Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
Pitný režim.
KOFEIN.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Návykové látky, závislosti
FAT-BURNING – spalovač tuku ORGANICKÝ Zelený čaj 1200 mg BiOrigine spalovač tuku 10 ampoulí po 10 ml Zelený čaj stimuluje spalování tukových zásob a pomáhá.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Žena a sport.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Metabolismus vody Homeostáza II
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Stopové prvky Olivia Stamates.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
HOBITI.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Potraviny pro zvláštní výživu
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Anémie Hejmalová Michaela.
Pitný režim u seniorů.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Trávicí soustava tercie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
PESTROST STRAVY.
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potravinářské zbožíznalství
Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví
Transkript prezentace:

Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK PITNÝ REŽIM, NÁPOJE Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy, 3. LF UK

Úloha vody v lidském těle Tekuté medium, ve kterém jsou rozpuštěny živiny, plyny a enzymy. Vytváří prostředí, v němž probíhají životní děje Umožňuje transport významných látek po celém těle Regulace tělesné teploty Udržování homeostázy vnitřního prostředí. Chrání okolí kloubů Udržuje strukturu tkání Umožňuje trávení (součást slin, žaludečních a střevních šťáv) Zajišťuje správnou funkci tělesných orgánů a látkovou výměnu. Vylučování škodlivých látek a zplodin z organismu …

Množství vody v lidském těle Závisí na věku, pohlaví, množství tuku v organismu Podíl se snižuje s věkem novorozenci 75% střední věk ženy 55% muži 65% Svaly 75 % Tuková tkáň 10 %

Rozložení vody v lidském těle 25 % 2 % 8 % 65% 35% Extracelulární tekutina

Ztráty tekutin Cesta vylučování Ztráta (ml/den) Ledviny (moč) 1200 – 1500 GIT (stolice) 100 – 200 Plíce (dýchání) 400 Kůže (pot) 500 – 600

Potřeba tekutin příjem tekutin = výdej tekutin (DGE, 2000) denní příjem vody (ml) Skupina nápoje strava oxidač. voda celkově 15-18 let 1530 920 350 2800 19-24 let 1470 890 340 2700 25-50 let 1410 860 330 2600 51-64 let 1230 740 280 2250 ≥ 65 let 1310 680 260 Těhotné Kojící 1710 1000 390 3100

Zdroje tekutin Nápoje Potraviny (cca 20 %) Metabolizace živin (oxidační voda) 100 g tuků – 107 ml 100 g bílkovin – 41 ml 100 g sacharidů – 55 ml

Rizika nedostatku tekutin nedostatečnost nebo selhání ledvin z prerenální příčiny porucha perfúze mozku – CMP porucha perfúze splanchnických orgánů gastrointestinální- chronická zácpa, neprůchodnost střevní zmenšení objemu a zvýšení koncentrace moči – infekce močových cest, lithiáza zvýšená viskozita krve – žilní/ arteriální trombózy staří lidé – zhoršená motilita (zhoršení artrózy a osteoporózy)

Příznaky dehydratace Snížený turgor Oschlé sliznice, rty, jazyk Bolesti hlavy Ortostatická hypotenze Oligo/anurie Tmavě žlutá moč Sklon k zácpě Pálení žáhy Zmatenost Selhání krevního oběhu, šokový stav

Žízeň není časnou známkou potřeby vody! Žízeň: až při 1-2 % dehydrataci (= ztráta tekutin 1-2 % tělesné hmotnosti) Riziko dehydratace: Staří lidé Malé děti Pocit žízně: ↓ ve stáří ↑ při cukrovce

Množství vody v potravinách Potraviny % vody Ovoce a zelenina 70 - 90 Nízkotučné mléko 90 Sýr 60 % t.v s. 45 Maso a masné výrobky cca 50 Mlýnské a pekárenské výrobky 15 - 35 Ořechy 6

Voda ke každodenní konzumaci Nejzdravější nápoj – pitná voda z z vodovodu, studny Balené kojenecké vody Pramenité vody Slabě mineralizované přírodní vody bez oxidu uhličitého lze konzumovat bez omezení dle potřeb organizmu

Balené vody (I) Balená kojenecká voda Balená pramenitá voda z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje zdroj vhodný pro přípravu kojenecké stravy celkový obsah minerálních látek max. 500 mg/l. je zakázána jakákoli úprava měnící její složení Balená pramenitá voda z kvalitní vody z chráněného podzemního zdroje, Zdroj vhodný k trvalému přímému požívání dětmi i dospělými celkový obsah minerálních látek max. 1000 mg/l (jako pitná voda) lze upravovat jen vyjmenovanými fyzikálními způsoby. nelze přidávat žádné látky s výjimkou oxidu uhličitého

Balené vody (II) Balená přírodní minerální voda Balená pitná voda z chráněného podzemního zdroje lze upravovat pouze uvedenými fyzikálními způsoby lze do ní přidávat pouze oxid uhličitý ne každou lze pít bez omezení (obsah miner. l.!) Balená pitná voda splňuje požadavky na pitnou vodu z jakéhokoli vodárenského zdroje lze upravovat ji stejně jako vodu z vodovodu požadavky na jakost shodné s požadavky na "vodovodní" vodu lze uměle doplňovat minerálními látkami na trhu pod různými názvy (např. "Perlivá voda" nebo "Stolní voda")

