Pozice ČR k finanční perspektivě po roce 2013 Ing. Kateřina Matoušková Ministerstvo financí ČR Seminář v Evropském domě, 23. února 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Program rozvoje venkova na období
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Chci čerpat evropské fondy i v dalších letech Praha září, 2010 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Kohezní politika EU – potřeba zásadních změn? Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Ministerstvo pro.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Příprava budoucí kohezní politiky EU v podmínkách ČR Daniela Grabmüllerová Ministerstvo pro místní rozvoj Konference „Municipality“ Praha, 8. září 2011.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
FONDY EU Programové období
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2013 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Financování kapitol státního rozpočtu II
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
E VROPSKÁ R EGIONÁLNÍ POLITIKA POLITIKA ÚZEMNÍ A SOCIÁLNÍ SOUDRŽNOSTI K OHEZNÍ POLITIKA Regionalistika 2.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Pozice ČR k finanční perspektivě po roce 2013 Ing. Kateřina Matoušková Ministerstvo financí ČR Seminář v Evropském domě, 23. února 2011

Obsah 1.Načasování a.revize b.jednání o příští FP 2.Obsah sdělení EK k revizi 3.Pozice ČR a.faktory b.pozice

Revize rozpočtu EU závěry Evropské rady z prosince 2005 Sdělení Komise k revizi rozpočtu EU předloženo 19. října 2010 BE PRES – sdělení není projednáváno přesto: závěry říjnové ER: „budoucí rozpočet EU by měl zohledňovat fiskální konsolidaci v členských státech“ HU PRES –důraz na sektorové záležitosti: kohezní politika, zemědělská politika, energetika; –bilaterální konzultace s Komisí (horizontální debata na úrovni Rady se neplánuje) EP – vytvořen Výbor pro politické výzvy (SURE), cíl - předložit zprávu EP ještě před zveřejněním návrhů Komise (začátek června)

Příští finanční perspektiva návrh příští FP na období po r ( vč. legislativních návrhů k výdajové i příjmové stránce ) - červen 2011 PL PRES – diskuse o technické stránce návrhů (PS „Přátelé předsednictví“) souběžně diskuse o obsahové stránce jednotlivých politik (debata o finančním rámci nadřazena) ukončení debaty: optimistická varianta – 1. pol (DK PRES), spíše však 2. pol (CY PRES)

Sdělení EK k revizi rozpočtu navázání výdajů budoucího rozpočtu EU na cíle strategie Evropa 2020 – inteligentní, udržitelný a začleňující růst neobsahuje kvantitativní vyjádření – ani budoucí objem rozpočtu, ani podíly jednotlivých politik Komise nebude prosazovat navyšování rozpočtu (ponaučení z minula, fiskální konsolidace v ČS) nástin zvýšení výdajů zejména na RDI, vzdělávání a financování chudoby změna délky FP: 5+5 let, popř. 5 let, nebo model 5+2 roky posílení flexibility finančního rámce

Sdělení EK k revizi rozpočtu struktura FP: 1.vnitřní výdaje a.inteligentní růst (RDI, vzdělávání, TEN) b.udržitelný růst (zemědělství, klima) c.začleňující růst (kohezní politika) d.občanství 2.vnější vztahy 3.administrativa větší využití inovativních finančních nástrojů – projektové dluhopisy, úvěry, nástroje na sdílení rizika…

Kohezní politika zachován důraz na méně vyspělé regiony a členské státy provázání s cíli Evropa 2020 – koncentrace na omezený počet priorit, vazba na Národní program reforem Jednotný strategický rámec – na úrovni EU, koordinace s ostatními fondy Partnerská smlouva mezi ČS a EK kondicionalita pro čerpání SF a CF; vytvoření Výkonnostní rezervy na úrovni EU ESF zachován jako nástroj kohezní politiky EU

Společná zemědělská politika další pokračování v reformě zájem odstranit historické reference a omezit rozdíly ve výši plateb mezi ČS cílem však není jejich sjednocení vícesložková platba – mj. podpora pro malé farmy nebo příspěvek na ochranu ŽP posílení vazby PP na ochranu ŽP a boj s klimatickou změnou

Přímé platby (EUR/ha)

Příjmová strana zavedení jednoho nebo více nových zdrojů: –zdanění finančního sektoru –výnosy z aukcí emisních povolenek –poplatek z letecké přepravy –DPH –energetická daň –daň z příjmu právnických osob zrušení zdroje z DPH postupné zrušení korekcí

