Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Robotika a Roboti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Robotika a Roboti."— Transkript prezentace:

1 Robotika a Roboti

2 Robotika „robot“-poprvé použito v roce 1920 ve hře R.U.R.
Karla Čapka slovo vymyslel jeho bratr Josef Čapek Nejdůležitější rozdělení: Průmyslová robotika Experimentální robotika

3 Manipulační schopnost Automatická činnost Snadná změna programu
Průmyslová robotika Termínem průmyslové roboty jsou označována ústrojí, která se vyznačují následujícími vlastnostmi: Robotický pes Aibo Manipulační schopnost Automatická činnost Snadná změna programu Univerzálnost Zpětná vazba

4 Historie průmyslové robotiky
První George Devol roku 1954 společnost Unimation 

5 Robotika dnes Ve výrobě, montážích, transportech, vesmírném bádání, lékařství, vojenství atd.

6 Experimentální robotika
Historie první připojení počítače k ručně ovládanému manipulátoru panem H. A. Ernstem v letech v USA

7 Komunikace v angličtině počítačem
Robot "Shakey“(1969) Komunikace v angličtině počítačem Shakey je schopen: orientovat se v prostředí vyhýbat se překážkám přemisťovat krabice strkáním

8 Robotika v literatuře Slovo Robotika jako první Isaac Asimov v povídce „Runaround“. Asimov také definoval tři základní zákony robotiky: Původní 3 zákony robotiky: Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

9 Modifikované zákony robotiky
Postupem doby se další autoři pokusili zákony pozměnit či doplnit nové: 0)  Robot nesmí ublížit lidstvu nebo svou nečinností dopustit, aby mu bylo ublíženo. 4) Robot se musí vždy prokazovat jako robot. 5) Robot musí vědět, že je robot. Modifikované zákony: 1.Robot nesmí ublížit člověku. 2.Robot musí spolupracovat s člověkem, kromě případů, kdy taková spolupráce je v rozporu s prvním zákonem. 3.Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případů, kdy tato ochrana je v rozporu s prvním zákonem. 4.Robot může dělat, cokoli chce, kromě případů, kdy je takové jednání v rozporu s prvním, druhým nebo třetím zákonem.

10 Rozdělení robotů Podle generace na: roboty 1. generace - pevný program
roboty 2. generace - senzory a čidla Podle jejich schopnosti přemisťovat se na: stacionární – nemohou se pohybovat z místa na místo (například průmyslové manipulátory) mobilní – mohou se přemisťovat (například vesmírné sondy a vozítka na Marsu)

11 Nejstarší průmyslový robot na světě
FAMULUS firmou KUKA

12 Zdroje www.robotika.cz www.kuka.com Národního knihovna ČR


Stáhnout ppt "Robotika a Roboti."

Podobné prezentace


Reklamy Google