Mineralizované vody Voda Obsah rozpuštěných látek Velmi slabě mineralizovaná do 50 mg/l Slabě mineralizovaná 50 - 500 mg/l Středně mineralizovaná 500 - 1500 mg/l Silně mineralizovaná 1500 - 5000 mg/l Velmi silně mineralizovaná vyšší než 5000 mg/l

Optimální hodnoty minerálních látek ve vodě při dlouhodobém příjmu Ukazatel Optimální obsah RL - rozpuštěné látky 150 až 400 mg/l Ca++ (vápník) 40 až 70 (minimálně 30) mg/l Mg++ (hořčík) 20 až 30 (minimálně 10) mg/l Na+ (sodík) 5 až 25 mg/l K+ (draslík) 1 až 5 mg/l Cl– (chloridy) méně než 50 mg/l SO4– (sírany) HCO3– (hydrogenuhličitany) 100 až 300 mg/l F– (fluoridy) 0,1 až 0,3 mg/l NO3– (dusičnany) méně než 10 mg/l Národní referenční centrum pro pitnou vodu SZÚ

Další vhodné nápoje vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy neslazené a ne moc silné čaje nápoje z praženého obilí Bylinné čaje – slabé, střídat druhy (léčivé účinky) Silné pravé čaje Diuretikum (kofein) Třísloviny - ↓ vstřebávání železa Polyfenoly – positivní vliv na zdraví

Nevhodné nápoje Riziko vzniku zubního kazu a nadváhy Soft drinks Kolové nápoje Ochucené/ slazené minerální vody Energetické nápoje Ovocné nektary Obsah cukru Prázdné kalorie Kyselina fosforečná Oxid uhličitý Organické kyseliny (ochucovadla) Riziko vzniku zubního kazu a nadváhy Vliv na kostní metabolismus Poškození zubní skloviny

Účinky vody s vyšším obsahem CO2 Dutina ústní Silnější prokrvení sliznice, pocit brnění Snižuje citlivost chuťových receptorů Žaludek Překrvení, zvyšování sekrece žaludeční šťávy, Podráždění žaludeční motility Dýchací a oběhový systém Vzestup dechové frekvence Zvýšená vzrušivost CNS („uhličité opojení“), TK a TF Ledviny Diuretický účinek Krev posun acidobazické rovnováhy

Káva a kofein Diuretický účinek Stimulační účinek (vč. ↑ BMR, termogeneze) stimuluje vylučování HCl v žaludku (urychluje trávení), > 5 šálků kávy denně - excitační účinek, nespavost, úzkostné stavy, srdeční arytmie a žaludeční obtíže 50-150 mg kofeinu v 1 šálku s kávou vždy 1 sklenice vody (nad 300 mg kofeinu/den?)

Ovocné a zeleninové nápoje Podíl ovocné / zeleninové složky: 100% ovocná nebo zeleninová šťáva: 100 % Nektar: 50-25 % Ovocný / zeleninový nápoj: méně než 25 % Přírodní ovocné a zeleninové šťávy: bez aditiv a přidaného cukru, Ředěné ovocné a zeleninové šťávy: ředěné pitnou vodou, obvykle přislazované a chemicky konzervované

Energy drinks povzbuzující nealkoholické nápoje směs stimulujících látek, sacharidů, vitaminů a minerálií zvyšují výkonnost, podporují bdělost, zlepšují koncentraci… hl. účinná látka – kofein další: taurin, glukuronolakton, inositol, L-karnitin 1 plechovka (250 ml) – cca 80 mg kofeinu Povinnost výrobců uvádět obsah kofeinu vyšší než 150 mg/l NPM 320 mg/l

Kombinace energy drinks + alkohol Kofein – opožděný nástup účinku alkoholu ↓ prodloužení doby konzumace alkoholu kofein snižuje subjektivní pocit opilosti, aniž by snižoval skutečné hodnoty alkoholu v krvi vyšší spotřeba alkoholu rizikové chování a fyzicky nebezpečné činnosti Studie, 2011, studenti 4. roč.: konzumace energy drinks zvyšovala spotřebu alkoholu

Negativní účinky alkoholu zánět jater, jaterní cirhóza ↑ riziko nádorů (prso, jícen, tl. střevo, játra) těhotenství – potraty, VVV, fetální alkoholový sy žaludeční vředy chronická pankreatitida 1 g alkoholu = 30 kJ Alkoholické nápoje – vysoký obsah cukrů Baileys – 2480 kJ/100 ml Becherovka, griotka – 1200 kJ/100 ml

Smart drinks Smart drinks neurotransmitery (acytylcholin, GABA) mozkové nutrienty (fenylalanin) rostl. extrakty (ženšen, guarana, …) Vitamíny Povzbuzující účinky Zlepšení výkonu, koncentrace Obliba v 80. letech

Fluoridace pitné vody Dříve celoplošná (od r. 1958) Zdroje fluoru: Fluoridové tablety (fluoridová prevence) - doporučení lékaře Minerální vody s fluorem (Mattoni, Hanácká) Zubní pasty s fluorem Fluoridové gely, roztoky (aplikuje zubní lékař)

Doporučená literatura KOŽÍŠEK F. : Pitný režim. SZU 2005 KOŽÍŠEK F. : Jak se vyznat v balených vodách. SZU 2008 KOŽÍŠEK F. : Účinky vody s oxidem uhličitým na lidské zdraví. In: Sborník ze semináře, Česká vědeckotechnická vodohospodářská společnost 2003 VÝŽIVOVÉ DOPORUČENÉ DÁVKY - Referenční hodnoty pro příjem živin, Společnost pro výživu, 2011