Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Sylva Štajnochrová
Advertisements

MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Škola: Praktická škola dvouletá
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ A MRAŽENÉ VÝROBKY – SKLADOVÁNÍ, VADY, OBALY
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zahuštěné mléčné výrobky
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Potraviny živočišného původu
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Smetana a zakysané výrobky
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_570_ Výroba másla Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_568_ Výroba sýrů a jogurtů 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa – Sýry
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
NÁPOJE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
MLÉKO obchodně pouze kravské kozí, ovčí aj. – musí se uvádět druh
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_339 Datum: Anotace: Mléko a mléčné výrobky

Mléko = výměšek mléčné žlázy savců v období laktace výživná hodnota: bílkoviny (bez purinů, nepřispívá ke dně jako maso) kasein - bílá barva mléka - kys. srážením – tvaroh (MO - reakce) - slad. srážením – sýřenina (enzym - chymosin) albumin – škraloup, zůstává v syrovátce (ve vodě rozpustný) tuk- dobře stravitelný, cholesterol (odstředěné 1,8 mg/100g, máslo 250 mg/100g) laktosa vitaminy A , karoteny, D. E, K, B1,2 min. látky Ca, P, Mg, Zn, I - po r.1990 pokles spotřeby ---> zvýšit především u dětí, RV

- užitné: mléčného kvašení – jogurty, acidofilní mléka - obsahuje mikroorganismy: - užitné: mléčného kvašení – jogurty, acidofilní mléka alkoholového kvašení – kefír - škodlivé – zhoršují kvalitu - choroboplodné Mlékárenská úprava mléka: po nadojení ---> cedí, chladí ---> tepelně ošetřuje (pasteruje, steriluje) ---> homogenizace. Druhy mlék: A. Sladká – plnotučné (3,5%) polotučné (2%) nízkotučné (0,5%), UHT [1] [2] [3] [4] [1,2,3 ]http://www.tatramleko.cz/vyrobky-trvanliva-mleka.php [4] http://www.tatramleko.cz/vyrobky-ochucene-mleko-vanilkove.php

B. Kyselá – acidofilní mléko, jogurtové mléko, jogurty, kefíry Druhy mlék: B. Kyselá – acidofilní mléko, jogurtové mléko, jogurty, kefíry [1] [2] [3] C. Sušená – princip odjímání vody do zahuštění a vysušení na válcích či sprejově (ml. nápoje – bikava, malcao, dětská mléčná výživa – Sunar, Beba, Nutrilon – upravené kr. mléko [4] [5] [6] D. Kondenzovaná – snížení obsahu vody, slazené Salko, neslazená Tatra. [7] [8] [9] [10] [1,2] http://www.moravialacto.cz/sortiment.php?page=1 [3] http://www.activia.cz/cz/activia/activia-vyrobky/activia-zdrave-rano [5] http://www.tatramleko.cz/vyrobky.php {9.10] http://www.tatramleko.cz/vyrobky-zahustena-mleka-plechovky.php [7.8] http://www.tatramleko.cz/vyrobky-tubove-vyrobky.php [4] http://www.maminsen.cz/detska-vyziva-kojenecka-mleka-susena-c-35_72.htm [6] http://www.vasobchudek.cz/kava-caj/bikava/l

Mléčné výrobky dle původu: kravské, ovčí, kozí skladujeme: v chladu, temnu, přijímá pachutě, teplota skladování a přepravy 4-8°C vady: zkysnutí – teplem, kovová příchuť – z nádob, připálenina – vysoký záhřev, zhořknutí – UV záření obaly: EH, BH, složení, výrobce, datum výroby a spotřeby Tvaroh vysoká BH, lehce stravitelný měkký, polotučný, tučný, tvrdý. Mléčné výrobky http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=index&cPath=98

- šlehačka 33% s.- šlehání (šlehačka na poháry) Smetana: - odstředěním - šlehačka 33% s.- šlehání (šlehačka na poháry) - smetana 18% k. – hustá (pomazánky) [1] - smetana 12% s.,k. – polévky, omáčky, saláty, boršč - smetana 10%, 6%, sušená - kávová k - zakysaná smetanovým zákysem. [2] Máslo: [3] - stloukáním 40% smetany, snadno stravitelné, vit. A, D, snadno žlukne (chlad, temno) - druhy: výběrové, čerstvé, stolní, pomazánkové, různé gramáže použití: ? [4] [1,2] http://www.tatramleko.cz/vyrobky-trvanliva-smetana.php [4] http://www.tatramleko.cz/vyrobky-maslo.php [3] http://www.tatramleko.cz/vyrobky-speciality.php

Zakysané ml. výrobky výhody: [1] snadno stravitelné (bílkoviny částečně rozštěpené, tuk homogenizován) H+ # lepší využití Ca laktosa přeměněná na kys. mléčnou (laktózová intolerance, potlačuje hnilobné procesy) + bakterie produkují β-galaktosidázu, jež lidem s intolerancí chybí pomáhá udržet správnou střevní mikroflóru – povzbuzuje imunitu princip: bakterie mléčného kvašení (Lactobacillus Delbrueckii, Streptococcus salivarius) ---> přemění mléčný cukr (laktosa) ---> na kys. mléčnou a ta vysráží kasein Kefír = kromě bakterií obsahuje kysací kultura také kvasinky (Candida) a vedle mléčného kvašení dochází v malé míře i k alkoholovému kvašení ---> produktem CO2 a etanol (do 1%) - podporuje chuť k jídlu, lehce stravitelný. [2] [1] http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=298&products_id=16315 [2] http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=298&products_id=16582

Sýry Acidofilní mléko Jogurt bílý, ovocný různá tučnost. Podmáslí biologicky hodnotné, lehce stravitelné, osvěžující nápoj, vedlejší produkt při výrobě másla. - z hlediska způsobu výroby: kyselé, sladké, tavené Kyselé – tvaroh a tvarohovité sýry 1. zrající pod mazem – Tvarůžky, Romadúr, Pivní sýr 2. plísňové – chuťově velmi atraktivní - s plísní na povrchu Cammembert - s plísní uvnitř – Niva. Sýry

3. čerstvé měkké – máslový, Lučina B. Sladké 3. čerstvé měkké – máslový, Lučina 4. čerstvé tvarohové – krémový, kapiový 5. tvrdé sýry - ementálského typu (velká oka) – Ementál, Primátor, Moravský bochník - eidamského typu – Eidam, Eidam uzený, Čedar 6. pařené – Zlato, Jadel 7. ovčí – brynza, Odštěpek, Parenica. C. Tavené Princip: nepovedené sýry + tavící sole (fosforečnany) + máslo + chuť. výrazné přísady Vady: plíseň, vysychání, přezrálost. http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=index&cPath=101 http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=index&cPath=102 http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=index&cPath=103 http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=index&cPath=104 http://www.madeta-velkoobchod.cz/index.php?main_page=index&cPath=105

Děkuji za pozornost  http://www.smisek.cz/images/zoom/animals/slune.jpg

1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1 1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1994. [2] PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. .