Trendy v chovu prasat KSZ - Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Zemědělství – 1. část.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Rozhodovací matice.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Co pěstovat? Co dělat? Základní tržní informace Prof. Ing. Jan Vašák, CSc. FAPPZ ČZU v Praze 7. prosince 2006.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Demografie je věda, která se zabývá:
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Chov skotu.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Charakteristika kraje
Chov prasat.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Studijní info.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Trendy v chovu prasat KSZ - Praha
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Marketingové prostředí
Produkt.
Ekosystémy přírodní a umělé
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Vliv výživy na produktivitu prasat
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Intenzivním růstem jalovic k lepší jatečné hodnotě
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
Transkript prezentace:

Trendy v chovu prasat KSZ - Praha

Udržitelné – setrvalé zemědělství Je takový vývoj zemědělství, který: uspokojuje potřeby současnosti, neomezuje potřeby budoucím generacím. Setrvalé zemědělství a potravinářské systémy jsou: ekonomicky životaschopné, uspokojují požadavky společnosti, uchovávají a zlepšují pro budoucnost přírodní zdroje, kvalitu prostředí.

Udržitelné – setrvalé zemědělství - cíle zamezit: - další degradaci půdy , udržet dlouhodobě její úrodnost, omezit ztráty půdy urbanizací, znečištění povrchové a podzemní vody, úbytku vody v krajině. účinněji: - využívat energie v zemědělství a omezit závislost na jejích neobnovitelných zdrojích. řešit znečištění životního prostředí: - omezení podílu zemědělsko-potravinářského komplexu, - negativní účinky odpadů. používat dosažitelné a úspěšně diverzifikované genetické zdroje pro - jejich efektivní využívání, - jejich zachování budoucnosti. dosáhnout v potravinách: - jistotu, - vysokou kvalitu produkce. - uchování přírodních ekosystémů v zemědělsko-lesní krajině a péče o zvěř.

Celková světová produkce vepřového masa 85 milionů tun = 1,15 miliard prasat o průměrné mrtvé hmotnosti 77 kg.

Předpokládaný vývoj chovu prasat ve světě = odraz ve vývoji chovu prasat v ČR Trend do budoucna je pozitivní díky výhodám jež poskytuje chov prasat. Celosvětově se budou zvyšovat cca: - o 2 % stavy prasat , - o 3 % produkce vepřového masa. Při zachování určitá disproporcionality díky: - tradici národních kuchyní, - náboženství, - klimatickým podmínkám, - krmivovým zdrojům, - hustotě prasat / plochu.

Vysokou produkci vepřového masa bude možno uplatnit na trhu za následujících předpokladů: 1. snižováním ceny krmiv intervenčními cenami či tvorbou cen, 2. snižováním výrobních nákladů uplatněním intenzifikačních opatření, 3. otevřením se evropského trhu americkým výrobcům masa, 4. vyvoláním zájmu trhu o vepřové maso, 5. specifika pro ČR.

ad1. Snižováním ceny obilovin a krmiv intervenčními cenami či tvorbou cen:

ad2. Snižováním výrobních nákladů uplatněním intenzifikačních opatření na poli: - v reprodukční užitkovosti: - produkcí velkého množství selat ve vrhu, - v produkční užitkovosti: - výkrmnosti (intenzita růstu), - jatečné hodnoty (produkce kvalitního libového masa). Cesty dosažení: I. Optimalizací „klasických“faktorů ovlivňujících užitkovost. II. Aplikací novodobých moderních opatření zaměřených do oblasti zvyšování reprodukce a produkce u prasat.

ad 3. Otevření se evropského trhu americkým výrobcům vepřového masa:

Náklady na produkci 1kg vepřového masa ( živá hmotnost)

ad 4. Vyvoláním zájmu trhu o vepřové maso: - garancí řetězce výroby ( bezdrogové maso), - nabídkou různých specialit ( značkové maso ). ad 5. Specifika pro ČR: a) Vytvoření podmínek pro hospodářskou soutěž: - integrací (shoda cílů a požadavků jatek - výroby - prodeje), - konkurenceschopností ( koncentrace, specializace, kooperace), - snížením počtu producentů.

d) Členství ve funkčních svazech ( národní, nadnárodní, lobby ). b) Nárůstem podniků s výsledky užitkovosti do roku 2010: 25 odchovaných selat/rok/prasnici, 620 g denního přírůstku od narození, 2,5 kg a méně konverze krmiva, nad 55% podílu svaloviny z JUT, cca 2% intramuskulárního tuku, minimální výskyt PSE masa, minimální koncentraci farem: = 400 - 500 prasnic, = 2000 - 4000 prasat ve výkrmu, produktivitou práce: max. 14 hod / rok a prasnici, 1,1 hod/rok na 1ustajovací místo ve výkrmu. c) Docenit progresivní management. d) Členství ve funkčních svazech ( národní, nadnárodní, lobby ). e) Zdokonalování SEUROP systému – jeho vyhodnocování, kontrolní systém. f) Využít všech dostupných vědecko-výzkum. kapacit při optimalizaci užitkovosti ( testace populací v rámci KU a polních testů ).

e) Využít a urychlit vývoj : - kooperačních smluv ( prvovýrobce - zpracovatel), - kooperace výrobců ( odbytové družstvo - zpracovatel), - integrace vertikální čí horizontální ( šlechtění - produkce - jatky - prodej ). f) Zajistit uniformitu prasat s vysokou kvalitou masa díky: - diferencovaného šlechtění M + O plemen (standardy), - uplatnění vertikálního členění chovů, - jednotného řízení hybridizace. g) Zajistit udržitelné - setrvalé zemědělství.

