního programu Nadnárodní spolupráce – Střední Evropa) 1 PROINCOR -
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Genderový audit v praxi
Analýza Centra ProEquality
Mateřská a rodičovská dovolená
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
EURAXESS pomáhá vědcům Podpora mobility a vzdělávání výzkumných pracovníků UK, Praha Mgr. et Mgr. Hana Hušková.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Nástroj změny v místním prostředí
Různé role zástupce ředitele školy
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
Hodnocení vědy a výzkumu za využití InCites
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Česká evaluační společnost, o.s., 5.května 65, Praha 4, Czech Repulic, Česká evaluační společnost (ČES) Czech.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
1MT451 Ekonomická analýza a prognóza
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD BOHEMIA
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Schůzka projektového týmu Postdoc I. 9. ( ) Zaměstnáním čerstvých absolventů doktorského studia k vědecké excelenci, reg. č. CZ.1.07/2.3.00/
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Genderové aspekty rozvoje klastrů v ČR Ing. Markéta Novotná Praha.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Genderové aspekty na trhu práce Genderová segregace na trhu práce Týden 6 (24/03/09)
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
CEITEC – představení centra a možností spolupráce Roman Badík Projektový manažer Brno,
Problémy personálního rozvoje a zaměstnávání žen
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Kariérní dráhy na ústavu konstruování FSI VUT v Brně
Transkript prezentace:

Ženy v české vědě – stále na půl cesty Martina Rašticová Workshop Technologické agentury ČR Co brání ženám ve výzkumné a řídicí činnosti? Praha, 11. 2. 2015 @ 13:00 – 15:30

Struktura prezentace Gender a věda Předběžné výsledky výzkumu mezi akademickými pracovníky na Islandu a v ČR Návrhy a doporučení

Poměr vědeckých pracovníků na celkový počet pracovní síly dle pohlaví, 2010 (Source: European Commission, She Figures 2012)

Poměr vědeckých pracovníků na celkový počet pracovní síly dle pohlaví, 2010 porovnání ČR a EU (Source: European Commission, She Figures 2012)

Překážky participace žen ve vědě (the European Commission, 2005) Ve srovnání s jinými odvětvími, je u vědecké profese: 1. nejdelší kvalifikační fáze 2. vysoký stupeň kariérní nejistoty 3. nutnost mezinárodní mobility 4. struktura financování vědy vyžaduje externí zdroje (granty častěji získávají muži) 5. experimenty v laboratořích vyžadují dlouhé často přesčasové hodiny (vs work-life balance) 6. věda vyžaduje nutnost kontinuálního vzdělávání a studia (vs přerušení kariéry v případě MD/RD) 7. v privátním sektoru jsou výzkumné laboratoře často vzdáleny residenčním částem (problém s dopravou a WLB, ve srovnání např. s účetními, které nacházejí práci poblíž domovu)

Věda a ekonomický rozvoj (Corsi, Akhunov, 2000; Saperstein, Rouach, 2002; Bleier, 1998, Maynard, 1997, viz též Rašticová, Rafnsdóttir, 2013 ad.) věda ekonomický růst Je patrný především ve vztahu k strategické důležitosti určitého odvětví, ekonomický vývoj závisí především na inovacích a znalostech ve vědě a technologiích (Corsi, Akhunov, 2000, Saperstein, Rouach, 2002) Dalším specifikem pole vědy je vztah k moci (znalost a realizace výzkumu dává vědcům jakousi moc nad zbytkem populace). moc

Atributy „tvrdé“ vědy Racionální, jasně vymezená a přímá (jsou současně maskulinní charakteristiky), které jsou v rozporu s femininními charakteristikami emocionální, tvarovaná a pečující (Rafnsdóttir, Hejistra, 2013). Phipps (2005): Problematika zastoupení žen ve vědě by měla být studována jako konflikt mezi femininním diskurzem a diskurzem SET (science, excellence, and technology). nastavení politik již na nejnižších stupních vzdělávání od mateřských škol, přes základní a střední stupeň.

Vysvětlení nedostatku žen v managementu (Rodriguez, 2011) 1. teorie potrubí, neboli nechejme tomu volný průběh (v r. 2012 profesorek necelých 15%, docentek 26% žen, při tomto tempu by mohlo dojít k určité vyrovnanosti až v roce 2065). 2. překážky v souvislosti s patriarchálním společenským a organizačním systémem (skleněný strop, old-boys club apod.) 3. nedostatečné vzdělání a ekonomická situace (nedostatek finanční autonomie a chudoba).

