Kvality zdravotní péče Dr. A. Malina, Ph.D. MBA Seminář pro kraje 21.5.2009 Škola veřejného zdravotnictví IPVZ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Výsledky monitoringu kvality v České republice Pavel Kožený.
Odrazový můstek reformy zdravotnictví v oblasti zdravotních služeb
Darja Hrabánková Navrátilová
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Personální informační systém
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Standardy z pohledu zdravotní pojišťovny
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Predikce hospitalizační mortality u akutního infarktu myokardu
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita v českém zdravotnictví
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
3 praktické zkušenosti z vývoje klinických doporučených postupů a ukazatelů kvality u neuromuskulárních onemocnění Suchý M. 1, Pátá M. 1, Piťha J. 2, Bednařík.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
DRG ÚHRADOVÉ MECHANISMY ING. ZDENĚK KABÁTEK ŘEDITEL VZP ČR
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Nová Koncepce ekonomického zpravodajství resortu zdravotnictví Seminář: Rekonstrukce Národního zdravotnického informačního systému Markéta Bartůňková,
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
KVALITA PÉČE ( jednotně v celé ČR ) Leoš Heger, PSP ČR,
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Boj o pacienta, boj o peníze
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Školení kódování podle MKN-10
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Národní diabetologický program (NDP)
Ekonomika českého zdravotnictví
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Kvality zdravotní péče Dr. A. Malina, Ph.D. MBA Seminář pro kraje Škola veřejného zdravotnictví IPVZ

Sledování kvality  USA 70. léta rozvoj zdravotnictví rozvoj zdravotnictví používání nových vyspělých technologií používání nových vyspělých technologií rostoucí výdaje na zdrav. péči rostoucí výdaje na zdrav. péči  Evropa konec 80. let  Hlavní důvod: snaha omezit růst nákladů na zdravotní péči

Situace v ČR Do r. 1989: Do r. 1989:  příkazy  vyhlášky  metodické pokyny  směrnice… s následnou kontrolou a event. sankcí Systém okresních a krajských odborníků Systém okresních a krajských odborníků Po r. 1989: ??? Po r. 1989: ???

ČR po roce 1989 ČR po roce 1989  Prakticky všechny nástroje byly zrušeny  Individualizace jednotlivých praxí  Kvalita je osobní odpovědností lékaře ?  Úhrady pojišťoven nezávisí na kvalitě  Kvalita péče nebyla v centru pozornosti

Stav po r  Standardy (ČLK, ČLS JEP)  Opakované pokusy o vytvoření právního rámce  Poučenější a náročnější pacienti  Rostoucí náklady na zdravotní péči  Akreditace (SAK atp.)

Definice kvality zdravotní péče dle WHO  je dynamický proces, který hledá a analyzuje metody, které vedly k nejlepším výsledkům a snaží se je aplikovat do široké medicínské praxe

Kvalitní zdravotní péče  Je na vysoké odborné úrovni („state of art“, „lege artis“)  Je efektivní  Minimalizuje riziko pro pacienta  Zlepšuje zdraví pacienta  Uspokojuje pacienta

„Lékař může vyléčit někdy, ulevit často, potěšit vždycky“ Dr. Hutchinson Dr. Hutchinson

 Problémy v oblasti komunikace historické, sociální, kulturní vlivy nedostatek času organizační problémy nedostatky ve vzdělávání

Motivace ke zlepšování kvality  Zájem vnějších orgánů (státní správy, samosprávy, komor, pojišťoven..), sankční a bonusový řád  Zájem poučených pacientů  Pozitivní motivace: např. „pevnější“ postavení v síti, dotační politika, smluvní politika  Image pracoviště, konkurenční výhoda  Stížnosti a soudní procesy

Společným cílem je udržitelný rozvoj medicíny, který uspokojí co nejvíce občanů Společným cílem je udržitelný rozvoj medicíny, který uspokojí co nejvíce občanů

Definice kriterií  Kvalita péče je relativní a nikoliv absolutní pojem  Benchmarking – srovnávání s podobnou nebo stejnou činností na jiném místě či v jiném čase  Je třeba hodnotit strukturu péče procesy procesy výsledky péče výsledky péče

Strukturální ukazatele :  Kapacitní údaje  Spektrum odborností  Ekonomické údaje  Informace o kvalifikaci odborníků  Objemové ukazatele Pozn.: Všechny tyto údaje jsou již dostupné a je možno je ihned zveřejňovat ! zveřejňovat !

