Elektronické služby VZP ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITALIZACE DOKUMENTŮ NA PRAŽSKÉ SPRÁVĚ SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Projekt ePreskripce a poskytování údajů o vydaných LP
Komplexní řešení metropolitních sítí
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Spisová služba a její vazba na datové schránky
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Konference 80.let sociálního pojištění.
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
13. prosinec 2006 Kontrolní den VÚBP, Praha Projekt č. CZ / /0349 Kontaktní místo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro region hl. m.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Komunikace občana s úřadem Projekt „IS eSMO “ Ing. Dušan Havlík Siemens Business Services spol. s r.o.
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Povodňový informační systém Ing
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
DRMS Forum září 2009 GORDIC řešení datových schránek organizace Bc. Pavel Prchal Ing. Vladislav Korecký.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Elektronický identifikátor ve zdravotnictví ČR Ing. Radek Papp.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Představení společnosti Produkty pro zaměstnance
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Portál veřejné správy, systémový nástroj v záměrech ČSSZ Ing. Vladimír Fanta vrchní ředitel úseku informačních a komunikačních technologií ČSSZ Hradec.
Plzeňská kartastrana 1 eTown s Plzeňskou kartou.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
CIS Cizinecký informační systém
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
Realizační tým ICZ duben 2005
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Pohled samosprávy na eHealth
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
IS RŽP komunikace s okolím, komunikace centrální a lokální agendy
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
(Praktický) lékař a eHealth MUDr. Cyril MUCHA, SVL ČLS JEP,ÚVL 1.LF UK, praktický lékař Praha
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Presentation Title 1st September 2002
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Národního registru hospitalizací
Transkript prezentace:

Elektronické služby VZP ČR Ing. Radek Papp vedoucí projektu

Klienti VZP ČR v číslech Obsluha velkého množství klientů vyžaduje moderní a kvalitní nástroje Počet obyvatel ČR (březen 2007) 10 306 700 Počet pojištěnců (očekávaný 2008) 6 531 000 Počet plátců (data ČSÚ 2006) 2 430 000 (OSVČ 1,7 mil) Počet zdravotnických zařízení ambulance 33 800 lůžková ZZ 267 lékárny 2 367 ostatní (lázně, DZS, záchr. sl., soc. sl.) 1 254 Instituce a partneři (stát, IZIP, exekutoři, dodavatelé)

Projekty informačních technologií ve VZP ČR VZP ČR od svého založení podporuje rozvoj informačních technologií ve zdravotnictví a tím i ve společnosti. Podpora elektronické komunikace se zdravotnickými zařízeními – motivace k zavádění IT do zdravotnictví v ČR Moderní IS VZP ČR – trvalý rozvoj Informační systémy vedené v zastoupení státu Správa číselníků, datových rozhraní a metodiky pro předávání dokladů systému veřejného zdravotního pojištění Centrální registr pojištěnců, kapitační registr, registr zdrav. zařízení Informační centrum zdravotního pojištění (časové regulace)

Internetové stránky VZP ČR Webová prezentace VZP ČR je praktickým nástrojem pro každého Internetové stránky www.vzp.cz Obvyklé základní informace o VZP ČR aktuality nabídky pro klienty Praktické služby pro klienty komunikace s VZP ČR otázky a odpovědi Formuláře Číselníky pro zdravotnická zařízení Datové rozhraní pro vykazování péče ...

Grafické internetové rozhraní Portál VZP ČR Webová aplikace Portálu VZP ČR umožňuje klientům moderní elektronickou komunikaci kdykoliv a bez návštěv pracovišť VZP ČR Grafické internetové rozhraní Přístup pomocí certifikátu – jednoznačná a bezpečná identifikace klienta Výhody: Náhrada návštěvy pracoviště VZP ČR Zjednodušení administrativy, zrychlení komunikace Dostupnost 24 hodin denně odkudkoliv Nabídka služeb pro všechny klienty VZP ČR: Výměna digitálně podepsaných dat – elektronická podatelna Vyhledání administrativních údajů o pojištěnci a zdravotnickém zařízení Komunikace se zaměstnavateli o zaměstnancích a platbách pojistného Elektronické vyúčtování zdravotní péče (dávky a faktury) Přehledy vykázané péče pro pojištěnce ...

Technicky se jedná o komunikaci webovými službami s certifikátem B2B komunikace B2B (business to business) komunikačního kanál integruje informační systém VZP ČR s informačními systémy klientů Záměrem B2B komunikačního kanálu je poskytnout přímou komunikaci IS klientů s IS VZP ČR on line na pozadí B2B nevyžaduje ruční obsluhu klientem, výhodné pro opakovanou a častou on line komunikaci Technicky se jedná o komunikaci webovými službami s certifikátem B2B je vhodné zejména pro zdravotnická zařízení a zaměstnavatele (potřeba „tlustého klienta“) Využití stejných identit klientů jako na Portále Provoz 7 x 24 Již poskytujeme rozhraní a testovací prostředí dodavatelům IS do zdravotnictví Pro klienty jedna smlouva na Portál i B2B

B2B kanál - 1. etapa: Služby systému Synchronní služby pro externí systémy (1. pololetí 2008) Stav pojištění – zjištění, u které pojišťovny je pojištěnec k danému datu registrován, Stav smlouvy – zjištění, zda má daný poskytovatel zdravotní péče identifikovaný pomocí IČP, nebo IČPP k danému datu smlouvu s pojišťovnou, včetně zjištění jeho odbornosti V 1. etapě pro lékárny Komunikace s registry státu Registr živnostenského podnikání Rozvoj projektu v dalších etapách (2008/2009) Rozšíření uživatelů na všechna zdravotnická zařízení Přidání dalších služeb

Podpora záměrů Ministerstva zdravotnictví ČR Podpora IT projektů VZP ČR podporuje perspektivní IT projekty s přínosy v oblasti prevence, úspory nákladů na péči a zkvalitnění zdravotní péče Projekty eHealth Podpora záměrů Ministerstva zdravotnictví ČR Vedeme základní registry zdravotnictví – podklad pro rozvoj eHealth Prioritou elektronická identifikace pojištěnce a poskytovatele Účast v dalších pracovních skupinách Podpora celonárodních IT projektů - IZIP Elektronická zdravotní knížka dostupná z libovolného počítače připojeného na internet Informovaný pacient se aktivně stará o své zdraví Snížení rizika poškození zdraví pacienta Zrychlení práce lékaře

Elektronický průkaz pojištěnce Zavedení čipové procesorové karty jako průkazu pojištěnce zdravotního pojištění je dlouhodobým záměrem VZP ČR. 1996 - Projekt zdravotní karty PHARE Mácha, 27000 obyvatel města Litoměřice 2003 - Projekt Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění, analýza zavedení 2004 – 2007 Projekt EU Netc@rds spolupráce na přípravě a vyhodnocení projektu – přeshraniční ověřování nároků pojištěnců pomocí EHIC 2007 – Netc@rds fáze B; rozšíření projektu Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) distribuce započala 1.9.2004, ukončena 1.5.2005 EHIC má každý z 6,5 mil. pojištěnců VZP ČR okem čitelný průkaz - první krok k elektronickému identifikátoru Jsme připraveni aktivně se podílet na zavedení eEHIC

On-line ověřování platnosti EHIC Telefonní automat na +420 221 752 121 webová on line služba pro projekt NETC@RDS webové stránky www.vzp.cz/EHIC

Děkuji za pozornost radek.papp@vzp.cz