Systém vymezení a evaluace vědeckých výsledků Cole, Singer (1991) popsali rozdíl ve vědecké výkonnosti mezi muži a ženami na principu výkop / akce-reakce (kick – reaction). Série akcí (pozitivních, negativních, neutrálních) je následována sérií reakcí (pozitivních, negativních, neutrálních). Z výzkumu plyne, že ženy jsou často odmítány v žádostech o granty (negativní akce), což má za následek významně méně ocenění, vědeckých postupů apod. (negativní reakce), dále pak také ženy významně méně než muži podávají grantové žádosti a hlásí se do soutěží o vědecké ocenění.

Výsledky výzkumu Island – kompletní populace akademických pracovníků 827 akademiků, návratnost 55% (N=452), 834 výkonných ředitelů na Islandu, návratnost 47% (N=389) Česko – probíhá sběr

Výsledky I Tab. 1 Srovnání průměrů emocionálního vyčerpání mezi islandskými akademiky a manažery (škála 1-20) Note: Akademici: F(3.420)=3.259, p=0.222*, Tukey post-hoc 30-39 let a 60+ =4.00*, 40-49 let a 60+=3.21*, muži a ženy: T(408)= -3.695 p= 0.000*, výkonní manažeři: F(3.349)=1.576,p=NS, muži a ženy: T(157.261)= -1.340, p=NS Source: Rafnsdóttir, Hejistra, 2013 30 – 39 let 40 – 49 let 50 – 59 let 60+ let Akademici/ky 11.87 11.09 10.02 7.88 výkonní manažeři/ky 8.10 7.85 6.57 6.22

Výsledky II Tab. 2 Srovnání průměrů osobního úspěchu mezi islandskými akademiky a manažery (škála 1-50) Note: Akademici: F(3.372)=0.840, p=NS, akademici muži a ženy: T(375)= 1.4 p= NS, výkonní manažeři: F(3.334)=1.381,p=NS, výkonní manažeři muži a ženy: T(334)= -2.906, p=NS, výkonní manažeři muži a ženy: T(334)=-2.906, p=0.004. Source: Rafnsdóttir, Hejistra, 2013 30 – 39 let 40 – 49 let 50 – 59 let 60+ let Akademici/ky 25.4 26.6 25.7 výkonní manažeři/ky 28.8 29.4 29.0 27.2

Kvalitativní analýza českých akademiků a akademiček … z rozhovorů „Vyšší plat než manžel bych nechtěla. Manžel by si připadal méněcenný a to já nechci.“ Ženy reflektují a respektují mužskou identitu, která je spojena s rolí muže-živitele, což je v kombinaci s jejich hodnotovým žebříčkem, kde péče o rodinu zůstává na prvním místě, jednou z hlavních bariér jejich profesního růstu.

Slaďování pracovního a osobního života (Machovcová, 2008, Rašticová, 2011 ad.) varianty úpravy pracovní doby (flexibilní pracovní doba, zkrácený úvazek, stlačený pracovní týden), různá místa výkonu práce (zcela či úplně z domova, nebo jiného místa), využití nových technologií (to může znamenat i snížení služebních cest díky videokonferencím), flexibilní úprava uspořádání a využití kanceláře (sdílený pracovní úvazek) flexibilní kontrakty (práce na dobu určitou, na živnostenský list aj.) další benefity (dovolená navíc, možnosti neplaceného volna, sick days atp.)

Gender kvóty vs deklarované cíle (targets)– Norsko, Island: min. 40% zastoupení obou pohlaví ve výborech státních a korporátních organizací, stále přetrvávají genderové rozdíly v hierarchii boardů (Stoorvik, Teigen, 2010; Rašticová, Rafnsdóttir, 2013) Rakousko: od roku 2009 platí 40% kvóta pro ženy mezi členy veřejných fakult a výzkumných institucí a 40% kvóta pro zastoupení žen v rozhodovacích orgánech veřejných univerzit (Vohlídalová, 2013), targets - numerické cíle zastoupení žen, kterých se však dosahuje měkčími prostředky než kvótami Maďarsko si vytklo cíl 25% zastoupení žen ve vedení v soukromém i státním sektoru (včetně oblasti vědy a výzkumu) Švýcarsko, které má cíl 25% zastoupení žen mezi profesorkami. Cíl 40% zastoupení žen v oblasti rozhodovacích pozic ve vědě, konkrétně v expertních skupinách, panelech a komisích do roku 2020, si klade také Evropská komise (Evropská komise, 2012).

