Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/02.0007 ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
KDO JSEM? Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 1
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Přirozené a sociální rozdíly mezi lidmi
1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství.
Participace občanů na politickém životě
Pilíře politického systému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita.
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1 Autor: Lenka Poláková
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Člověk - tvor společenský
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Naše zvolená průřezová témata
Prezentace projektu Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská Aktivita č.1: Výchova.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Fyzikální vlastnosti nerostů
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Jak odhadnout druhé Aktivita č.1:Výchova k aktivnímu občanství
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Cesta tam a zase zpátky Konference „Má Česko strategickou vizi EU?“, Praha dne 19. září 2012.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Výběr problému 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.15: Výchova.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Úvod do učiva občanské výchovy
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_32_INOVACE_PSYPS13560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Emoční inteligence součást sociální inteligence, schopnost a dovednost vnímat, poznávat a diferencovat vlastní i cizí pocity, emoce, afekty a nálady a.
Vůle.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
E MPATIE U ZVÍŘAT Monika Kolářová. E MPATIE = schopnost vcítit se do pocitů, jednání a do situace druhé osoby Pravděpodobně má neurofyziologický základ.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Projekt do Výchovy ke zdraví
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Definice, základní pojmy
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Motivace podřízených a sebe sama
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Příjemce podpory: TRIALOG
Název: VY_32_INOVACE_VVP_9A_10F Škola:
Terénní zeměpisná exkurze
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
Zájmy -aktivačně motivační vlastnosti
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Práva dítěte Výchova k občanství
Základní pojmy speciální pedagogiky
Přirozené a sociální rozdíly mezi lidmi
Ochrana životního prostředí
Co nepatří do stáje VnímánÍ.
Transkript prezentace:

Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 3 Autor: PaedDr. Zdenka Lajdová

Nová identita 2 Žáci se pokusí vcítit se do identity lidí, kteří jsou nebo byli nějakým způsobem znevýhodněni proti většinové (majoritní) společnosti.

3 Cíle aktivity: Žáci si prohlubují empatické vnímání druhých Žáci si uvědomí náročnost životních osudů příslušníků některých sociálních skupin

4 SLOVNÍČEK POJMŮ Empatie - schopnost vcítit se do pocitů, jednání druhé osoby, vcítění Identita - totožnost, úplná shodnost - sebeuvědomění člověka Sociální skupina - skupina lidí ve společnosti

5 Handicapovaní lidé Určitým způsobem znevýhodnění lidé, zpravidla tělesně nebo duševně postižení (vlivem úrazu, nemoci nebo vrozené vady)

6 Žák si vybere z níže uvedených možností, kým by chtěl na nějaký čas být  českým důchodcem  vietnamským studentem na českém gymnáziu  Romem v Ostravě  slovenskou pokladní v supermarketu  vozíčkářem

7 Žák se pokusí vstoupit do svého nového života ve zvolené identitě. Žák chvíli přemýšlí o tom, jak by jejich život se zvolenou identitou vypadal.

Tipy, o čem přemýšlet 8 Představte si situace běžného života. Jak chodíte nakupovat, žádáte o práci, navštěvujete lékaře, jak se cítíte, když jdete do restaurace. Jak se k vám chovají ostatní, jakou máte prestiž (vážnost, úcta) a postavení ve společnosti. Představte si, jaké máte v životě radosti, jaké máte plány, co vám v životě pomáhá. Představte si, jaké musíte překonávat překážky, co je pro vás náročné.

9 Zamyslete se nad tím, co byste vzkázali lidem kolem vás a pokuste se vzkaz zformulovat. Zapište vzkaz osoby, kterou jste se stali, nebo pocity, fantazie, které jste prožívali.

Zpětná vazba 10 Diskuse Jak jste se cítili při výběru nové identity? Jaké byly důvody vaší volby? Podle čeho jste si identitu vybrali? Co jste si uvědomili?

11 Bibliografie