Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARRY POTTER.
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Robotika a Roboti.
Fantasy Harry Potter a Eragon.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Vývoj ve světě po 2.světové válce
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Literární fantastika. SCIENCE FICTION = ???? BRAK ????
John Ronald Reuel Tolkien
Realistický román.
napsala Stephenie Meyerová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Bratři Čapkové.
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Science fiction & fantasy
LUDVÍK SOUČEK SPISOVATEL.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Autor  Autorkou knih o Harrym Potterovy je britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová.  Narozená v Yate v roce  Je dvanáctou nejbohohatší.
Jaroslav Žák a Únor 1948 VY_32_INOVACE _1B18
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
POHÁDKY.
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Kouzelnický učeň Harry Potter
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
LED ZEPPELIN Aktivní: Žánry: Blues Rock, Heavy Metal, Hard Rock, Folk Rock.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
Scifi ve světové literatuře
FANTASTICKÁ LITERATURA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Robotika a historie informatiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
SCI - FI.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
John Ronald Reuel Tolkien
J. K. ROWLINGOVÁ - HARRY POTTER
Sci-fi Berenika Králíková.
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
Napětí v literatuře.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Ray Bradbury životopis, romány, otázky.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Harry Potter Knihy které dobyly svět!. Joanne Kathleen Rowlingová ● Narozena ● 1992 – začala psát knihy Harryho Pottera ● Vyhlášena osobností.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Fantastická literatura-opakování TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_John Ronald Reuel Tolkien TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Hádej, kdo jsem TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Science fiction (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
HARRY POTTER. - Harry Potter je název řady fantasy románů britské spisovatelky J. K. Rowlingové. - Romány zachycují dobrodružství mladého čaroděje, Harryho.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Rozdělení fantastické literatury
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková Na křídlech fantazie.....

Science fiction Fantasy Vědeckofantastický žánr nebo též sci-fi a SF (zkratky anglického science fiction) je umělecký žánr, ve kterém nalézáme výskyt spekulativních technologií a přírodních jevů anebo dosud neznámých forem života, nadpřirozených bytostí apod. Děj sci-fi je často zasazen do vesmíru, budoucnosti či alternativní historie. Fantasy je žánru Sci-fi dosti podobný avšak jeho hlavní rekvizitou je většinou magie a fyzická síla (tzv. příběhy „meče a magie“). Oba žánry se ovlivňují a částečně prorůstají; jedním z takových průniků jsou například díla žánru science fantasy.

Historie aneb Kdo byl první? Podívámeli se až do samotných prvopočátků, můžeme prvky Sci-fi a fantasy spatřovat již u Komenského a jeho díla Labyrint světa a ráj srdce či u samotného Eposu Gilgamešova. Další průkopníci: Mary Shelley E. A. Poe Hugo Gernsback Jules Verne Herbert George Wells

Jules Verne Velký předchůdce 1828 - 1905

Arthur C. Clarke Sir Arthur Charles Clarke (16. prosince 1917, Minehead, Spojené království – 19. března 2008, Kolombo, Srí Lanka) byl britský autor science fiction a vynálezce, nejvíce známý svým románem 2001: Vesmírná odysea. Společně s Robertem Heinleinem a Isaacem Asimovem byli nazýváni „Velkou trojkou science fiction“. Byl předním představitelem hard science fiction a technického optimismu.

Hugo Gernsback - (16. srpna 1884, Lucemburk, Lucembursko – 19. srpna 1967, New York, USA) - spisovatel a editor science fiction - Nejprve byl podnikatelem v oblasti elektrotechniky - V roce 1926 založil první magazín věnovaný fantastice – Amazing Stories

Ray Bradbury Raymond Douglas Bradbury (22. srpen 1920 Waukegan, Illinois) je americký romanopisec, povídkář, básník, esejista, autor mnoha scénářů a divadelních her. Napsal množství známých i méně známých hororových a sci-fi románů a povídek. K jeho nejznámějším dílům patří novela 451 stupňů Fahrenheita (1953), román Tudy přijde něco zlého nebo sbírka povídek Marťanská kronika (1950).

