Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
SACHARIDY.
Polysacharidy.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Metody oddělování složek směsí
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Sloučeniny v organismech
Puzzle – jehličnaté stromy
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Chemické prvky a sloučeniny
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola:
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vysvětlení pojmu a příklady Sacharidy neboli cukry jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku. Příklady: glukóza, fruktóza, galaktóza. Obr. 2 – fruktóza Obr. 4 Obr. 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rozdělení Dle počtu tzv. cukerných jednotek: Monosacharidy Obsahují pouze jednu cukernou jednotku. Např. glukóza. Oligosacharidy Obsahují více cukerných jednotek (např. disacharidy – 2 cukerné jednotky). Např. sacharóza. Polysacharidy Obsahují mnoho cukerných jednotek (stovky až tisíce). Např. glykogen, škrob. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Významné monosacharidy Glukóza (hroznový cukr) Vlastnosti: bílá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Pro organismus je významným zdrojem energie; je součástí tzv. umělé výživy. Fruktóza (ovocný cukr) Vlastnosti: špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů. Obsažena v ovoci, tzn. v různých šťávách, marmeládách apod. Obr.5 Obr.6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sacharóza Sacharóza = řepný nebo třtinový cukr Vlastnosti: bílá, krystalická, ve vodě rozpustná látka. Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr). Obr. 7 – sacharóza Obr.8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Polysacharidy Škrob (bílý, ve vodě jen málo rozpustný polysacharid) Složka potravy (obsažen v bramborách, chlebu aj.). Využívá se k výrobě glukózy a technických lepidel. Celulóza (bílá, ve vodě prakticky nerozpustná látka) Obsažena v bavlníku, konopí, dřevu stromů aj. Využívá se k výrobě papíru nebo celofánu. Glykogen (tzv. živočišný škrob) Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů. Uložen ve svalech a játrech. Zásobní látka, v případě potřeby zásoba energie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Význam pro organismus Sacharidy mají pro organismy většinou funkci zásobní (skrývají v sobě energii). V případě celulózy jde o funkci stavební. Obr. 9 – glykogen Obr. 10 – celulóza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pojmy a problematika Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje Obr. 1 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar-01.jpg>. Obr. 2 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-d-fructose.png>. Obr. 3 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Letokruhy_1.jpg>. Obr. 4 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_sugar.jpg>. Obr. 5 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KOPIE_HROZEN_CERVENY.GIF>. Obr. 6 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rubus_fructicosus_owoce_646.jpg>. Obr. 7 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose.png>. Obr. 8 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_2xmacro.jpg>. Obr. 9 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg>. Obr. 10 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cellulose.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.