Celosvětová produkce vepřového masa Podíl na celkové produkci v r. 1970 Podíl na celkové produkci v r. 2005

Stavy a trendy největších producentů vepřového masa v hlavních regionech světa

Produkce vepřového masa ve světě v letech 1999 - 2003 v mil. t v mase Pramen USDA

Spotřeba vepřového masa ve světě v letech 1999 - 2004 v mil. t v mase Pramen USDA

Perspektivy na trzích vepřového masa ZSVE ( odhad v tis. t JH)

Výhled bilance vepřového masa v EU - 15 (tis. tun)

Výhled situace na trhu s vepřovým masem v zemích SVE v letech 1997 - 2005 Pramen: EU - (DG VI.) Evropská komise

Vývoj chovu prasat v  ČR

Stavy prasat a prasnic v ČR v letech 1920 - 2000 v ks

Stavy prasat a prasnic v ČR v letech 1990 -2004 v ks Pramen: ČSÚ

Stavy prasat a prasnic na konci čtvrtletí v letech 2000-2004 v tis. ks. Pramen: ČSÚ

Stavy prasat a prasnic na konci čtvrtletí v letech 2000-2004 v tis. ks. Pramen: ČSÚ

Reprodukce v chovu prasat Pramen: ČSÚ

Vývoj farmářských cen selat ( do 25 kg ) 2000 – 2005 za 1kg ž.hm. v Kč. Pramen: ČSÚ

Graf vývoje farmářských cen selat v ČR 2000-2005 za 1kg ž.hm. v Kč.

Vývoj farmářských cen jatečných prasat v ČR 2000-2005 za 1kg ž.hm. v I. jak. třídě v Kč. Pramen: ČSÚ

Graf vývoje farmářských cen jatečných prasat v ČR 2000-2005 za 1kg ž.hm. v I. jak. třídě v Kč.

Vývoj farmářských cen jatečných prasat v ČR 2000-2005 za 1kg m.hm. v I. jak. třídě v Kč. Pramen: ČSÚ

Graf vývoje farmářských cen jatečných prasat v ČR 2000-2005 za 1kg m Graf vývoje farmářských cen jatečných prasat v ČR 2000-2005 za 1kg m.hm. v I. jak. třídě v Kč.

Produkce jatečných prasat v tis. tunách živé hmotnosti Pramen: ČSÚ

Bilance produkce a spotřeby vepřového masa (tis.t ž.hm.) Pramen: ČSÚ

Hlavní směry vývozu vepřového masa z ČR (v tunách) Země s největším podílem z hlediska dovozu vepřového masa do ČR (v tunách) Celní statistika Hlavní směry vývozu vepřového masa z ČR (v tunách) Celní statistika

Země s největším podílem na dovozu živých prasat do ČR (v tunách) Celní statistika Hlavní směry vývozu živých prasat z ČR ( v tunách) Celní statistika

Struktura produkčních farem v ČR

Podnikatelská struktura fyzických a právnických osob v zemědělství ČR (r.2000)

Vývoj spotřeby masa na kosti v kg na 1 obyvatele v ČR v letech 1940 - 2003 Pramen: ČSÚ

Spotřeba vepřového masa v kg na 1 obyvatele za kalendářní rok

Výhody chovu prasat: racionální výkrm - 1prasnice 20selat/rok = 20q jatečného produktu, vysoká plodnost - cca 10 - 15 selat na vrh,2,4 vrhy do roka, vysoká jatečná výtěžnost - 81 % ve 100 kg ž.hm., vysoká sušina masa - 30 - 50%, výroba kvalitních uzenin, vysoká růstová schopnost - sele zdvojnásobí porodní hmotnost cca za 10 dní, rychlá jatečná zralost - za 5 - 6 měsíců, vedlejší produkty - (krupon, štětiny, krev, žlázy), možnost koncentrace, specializace a kooperace - předpoklad, že přežijí pouze farmy o cca 500 prasnicích a minimálně se doporučuje cca 5000 ks na podnik ve výkrmu, tradice české kuchyně.

Nevýhody chovu prasat konkurent v obilovinách - jednoduchý žaludek, vysoký podíl na celkové spotřebě obilovin, výkaly - 1prase = 3 lidi, max. zatížení půdy prasaty na 1 ha = 170kg N/ha = 16ks výkrm = 5prasnic + selata, nemoci prasat - retroviry, viry, bakteriální nemoci, endo a ektoparazité, přemnožení prasat ve volné přírodě - škody na kulturních plodinách, přenašeči nemocí.