Evropský rozměr informačních služeb pro mládež …nejsme v tom sami!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Enterprise Europe Network Podpora podniků na dosah ruky European Commission Enterprise and Industry.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Evropské karty mládeže EYCA
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Co je to EAP? EAP existuje na podporu zdraví dětí a mladistvých Evropě. Snaží se zdokonalovat standardy v postgraduální výuce, službách v ambulancích,ve.
Libuše Holoubková, C4A. EUROPEAN UNION  EUROPEAN UNION  CZECH REPUBLIC‘S ENTRY INTO THE EUROPEAN UNION UNION  CZECH REPUBLIC IN THE EUROPEAN UNION.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
SINGLE EUROPEAN SKY INDUSTRY CONSULTATION BODY Mgr. Richard Klíma KŘ/vOK.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Základní škola Evropské unie
Publikace a školící aktivity ERYICA …žádný učený z nebe nespadl!
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Posilování zaměstnanosti mladých lidí prostřednictvím kreativních a kulturních průmyslů.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
MLÁDEŽ V AKCI Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Co je program Mládež v akci?
Šedá literatura a SIGLE Knihovna AV ČR
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
ELearningové kurzy o daňových a celních otázkách.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
HLEDAJÍ SE JIMMY. POZNÁTE JE NA PRVNÍ POHLED: MAJÍ VELKÉ UŠI, TO ABY LÉPE SLYŠELI, VELKÉ OČI, TO, ABY LÉPE VIDĚLI A VELKÉ ZUBY, TO, ABY ROZLOUSKLI TVRDÉ.
ANALÝZA ODVĚTVÍ JAZYKOVÝCH SLUŽEB Martina Pelešková 16. prosince 2009 Generální ředitelství pro překlady Evropská komise.
Evropské příležitosti pro mladé lidi SYTYKIA Evropské příležitosti pro mladé lidi.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Co vám nabízíme v oblasti partnerské spolupráce měst a obcí Praha, 19. června 2012.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Halma evropská síť literárních center Viktor Debnár Praha,
Naplňování cílů dopravní politiky EU v ČR
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Programy EU v oblasti informační společnosti ISSS Hradec Králové,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Evropská komise VŠ finanční a správní, o.p.s. IC EUROPE DIRECT Most informační služby a akce o EU Štěpán OBRTLÍK.
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
2013 Evropský rok občanů: Co nám přinese? Andrea Matušáková Zastoupení Evropské komise v ČR.
Program Mládež v akci Program Evropské unie na podporu neformálního vzdělávání.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Listina základních lidských práv a svobod
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Vybrané problémy mezinárodních organizací 28. března 2007
WORKSHOP 3 1. Organizační zajištění zahraniční spolupráce
10. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ
Evropská komise VŠ finanční a správní, o.p.s.
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
Co je program Mládež v akci?
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Etické komise v Evropské Unii
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Evropský rozměr informačních služeb pro mládež …nejsme v tom sami!

Právo na informace Listina základních lidských práv a svobod (ČR 1992) Úmluva o právech dítěte (ČR 1990) Evropská Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (ČR 1992)

Hlavní subjekty Council of Europe - Rada Evropy, především prostřednictvím Evropského řídícího výboru pro mládež (CDEJ), European Commission - Evropská komise, především prostřednictvím GŘ pro vzdělávání a kulturu a programu Mládež v akci, Organizace ERYICA, Eurodesk, EYCA = spolupráce 3 sítí

EYCA (The European Youth Card Association) slevové karty mládeže EURO<26 propaguje mobilitu, poskytuje informace, podporuje participaci 40 organizací ve 38 zemích kartu poskytují více jak mladých lidí různé komunikační kanály a cesty k mladým lidem skrz členské organizace sídlo v Bratislavě

Eurodesk (Evropská informační síť pro mládež) Eurodesk funguje na několika úrovních: –regionální : více než 1000 poboček v celé Evropě –národní: 27 zemí EU, Island, Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Chorvatsko a Turecko –Evropská koordinační kancelář (Brusel) poskytuje informace týkající se evropských programů pro mladé lidi a pracovníky s mládeží, studia, práce, cestování, ubytování, dobrovolnictví v Evropě, a obecných informací o EU několik informačních kanálů financován Evropskou komisí

Eurodesk možnosti pro Vás časopis Mozaika pravidelný newsletter informace ze stránek evropské databáze a Evropského portálu pro mládež novinky na FB: intranet pro partnery projekt SYTYKIA a HYHO regionální partner Eurodesku - v ČR 30 organizací v České republice je národním partnerem Eurodesku NIDM, národním koordinátorem Anežka Novotná

ERYICA (European Youth Information and Counselling Agency) nezisková organizace která zastřešuje národní subjekty zabývající se všeobecnými informačními a poradenskými službami pro mládež sídlo sekretariátu v Lucemburku 26 členských organizací, 5 přidružených organizací, 4 spolupracující organizace ze 31 zemí to zahrnuje více jak informačních center pro mládež, pracovníků, každoročně přes využití služeb

Činnost ERYICA partnerská dohoda s Radou Evropy od roku 1997 společný koordinační výbor (Joint Co-ordinating Committee) – 3 zástupci ERYICA, 3 zástupci CDEJ, 1 zástupce poradního výboru po mládež (Advisory Council on Youth – 30 zástupců NNO pracujících s mládeží) dva rozhodující orgány: valné shromáždění, představenstvo finance: členské příspěvky, dotace a granty networking, semináře, školení, projekty, Infomobil NIDM členem, momentálně zástupce v představenstvu organizace kontaktní osoba: Julie Menšík Čákiová,

Důležité dokumenty 1. Council of Europe's Recommendation 90 (7) "Concerning Information and Youth Counselling for Young People in Europe„ – Doporučení Rady Evropy 90 (7) „Týkající se informací a poradenství pro mládež v Evropě“ Council of Europe's Recommendation CM/Rec(2010)8 on Youth Information – Doporučení Rady Evropy CM/Rec (2010)8 o informacích pro mládež European Commission White Paper on Youth (2001) – Bílá kniha o mládeži Evropské komise Council Resolution on Common Objectives for participation by and information for young people – Rezoluce Rady o společných cílech pro participaci a informovanost mládeže

Důležité dokumenty 2. European Framework for Cooperation in the Youth Field ( ) – Evropský rámec pro spolupráci v oblasti mládeže ( ) An EU Strategy for Youth – Investing and Empowering – Strategie EU pro mládež - Investování a posílení European Youth Information Charter – Evropská charta informací pro mládež Principles for Online Youth Information – Principy on-line informací pro mládež EU-Youth Conference of the Polish Presidency - Joint Recommendations – Společná doporučení z evropské konference o mládeži, horká novinka ze začátku září 2011 a další….