STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Advertisements

Látky jsou složeny z částic
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Digitální učební materiál
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Vlastnosti pevných, kapalných a plynných látek
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Látky a tělesa.
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Skupenství látek.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
zpracovaný v rámci projektu
Skupenství látek a jejich vlastnosti
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
Šablona: V/II DUM 46 Období: leden 2012 Předmět: Prvouka Ročník: 3 Autor: Mgr. Adriana Benšová Metodický list/anotace Prezentace umožní žákům poznávat.
Látka, těleso 6. A 2. hodina.
Magnetické vlastnosti látek - opakování
Měření fyzikálních veličin – Hustota
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Částicové složení látek
Látka a těleso.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Elektrické vlastnosti látek
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Násobilka 7 VY_32_INOVACE_091, 5. sada, M ANOTACE
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
OPAKOVÁNÍ tělesa a látky vlastnosti látek vzájemné působení těles síla
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2011 Určeno:6. ročník ZŠ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
TĚLESA A LÁTKY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_7_Tělesa a látky Téma: Fyzika 6. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F +Z_01.
TĚLESA A LÁTKY.
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
Vlastnosti pevných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Skupenství látek NÁZEV ŠKOLY
Vlastnosti látek pevných, kapalných a plynných
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Vlastnosti kapalných látek Vypracoval: Lukáš Karlík
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Skupenství látek - pevné, kapalné, plynné
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Vlastnosti těles a látek
Částicové složení látek
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Transkript prezentace:

STAVBA LÁTEK – Tělesa a látky Fyzika, 6. ročník VY_32_INOVACE_155, 8. sada, F ANOTACE Prezentace je určena k výkladu kapitoly „Tělesa a látky“. Prezentace je doplněna obrázky k tématu, úkoly a otázkami k zopakování učiva. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žák uvede konkrétní příklady těles a látek, zná vlastnosti látek a jejich skupenství. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  16. 10. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Fyzika – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Všechny věci kolem nás ve fyzice nazýváme tělesa. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Tělesa se liší: barvou, tvarem, velikostí, povrchem, ... povrch: lesklý, matný, hladký, drsný, Tělesa jsou z různých látek. Mohou být z látek pevných, kapalných nebo plynných. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Látky jsou ve skupenství pevném, kapalném nebo plynném. Látky: Pevné - kámen, železo, papír kapalné (kapaliny) – voda, mléko, olej plynné (plyny) – vzduch, zemní plyn,   některé látky – pevné, plynné i kapalné (voda) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Tělesa a látky Tělesa Látky Pevná Plynná kapalná Pevné Plynné kapalné Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Podtrhni co nepatří do řady Voda, dřevo, talíř, hlína, Židle, tabule, papír, tužka Voda v láhvi, vzduch v míči, mrak, voda, Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Vlastnosti pevných látek Pevné látky – jsou různě tvrdé, mohou být křehké, pružné nebo tvárné. Nemění snadno svůj tvar. Např. Křída – křehká Guma – pružná Porcelán – křehký Plastelína – tvárná Diamant – nejtvrdší látka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Vlastnosti kapalných látek Kapaliny – jsou tekuté, snadno mění svůj tvar. V klidu je hladina kapaliny v nádobě vždy vodorovná. Dají se přelévat. Kapaliny nelze stlačit. vodováha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Vlastnosti plynných látek Plyny jsou tekuté, snadno stlačitelné a rozpínavé. Některé plyny jsou hořlavé, mohou být i výbušné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Z uvedených pojmů vyber tělesa a látky Z uvedených pojmů vyber tělesa a látky. Tělesa podtrhni a látky zakroužkuj. časopis hrnek čaje hliník mléko míč hélium pravítko sklo hlína tabule lyže vosk mrak sněhová vločka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Z jaké látky jsou tělesa v prvním sloupci? Vyplň druhý sloupec. pravítko talíř svíčka lokomotiva tričko kniha Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Použité zdroje OCAL. clker.com [online]. 18.11.2007 [cit. 16.10.2011]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.clker.com/clipart-9370.html [2011-10-16]http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ Literatura: KOLÁŘOVÁ, R., BOHUNĚK, J. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. upravené vyd. Praha : Prometheus, 2004. ISBN 80-7196-246-5. s. 8 - 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.