Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02 Tematická oblast:Biologie Téma:Organické látky - sacharidy Anotace: Prezentace slouží k výkladu nové látky o organických látkách v živých organismech. Cílová skupinaŽáci školy Autor:Mgr. Josef Kub Datum vytvoření:
Organické látky složeny z řetězců atomů uhlíku (C) uzavřené neuzavřené nejjednodušší → uhlovodíky (obsahují pouze C a H) např. propan, metan (CH 4 ), etan, butan, … většina → deriváty uhlovodíků (obsahují ještě O, N, P, S, …)
Rozdělení podle relativní molekulové hmotnosti (= M r ): 1) Nízkomolekulární M r < 1000 např. aminokyseliny 2) Vysokomolekulární M r > 1000 např. nukleové kyseliny
Praktičtější členění – podle chemické příbuznosti: Cukry (sacharidy) Tuky (lipidy) Bílkoviny (proteiny) Nukleové kyseliny Hormony Vitamíny Atd.
Cukry (= sacharidy)
Funkce sacharidů: pohotový zdroj energie (monosacharidy, disacharidy) zásobní látka (glykogen – u živočichů, škrob – u rostlin) stavební součást buněk (celulóza - v buněčných stěnách rostlin) další speciální funkce (heparin – brání srážení krve)
Členění - podle různých hledisek – např. na: a) Monosacharidy podle počtu atomů C je dělíme na: triózy tetrózy pentózy (ribóza, deoxyribóza) hexózy (glukóza = hroznový cukr, galaktóza, fruktóza = ovocný cukr) heptózy mohou se spojovat glykozidovou vazbou ve větší molekuly (glykozidy)
b) Oligosacharidy tvoří je 2 až cca 10 molekul monosacharidů (rozlišujeme disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy, atd.) Disacharidy jsou např.: sacharóza = řepný cukr (glukóza + fruktóza) maltóza = sladový cukr (glukóza+ glukóza) laktóza = mléčný cukr (glukóza + galaktóza)
c) Polysacharidy jsou makromolekuly (až z monosacharidů) vznikají připojením bočních řetězců na lineární řetězce monosacharidů dělíme je na: A) Homopolysacharidy – ze stejných monosacharidů (např. z glukózy → celulóza, škrob, glykogen) Škrob - z amylózy a amylopektinu Celulóza - nejhojnější organická látka v přírodě!
B) Heteropolysacharidy – z různých monosacharidů Chitin - v kutikule hmyzu (ve spojení s proteiny),v krunýři korýšů (ve spojení s uhličitanem vápenatým), v buněčných stěnách hub Peptidoglykany (glykopeptidy, mukopeptidy) - v buněčných stěnách Gram-pozitivních bakterií
d) Složené sacharidy - obsahují cukernou a necukernou složku Nukleozidy – pentóza + dusíkatá báze (součást DNA a RNA) Glykozaminoglykany v hlenovitých sekretech dýchací a trávicí soustavy, v pojivech, v kůži kyselina hyaluronová – váže na sebe vodu → v rosolovitém stavu (ve sklivci, v kloubní tekutině) kyselina chondroitinsírová – v chrupavkách heparin - brání přeměně protrombinu na trombin - tedy srážení krve), v játrech, svalech, krvi, … Proteoglykany = protein + glykozaminoglykany, v mezibuněčné hmotě pojiv
Použité zdroje: ROMANOVSKÝ, Alexej a kol. Obecná biologie. Praha: SPN, 1988, ISBN / /13. ODSTRČIL, Jaroslav. Biologie. Brno: Institut pro vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998, ISBN