Střední zdravotnická škola, Národní svobody 420 397 11 Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0580 Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_10.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sacharidy.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Sacharidy.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_03.
Sloučeniny v organismech
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Buňka  organismy Látkové složení.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KVÍZ - SACHARIDY.
Transkript prezentace:

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02 Tematická oblast:Biologie Téma:Organické látky - sacharidy Anotace: Prezentace slouží k výkladu nové látky o organických látkách v živých organismech. Cílová skupinaŽáci školy Autor:Mgr. Josef Kub Datum vytvoření:

Organické látky složeny z řetězců atomů uhlíku (C)  uzavřené  neuzavřené nejjednodušší → uhlovodíky (obsahují pouze C a H)  např. propan, metan (CH 4 ), etan, butan, … většina → deriváty uhlovodíků (obsahují ještě O, N, P, S, …)

Rozdělení podle relativní molekulové hmotnosti (= M r ): 1) Nízkomolekulární M r < 1000 např. aminokyseliny 2) Vysokomolekulární M r > 1000 např. nukleové kyseliny

Praktičtější členění – podle chemické příbuznosti: Cukry (sacharidy) Tuky (lipidy) Bílkoviny (proteiny) Nukleové kyseliny Hormony Vitamíny Atd.

Cukry (= sacharidy)

Funkce sacharidů: pohotový zdroj energie (monosacharidy, disacharidy) zásobní látka (glykogen – u živočichů, škrob – u rostlin) stavební součást buněk (celulóza - v buněčných stěnách rostlin) další speciální funkce (heparin – brání srážení krve)

Členění - podle různých hledisek – např. na: a) Monosacharidy podle počtu atomů C je dělíme na:  triózy  tetrózy  pentózy (ribóza, deoxyribóza)  hexózy (glukóza = hroznový cukr, galaktóza, fruktóza = ovocný cukr)  heptózy mohou se spojovat glykozidovou vazbou ve větší molekuly (glykozidy)

b) Oligosacharidy tvoří je 2 až cca 10 molekul monosacharidů (rozlišujeme disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy, atd.) Disacharidy jsou např.: sacharóza = řepný cukr (glukóza + fruktóza) maltóza = sladový cukr (glukóza+ glukóza) laktóza = mléčný cukr (glukóza + galaktóza)

c) Polysacharidy jsou makromolekuly (až z monosacharidů) vznikají připojením bočních řetězců na lineární řetězce monosacharidů dělíme je na: A) Homopolysacharidy – ze stejných monosacharidů (např. z glukózy → celulóza, škrob, glykogen) Škrob - z amylózy a amylopektinu Celulóza - nejhojnější organická látka v přírodě!

B) Heteropolysacharidy – z různých monosacharidů Chitin - v kutikule hmyzu (ve spojení s proteiny),v krunýři korýšů (ve spojení s uhličitanem vápenatým), v buněčných stěnách hub Peptidoglykany (glykopeptidy, mukopeptidy) - v buněčných stěnách Gram-pozitivních bakterií

d) Složené sacharidy - obsahují cukernou a necukernou složku Nukleozidy – pentóza + dusíkatá báze (součást DNA a RNA) Glykozaminoglykany v hlenovitých sekretech dýchací a trávicí soustavy, v pojivech, v kůži kyselina hyaluronová – váže na sebe vodu → v rosolovitém stavu (ve sklivci, v kloubní tekutině) kyselina chondroitinsírová – v chrupavkách heparin - brání přeměně protrombinu na trombin - tedy srážení krve), v játrech, svalech, krvi, … Proteoglykany = protein + glykozaminoglykany, v mezibuněčné hmotě pojiv

Použité zdroje: ROMANOVSKÝ, Alexej a kol. Obecná biologie. Praha: SPN, 1988, ISBN / /13. ODSTRČIL, Jaroslav. Biologie. Brno: Institut pro vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998, ISBN