Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vysvětlení pojmu a příklady Sacharidy neboli cukry jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku. Příklady: glukóza, fruktóza, galaktóza. Obr. 2 – fruktóza Obr. 4 Obr. 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozdělení Dle počtu tzv. cukerných jednotek: Monosacharidy Obsahují pouze jednu cukernou jednotku. Např. glukóza. Oligosacharidy Obsahují více cukerných jednotek (např. disacharidy – 2 cukerné jednotky). Např. sacharóza. Polysacharidy Obsahují mnoho cukerných jednotek (stovky až tisíce). Např. glykogen, škrob. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Významné monosacharidy Glukóza (hroznový cukr) Vlastnosti: bílá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Pro organismus je významným zdrojem energie; je součástí tzv. umělé výživy. Fruktóza (ovocný cukr) Vlastnosti: špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů. Obsažena v ovoci, tzn. v různých šťávách, marmeládách apod. Obr.5 Obr.6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharóza Sacharóza = řepný nebo třtinový cukr Vlastnosti: bílá, krystalická, ve vodě rozpustná látka. Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr). Obr. 7 – sacharóza Obr.8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Polysacharidy Škrob (bílý, ve vodě jen málo rozpustný polysacharid) Složka potravy (obsažen v bramborách, chlebu aj.). Využívá se k výrobě glukózy a technických lepidel. Celulóza (bílá, ve vodě prakticky nerozpustná látka) Obsažena v bavlníku, konopí, dřevu stromů aj. Využívá se k výrobě papíru nebo celofánu. Glykogen (tzv. živočišný škrob) Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů. Uložen ve svalech a játrech. Zásobní látka, v případě potřeby zásoba energie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Význam pro organismus Sacharidy mají pro organismy většinou funkci zásobní (skrývají v sobě energii). V případě celulózy jde o funkci stavební. Obr. 9 – glykogen Obr. 10 – celulóza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pojmy a problematika Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Použité zdroje Obr. 1 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar-01.jpg>. Obr. 2 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-d-fructose.png>. Obr. 3 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Letokruhy_1.jpg>. Obr. 4 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_sugar.jpg>. Obr. 5 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:KOPIE_HROZEN_CERVENY.GIF>. Obr. 6 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rubus_fructicosus_owoce_646.jpg>. Obr. 7 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose.png>. Obr. 8 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_2xmacro.jpg>. Obr. 9 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg>. Obr. 10 – [cit. 2010-06-24]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cellulose.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.