STUDENÁ VÁLKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj politické mapy Evropy
Advertisements

Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
Evropa po válce Kvíz Pro návrat na klikni na broučka.
Afrika, Asie.
STUDENÁ VÁLKA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Svět po roce 1945 I..
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
FORMOVÁNÍ SOVĚTSKÉHO BLOKU
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
VY_32_INOVACE_2D.9.15 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Korejská válka.
Studená válka Válka v Koreji
Vznik bipolárního světa a problém poválečného Německa
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Berlínská krize
VY_32_INOVACE_2D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Mír po válce. Spolupráce velmocí OOOOSN 1945 NNNNorimberský proces 1945 – 1946 ( s nacistickými válečnými zločinci) ppppodpis mírových smluv.
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Německá otázka. Stavba berlínské zdi
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Trojitý zápisník Přečti si citaci.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Studená válka.
Studená válka 1. fáze uč
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Počátek studené války
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Studenoválečnický konsenzus. 1. „studenoválečnický konsenzus“ 2. Dlouhý telegram ( ) 3. Trumanova doktrína 4. Evropský program obnovy – OEEC.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
2. Fáze Vytvořili: Tereza Maxová, Jiří Horák, Michaela Slavíková, Jeremiáš Furst.
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Cesta ke studené válce v Evropě
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
STUDENÁ VÁLKA 1.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Šablona III/2 STUDENÁ VÁLKA V ASII Mgr. Lucie Opltová – 1
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
Studená válka - úvod.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

STUDENÁ VÁLKA

= mocenský a ideologický konflikt mezi USA a SSSR, který se mohl změnit na přímý vojenský střet x nedošlo k tomu USA a SSSR = supervelmoci

počátek SV: projev Winstona Churchilla ve Fultonu roku 1946 – uvedl, že Evropa je rozdělena na dvě sféry vlivu – železná opona svět rozdělen na západní blok (demokratický) x východní blok (komunistický) Trumanova doktrína – 1947 = politika zadržování komunismu

Marshallův plán 1948 – americký státní tajemník George Marshall bezplatné dodávky zboží a surovin + finanční půjčky (4 roky) pro evropské státy, které byly hospodářsky a ekonomicky vyčerpané MP byl pro státy, které ho využily, efektivní a pomohl k celkové hospodářské obnově

První berlínská krize a rozdělení Německa Německo rozděleno na 4 okupační zóny USA a VB spojily svoje zóny v jednu = bizonie později se připojila i FR = trizonie tyto 3 zóny zapojeny do MP – nutná reforma měny SSSR reagoval tak, že provedl blokádu Berlína = první berlínská krize Berlín byl rozdělen také do 4 okupačních zón, ale nacházel se v sovětské okupační zóně = odříznut od zásobování letecký prostor ale blokován nebyl = vznik leteckého mostu = 14 měsíců září 1949 vyhlášena Spolková republika Německo = SRN, západní Německo říjen 1949 v sovětské okupační zóně vyhlášena Německá demokratická republika = NDR, východní Německo stejně tak rozdělen Berlín

Válka v Koreji Koreu do konce druhé světové války okupovalo Japonsko – osvobozena USA a SSSR Korea rozdělena 38. rovnoběžkou 1948 v severní Koreji vyhlášena Korejská lidově demokratická republika = KLDR V jižní Koreji vznikla Korejská republika 1950 – severokorejská armáda zaútočila na jižní Koreu s cílem připojení JK ke KLDR KLDR měla podporu také Číny OSN vyslala do KR své jednotky existovala zde reálná hrozba vypuknutí třetí světové války 1953 podepsáno příměří = Korea zůstala rozdělena 38. rovnoběžkou na 2 státy