Výsledkové ukazatele:  Nemocniční mortalita  Pooperační mortalita  Pooperační komplikace  Jiné komplikace  Zbytečné hospitalizace  Rehospitalizace Pozn.: Tyto ukazatele jsou vystaveny vysokému riziku zkreslení

Sentinelové (chybové) indikátory: Jejich výskyt vždy znamená, že došlo k něčemu závažnému Jejich výskyt vždy znamená, že došlo k něčemu závažnému chyba v medikaci (záměna léku, záměna dávky léku) chyba v medikaci (záměna léku, záměna dávky léku) operační výkon na nesprávné straně podání nekompatibilní krve operační výkon na nesprávné straně podání nekompatibilní krve podání kontraindikovaného léku při známé alergii podání kontraindikovaného léku při známé alergii dehydratace vzniklá v nemocnici dehydratace vzniklá v nemocnici iatrogenní pneumothorax iatrogenní pneumothorax cizí tělese ponechané v ráně cizí tělese ponechané v ráně suicidia v nemocnici suicidia v nemocnici Pozn.: Jsou zapříčiněny lidským faktorem, obvykle se řetězí a často mají forenzní dopad. Pozn.: Jsou zapříčiněny lidským faktorem, obvykle se řetězí a často mají forenzní dopad.

Indikátory kvality ambulantní péče  Při přijetí v nemocnici jsou zjištěné stavy, kterým bylo možné předejít při adekvátní primární péči.  Příklady: dekompenzace diabetu, astmatický záchvat, dehydratace, chronická srdeční nedostatečnost….

Klasifikační systém DRG  Zařazuje pacienta podle složitosti onemocnění a jeho ekonomické nákladnosti a podle podobné struktury nákladů.  Nemocnice jsou motivovány vykazovat komplikace a je možné porovnávat úroveň a četnost komplikací v jednotlivých zdravotnických zařízeních.  Lze velmi dobře hodnotit nákladnost péče v jednotlivých diagnostických skupinách

I: Co již může ze stávajících DRG datových soborů vyhodnocovat ?  Přehled hlavních diagnóz a jejich způsob léčení  Přehled vedlejších diagnóz  Průměrnou složitost všech léčených pacientů v dané nemocnici  Průměrná doba hospitalizace na určitou diagnózu  Věk (min, prům, maxim) pacientů/dg  Věk (min, prům, maxim) pacientů/výkon

II: Co již může ze stávajících DRG datových soborů vyhodnocovat ?  Průměrné/min/max náklady na případ  Počet rehospitalizovaných pacientů v nemocnici/původní dg  Počet rehospitalizací pacientů na JIPu  Nasokomiální nákazy/druh/četnost/oddělení/dg (vyžaduje dopracování softwaru)  Počet propuštěných pacientů  Počet přeložených pacientů  Počet zemřelých pacientů (s možností rozpadu podle výkonu a dg)  Statistika nákladů na výkon/operace  Statistika nákladů na JIP  Statistika nákladů na ZUMy, ZULPy  Statistika nákladů na hotelové služby

Praktická ukázka výstupů z DRG

Závěr NRC (Národní referenční centrum) může být zdrojem vybraných základních informací o kvalitě a výkonnosti lůžkových zdravotnických zařízení. NRC (Národní referenční centrum) může být zdrojem vybraných základních informací o kvalitě a výkonnosti lůžkových zdravotnických zařízení.

Děkuji za pozornost