Faktory ovlivňující jednání o FP krize, hrozba krachu některých států => konsolidace veřejných rozpočtů => tlak na omezení výše rozpočtu  „Dopis pěti“ (UK, DE, FR, NL a FI) apelující na zmrazení výše rozpočtu zájem financovat nové výzvy (klima, energetika) a posílit výdaje na konkurenceschopnost  velký tlak na snížení výdajů na kohezní politiku a zemědělství (přes ¾ rozpočtu EU)

Pozice ČR v návaznosti na sdělení Komise k revizi zpracována Rámcová pozice ČR MF ve spolupráci s ÚV (+ MMR, MZV a MZe) schválena vládním VEU k dispozici na webu MF ( připravuje se shrnutí v angličtině Parlament ČR – usnesení plenární schůze PSP ČR – souhlas s RP

Zaměření výdajů, výše rozpočtu, délka FP souhlas s větší orientací výdajů rozpočtu EU na plnění cílů strategie Evropa 2020; není však vhodné zaměřovat celý rozpočet EU výhradně na tuto strategii ČR lituje, že z návrhu není zřejmé, které politiky by měly být posíleny a kde by podpora měla naopak klesnout vítán záměr Komise nenavyšovat objem rozpočtu (Vláda ČR prosazuje rozpočet na úrovni cca 1 % HND) zachování 7- letého období FP ( )

Koheze vs. zemědělství - argumenty z kohezní politiky je možné podporovat rozvoj většiny regionů ČR a posílit tak jejich konkurenceschopnost –ze SZP je podporována úzká skupina obyvatel –i při poklesu výdajů má české zemědělství dobré předpoklady zůstat konkurenceschopné období po r může být posledním, kdy bude ČR moci čerpat výraznější prostředky ze SF sníží-li se rozpočet na zemědělství o 10 %, přijde ČR o cca 130 mil. EUR ročně; při stejném relativním poklesu u koheze by to bylo 3-krát tolik

Uznatelnost ČR v rámci koheze všechny regiony ČR s výjimkou Prahy (a případně Středočeského kraje) zůstanou pro příští období pod 75 % HDP/obyv. průměru EU ČR zůstane kohezní zemí (do 90 % průměru EU dle HND/obyv.) při zachování srovnatelného rozpočtu na kohezní politiku a při koncentraci na méně vyspělé státy a regiony  ČR by v příštím období mohla získat významné finanční prostředky z koheze

Struktura příjmů ČR z rozpočtu EU v období

Výsledné priority zachování silné kohezní politiky i v příštím období s cílem zachovat silnou kohezi a současně zachovat rozpočet na úrovni 1% HND => ČR podpoří postupné snižování výdajů na společnou zemědělskou politiku

Kohezní politika koncentrace na méně vyspělé regiony a členské státy hlavní cíl KP – snižování zaostalosti méně vyspělých ČS a regionů (ačkoli může přispívat k cílům strategie Evropa 2020) omezený počet priorit – dostatečná flexibilita pro ČS, aby promítly své potřeby nesouhlas se zaváděním podmíněnosti, která přímo nesouvisí s kohezní politikou EU (strukturální reformy, transpozice legislativy) ESF – musí zůstat součástí politiky soudržnosti + výpočet alokace totožný s výpočtem pro ERDF (HDP/obyv.)

Zemědělská politika podpora komplexní reformy s cílem posílit konkurence-schopnost zemědělství zajištění spravedlivých podmínek (srovnatelná plošná platba) bez dalšího přechodného období zachování SZP jako společné politiky, nesouhlas s národním spolufinancováním podpora posílení významu rozvoje venkova

Ostatní výdajové oblasti podpora posílení výdajů na RDI a vzdělávání (zejména přeshraniční spolupráce, mobilita a zapojení MSP) hlavní úloha EU při podpoře konkurenceschopnosti – dokončení vnitřního trhu, hospodářská soutěž, … TEN – role EU zejména koordinační; fin. podpora pouze pro přeshraniční projekty + v méně vyspělých ČS (Kohezní fond) energetická účinnost, klimatická změna – horizontální priority – nevytvářet nové programy Globalizační fond – ČR prosazuje jeho zrušení vnější vztahy – zejm. předvstupní pomoc, Vých. partnerství

Příjmová strana jednoduchý, transparentní a spravedlivý systém => HND + TOR podpora zrušení zdroje z DPH nesouhlas se zaváděním nového vlastního zdroje (další komplikace, výhradní odpovědnost ČS v oblasti daňové politiky) zrušení všech korekcí (úzká vazba na reformu výdajové strany)

Děkuji Vám za pozornost