Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co vidíme na obloze?.
Advertisements

VESMÍR = soubor vesmírných těles, která na sebe navzájem
Astronomické jednotky délky
Něco z astronomie.
Slunce, souhvězdí, galaxie
GALAXIE.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Vesmír.  Velký třesk vysvětluje ….  První galaxie.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Hanča Nejdrová Kvarta 2009 Galaxie.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA ASTROFYZIKA
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Život hvězdy BIGY 2009.
Galaxie.
Informační technologie-prezentace
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
GALAXIE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt NASA a ESA (Evropská kosmická agentura). Hubblův teleskop (HST) je původně patnáctiletý projekt.
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Pří_141_Rozmanitost přírody_Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Galaxie Mléčná dráha.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi. Černé díry Historie a teorie Ondřej Szönyi.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
VESMÍR.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Galaxie.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Vesmír.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
Obecný přehled Reliktní záření Kosmologie Kosmologie Kosmologie
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Vzdálený vesmír  hvězdy  extrasolární planety  dvojhvězdy a vícenásobné systémy  hvězdokupy (otevřené, kulové)  mezihvězdná látka (mlhoviny)  galaxie.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
(osnova třetí přednášky z kosmologie)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Co o velkém třesku víme.
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
Transkript prezentace:

Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek

Životopis narodil se 20. listopadu 1889 ve městě Marshfield (Missouri,USA). Studium:University of Illinois at Chicago Oxford University (právo, španělština, literatura) Astronomie postgraduálně studoval na observatoři Yerkes ve Wisconsinu bojoval v 1. světové válce 1919 začal pracovat na Mt. Wilson Observatory (Californie) 1923 důkaz, že galaxie nejsou součástí Mléčné dráhy 1925 vytvořil 1. klasifikaci galaxií 1929 Hubbleův zákon o rozpínání vesmíru 1943 vedoucí armádního balistického programu zemřel 28. září 1953 ve městě San Marino (Kalifornie, USA).

Rozkládá se vesmír i za hranicí naší galaxie? Před Hubblem nebyly známi galaxie. Všechny mlhavé objekty se označovali jako mlhoviny. Objev proměnných hvězd δ Cephei v galaxii v Andromedě a výpočet vzdálenosti = galaxie v Andromedě není součástí naší galaxie Výpočet vzdálenosti pomocí vztahu mezi zdánlivou hvězdnou velikostí a zářivým výkonem Cepheid

Hubblova klasifikace galaxií Eliptické galaxie: jejich tvar připomíná elipsu Označují se písmenem E k němuž je připojeno číslo 0–7 vyjadřující výstřednost elipsy (E7 nejvíce zploštělá) Zástupci: M110 v Andromedě, M60, M87

Hubblova klasifikace galaxií Spirální galaxie: Pro tento druh galaxií jsou typická výrazná spirální ramena, která vycházejí z galaktického jádra. Označují se písmenem S za nímž následuje písmeno a, b nebo c. Tato písmena určují velikost jádra a rozvinutí ramen galaxie: Sa – mohutné jádro s těsně navinutými rameny. Sb – menší jádro s rameny více otevřenými. Sc – málo výrazné jádro s rameny daleko odvinutými. Zástupci: M31, M33

Hubblova klasifikace galaxií Spirální galaxie s příčkou: tvar podobný spirálním galaxiím ale spirální ramena u nich nevycházejí z galaktického jádra, ale vybíhají z konců galaktické příčky. Označují se písmeny SB a podle otevření ramen se (podobně jako spirální galaxie) dělí na tři podskupiny: SBa – těsně navinutá ramena. SBb – více otevřená ramena. SBc – ramena daleko odvinutá. Zástupci: NGC 1300, Maffei 2

Hubblova klasifikace galaxií Čočkové galaxie: tvoří přechodný typ mezi eliptickou a spirální galaxií. Tyto galaxie se podobají spirálním galaxiím s výrazným jádrem a diskem, který však postrádá spirální strukturu. Označují se SO. Zástupci: M86

Hubblova klasifikace galaxií

Rozpínání vesmíru? Měření vzdáleností známých galaxií Využití Dopplerova jevu(rudý posuv ve spektrech) Hubbleův zákon: Čím jsou galaxie vzdálenější od Země, tím rychleji se od ní vzdalují. matematická formulace: v = c * z c = rychlost světla z = velikost rudého posuvu v nm (nanometrech) v = rychlost vzdalování v km/s-1 Hubbleova konstanta: Veličina určující, o kolik se zvětší rychlost vzdalování (v km/s) vzdáleného vesmírného objektu, když jeho vzdálenost vzroste o megaparsek.

Hubbleův odkaz Návrhu a stavba mohutného teleskopu Hale observatoře Mount Palomar Důkaz existence vesmíru za hranicí naší galaxie Klasifikace galaxií Potvrzení platnosti teorie relativity Big Bang (pomocí jeho výzkumů odvození teorie o počátku vesmíru) Hubbleův zákon Hubleova konstanta Astronomická jednotka: 1hubble = 9,4605*1024 ly (málo používaná) Hubbleův vesmírný teleskop (HST)