Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Programové období Financování programů kofinancovaných ze SF EU a veřejných rozpočtů České republiky.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
1KÚKK, ORR Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Ing. Jana Bělohoubková „Internetizace knihoven Karlovarského kraje“
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Komunitní plánování péče a podpora zaměstnanosti na Vsetínsku.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Fórum pro příjemce Diskusní fórum pro příjemce dotací z ROP MS o dobré praxi a překážkách při realizaci podpořených projektů.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Ekonomika malých a středních podniků
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Interní postupy MAS Brdy
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Setkání regionálních výrobců
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Vítejte na třetí místní konferenci
Transkript prezentace:

Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED Praktické informace a zkušenosti s přípravou projektů - úskalí a rizika přípravy projektu Petr Kolář Regionální poradenská agentura Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED Telnice, 4.11.2005

Postup při přípravě projektů Myšlenka klienta Formování projektového záměru Spojení projektu s odpovídajícím dotačním programem Kontrola naplnění formálních podmínek a legislativy EU Návrh financování projektu Příprava projektu

Příprava projektu Vyhledání vhodných partnerů a jednání s nimi Zpracování projektu a žádosti o dotaci včetně příloh Otázka kdy začít realizaci Po podání žádosti Po schválení projektu Přílohy pro ekonomické hodnocení projektu Zajištění financování projektu – vlastní, cizí zdroje Průběžné konzultace s administrátory programů

Problémy s financováním Nutnost koofinancování a předfinancování Nedostatek vlastních vnitřních zdrojů Finanční stabilita a přístup k vnějším zdrojům Velký význam při hodnocení projektů

Problémy malých obcí Nízký objem vlastních finančních zdrojů Nedostatečná kapacita lidských zdrojů Externí zajištění projektu je mnohdy „nedosažitelné“ Možné řešení Realizace společných projektů, aniž by se musely obce slučovat Identifikace společných priorit a spol. financování Účast na projektech Absorpční kapacity

Související problémy s řízením projektů Problémy s dosažením „naplánovaných cílů Problémy s termíny, zejména při aplikaci veřejných zakázek Možné řešení Při externím zpracování, nutné „vidět“ do přípravy žádosti (externí zpracovatel) Průběžná kontrola a naplňování podmínek

Problémy s termíny administrace projektů (hodnocení, podpisy smluv) Nereálné nastavení lhůt administrace Personální - kompetence, vytíženosti a fluktuace personálu Snižuje důvěryhodnost systému a aktivitu Možné řešení Při přípravě nutné počítat s těmito jevy v harmonogramu

Problémy s čerpáním financí Způsobeny m.j. problémy s termíny „Tlak“ na čerpání alokací na dané roky (vždy do července roku následujícího) Možné řešení Počítat s tímto při přípravě a plánování projektů

Problémy s legislativním zajištěním Zákon 248/2000 – o podpoře regionálního Rozvoje- může se zdát „zastaralý“ Málo stimulů míst. a reg. Rozvoje v RUD „Plynulý fiskální stres“ u SÚC Možné řešení Inovace zák. o podpoře Reg. rozvoje pro příští rozpočtové období (2007-2013) a řešení dvojkolejnosti systémů podpor z evropských a národních zdrojů

Problémy s legislativním zajištěním (dokončení) Zvýšení podílu vlastních příjmů SÚC Posílení složky daní, které přímo ovlivní obec Možné řešení Obec nemůže ovlivnit legislativní cestou Může ovlivnit kraj, který má zákonodárnou iniciativu

Jak se rozhodnout? Zhodnocení rizik a šance na úspěch Nutnost vědomí závazků Současné vs. Příští rozpočtové období Víc hlav víc ví Důležitý výběr zpracovatele

Děkuji za pozornost průvodce světem grantů a dotací Kontakt:   Kontakt: Starobrněnská 20, 602 00 Brno Tel: 542 211 083, 603368744 www.rpa.cz rpa@rpa.cz