Isaac Asimov Narozen 2. ledna, 1920 Petroviči v Gorecémý újezdě Mogilevské gubernie, Rusko (dnes v Bělorusku) a zemřel 6. dubna, 1992 New York, USA. Byl americký spisovatel a biochemik. Napsal přes 300 vědeckých, vědecko-populárních a sci-fi knih. Získal celou řadu prestižních cen (Hugo, Nebula). Je autorem třech zákonů robotiky.

Zákony Robotiky 1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

Stanislaw Lem - (*12. září 1921 Lvov – 27. března 2006 Krakov) - jeho dílo ovlivnilo nejen polskou, ale i světovou vědecko- fantastickou literaturu - díla Marťan, Astronauti, Návrat z hvězd

Robert Anthony Salvatore Robert Anthony Salvatore (* 20. ledna 1959) je spisovatel sci-fi a fantasy literatury. Je známý svými romány Legenda o Drizztovi a Star Wars.

J. K. Rowling Joanne Rowlingová (* 31. července 1965 v Yate), britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Tato knižní série získala celosvětový úspěch včetně řady ocenění a prodalo se jí více než 400 milionů kopií.

Harry Potter * Harry Potter a Kámen mudrců * Harry Potter a Tajemná komnata * Harry Potter a vězeň z Azkabanu * Harry Potter a Ohnivý pohár * Harry Potter a Fénixův řád * Harry Potter a Princ dvojí krve * Harry Potter a Relikvie smrti

John Ronald Reuel Tolkien John Ronald Reuel Tolkien (3. ledna 1892 – 2. září 1973) byl anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, nejvíce známý jako autor Hobita a Pána prstenů. Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 pak jako profesor anglického jazyka a literatury. Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny. Spolu s nejbližším přítelem C. S. Lewisem byl členem literárního diskusního klubu Inklings („Tušitelé“ nebo „Inkousťata“).[1] 28. března 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Terry Pratchett Sir Terry Pratchett, OBE, celým jménem Terence David John Pratchett (* 28. dubna 1948), je anglický autor fantasy, známý především svou sérií knih Úžasná Zeměplocha. Do češtiny jeho dílo překládá Jan Kantůrek.

Markus Heitz 10. října 1971 Homburg, Sársko) je německý spisovatel žánru fantasy, science fiction a hororu. Patří mezi nejúspěšnější německé autory své doby, přízeň čtenářů i kritiků si získal již fantasy ságou Ulldart v roce 2002, úspěšné byly také romány ze světa Shadowrun. Dosud největší úspěchy však zaznamenal s tetralogií ze světa trpaslíků, která byla záhy po svém publikování v rodné vlasti autora přeložena a vydána také v českém jazyce pod názvy Trpaslíci, Válka trpaslíků, Pomsta trpaslíků a Osud Trpaslíků.

ČESKÉ FANTASY

MIROSLAV ŽAMBOCH M. Žamboch (* 13. ledna 1972 Hranice na Moravě) je populární český autor fantasy a science fiction.

Jiří Walker Procházka J. W. Procházka (* 18. srpna 1959, Kutná Hora) je český spisovatel science fiction a fantasy. Některá svá díla vydal pod pseudonymem George P. Walker.

Jaroslav Mostecký Jaroslav Mostecký (* 29. září 1963 Zábřeh na Moravě) je český autor SF a fantasy.

Leonard Medek Leonard Medek (* 19628. dubna) je soudobý český spisovatel fantastiky. Pochází z Prahy, kde v roce 1980 vystudoval obor zlatník.

Františka Vrbenská PhDr. Františka Vrbenská (* 25. července 1952, Praha) je česká spisovatelka žánru sci-fi a fantasy.

Ondřej Neff - 26. června 1945, Praha - český spisovatel science fiction a novinář, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes (založen na jaře 1996, od podzimu 2005 součástí webu Lidovky.cz) a DigiNeff (o digitálním fotografování, 1999).

Ludvík Souček - narodil se v roce 1926 - neobyčejně plodný spisovatel, autor desítek populárních, vědecko-populárních a vědecko- fantastických knih - největší zálibou a téměř posedlostí Ludvíka Součka byla "dänikenovská" témata - záhady v minulosti naší planety, návštěvy mimozemšťanů na Zemi, utajené vědomosti starých kultur a podobně.

Děkuji za pozornost:-)