Cukry Sacharidy, glycidy
Cukry: Jsou organické sloučeniny složené z vázaných atomů uhlíku, vodíku a kyslíku Molekuly jednotlivých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou Mnohé jsou významné přírodní látky (řada dalších byla připravena synteticky)
Struktura: Základní stavební jednotkou všech sacharidů jsou tzv. cukerné jednotky, kterými jsou monosacharidy (jsou nejjednoduší), které mají 3-6 atomů uhlíku
Dělění Jednoduché sacharidy (monosacharidy): Mají 3-6 atomů uhlíku např. GLUKOSA Složitější sacharidy: disacharidy s 12 atomy uhlíku v molekule- např. SACHAROSA Polysacharidy( makromolekulární sacharidy) např. ŠKROB , CELULOZA, GLYKOGEN
Význam: zdroj energie (glukóza, sacharóza) zásobní látky (škrob, glykogen) stavební materiál (celulóza,) složka některých složitějších látek (nukleových kyseliny, hormonů,) suroviny pro výrobu papíru, textilních vláken, ethanolu
Sacharidy jako zdroj potravy rostliny je dokážou vyrábět procesem zvaný fotosyntéza, většina ostatních organismů je závislá na jejich příjmu z potravy Mezi zdroje sacharidů patří: škrobu: obiloviny a výrobky z nich, brambory sacharózy: řepa cukrovka a cukrová třtina, („cukr“ a cukrovinky) glukózy: vinné hrozny ---------------------------------------------------------------- celulózy: bavlna, stonky lnu a konopí, dřevo