Fungující řešení a doporučení Mentoring, síťování a vedení (leadership) apod. Podpora dostupnosti zařízení péče pro děti akademických pracovníků. Poskytování finančních pobídek výzkumným institucím za obsazování žen do vedoucích pozic, případně za vytváření nových vedoucích pozic pro ženy (viz Rakousko, Německo). Zvýhodnění projektů s určitým procentuálním zastoupením žen v týmu. Akceptace určitého (procentuálního) počtu projektů, kde by byla v čele výzkumného týmu žena. Finanční zvýhodnění žen na RD, započitatelnost položek na péči o dítě v projektu. Umožnění žen přerušit řešení projektu, popř. rozložení projektu (Machovcová, 2008).     

Zdroje BLEIER, R. (1988). Feminist approaches to science. Oxford: Sage. COLE, J. R., SINGER, B. 1991. A theory of limited differences: Explaining the productivity puzzle in science. In H. Zuckerman, J.R. Cole, & J.T. Bruer, ( Eds.), the outer circle: Women in the scientific community (pp. 277-310), New York: W.W. Norton. CORSI, C., AKHUNOV, A. 2000. Innovation and market globalization, the Position of SMEs. Langdale, PA: IOS Press, NATO Science Series. MACHOVCOVÁ, K. 2008. Téma vyváženosti pracovního a osobního života se netýká jen žen. In Sociální práce, 3/2008, str. 8-11. MAYNARD, M. 1997. Science and the construction of women. London: UCL Press. PHIPPS, A. 2005. Women´s education in science, engineering and technology: Researching the arena of activity, Unpublished PhD thesis, Faculty of education, University of Cambridge. RAFNSDÓTTIR, L.G., HEJISTRA, T. M. 2013. Age, health, and well being among academics and corporate executives. In Rašticová, M. et al.  2013. Age Management. Actual Challenges and Promising Solutions Regarding the Ageing European Population. 1. 1. Brno: CERM, 2013, p. 107 – 122. ISBN: 978-80-7204-848- 9.

Zdroje pokr. RAŠTICOVÁ, M. 2011. Česká žena mezi rodinou a profesí. Leadership a management diverzitních týmů z genderové perspektivy. 1. 1. Brno: CERM, 2011. 181 s. ISBN: 978-80-7204-776- 5. RAŠTICOVÁ, M. et al.  2013. Age Management. Actual Challenges and Promising Solutions Regarding the Ageing European Population. 1. 1. Brno: CERM, 2013. 220 s. ISBN: 978-80-7204-848- 9. RAŠTICOVÁ, M.; RAFNSDÓTTIR, G.L. 2013. Gender Management with the focus on Women in Research and Development: The Case of the Czech Republic and Iceland. In Women and Management. Global Issues and Promising Solutions. Praeger. Santa Barbara California: Praeger ABC clio, 2013.  s. 258-281. ISBN: 9780313399411. RODRIGUEZ, J. K. 2011. Joining the dark side: Women in management in the Dominican Republic. Gender, Work and Organization, 18, 1-28. Doi: 10.1111/j. 1468-0432.2010.00541.x SAPERSTEIN, J., ROUACH, D. 2002. Crating regional wealth in the innovation economy: Models, perspectives, and best practices. Upper Saddle River, NJ: Financial Times Prentice Hall. STOORVIK, A., TEIGEN, M. 2010. Women on board. The Norwegian experience. International Policy Analysis. Friedrich Ebert Stifung. Sótt 18. Maí 2011 af. Retrieved from http://library.fes.de/pdf-file/id/ipa/07309.pdf. VOHLÍDALOVÁ, M. 2013. O kvótách pro ženy (nejen) ve vědě, NewsLetter NKC Ženy a věda 6/2013. Dostupné z: http://www.zenyaveda.cz/novinky/o-kvotach-pro-zeny-nejen-ve-vede.

Děkuji Vám za pozornost. martina.rasticova@mendelu.cz