Akordeon Šťastný Mikuláš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ Hudební nástroje TÉMA: Klávesové.
Advertisements

Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
HV-1 Hudební výchova DUM č. 3 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 8 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
Elektrické motory a pohony
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole.
Hudebně výrazové prostředky
Autor: Mgr. Hana Kalousková
1.r.2.r.3.r.4.r.5.r.6.r.7.r. Hra na klavír Hudební nauka Skupinová interpretace 1111 Učební plán hry na klavír hudebního oboru ZUŠ.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Arabská hudba Matěj Konopík.
Varhany.
Indická hudba Anna Hájková.
Tympány Kristýna Vyčítalová.
PROCVIČOVÁNÍ NOTOVÉHO PÍSMA
Fagot Eva Michalisková.
Trance music - Druh elektronické taneční hudby, která vznikla v 90. letech v Německu (úplný začátek trance hudby se ale přiřazuje ke Britské skupině The.
Bukovinová Barbora, sekunda
Školní vzdělávací program, Hra na klavír
HV-1 Hudební výchova DUM č. 7 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Loutna Jakub Řehoř sekunda.
Bicí nástroje 1. Samozvučné (tón vzniká chvěním hmoty, ze které jsou vyrobeny) – činely, zvony, gong, xylofon, triangl ad. 2. Blanozvučné (tón vzniká rozechvěním.
 plný název: República de Chile  poloha: západní pobřeží Jižní Ameriky  rozloha: km²  hl. město: Santiago de ChileSantiago de Chile  jazyk:
Fyzika Zvuk.
2.1 Hudební vyjadřovací prostředky
ICT – 2 – 3 – 39 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vltava
Cimbál Vojtěch Vyorálek.
Cembalo Kristýna Sadloňová SEKUNDA.
Eva Ventrubová Sekunda
ICT 2 – 3 – HV Hudba vokální a instrumentální
Tereza Šípková, sekunda
Housle Martin Otýpka sekunda.
Eliška Židlická Sekunda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název Septakordy Předmět, ročník Hudební výchova, 2. ročník
Tuba Pavel Kubica, sekunda.
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
Dechové nástroje Mgr. Jakub Tomala.
Co je to akord? Hudební výchova
Šalmaj.
Citera Nováková Karolína.
Anglický roh.
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Aerofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045 AUTOR: Josef Řičica NÁZEV: VY_32_INOVACE_10/18_ELEKTRICKÁ KYTARA TEMA: Elektrické nástroje ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rubášová Beáta Sekunda. Něco o nástroji … Akordeon, zvaný též tahací harmonika (slangově také dršťky a zednický klavír), je dechový, vícehlasý hudební.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_27_05_HV6_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Akord, terciová skladba akordu Základní škola.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Zobcová flétna.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Hudební výchova Bicí nástroje.
Popis značení v prstokladech stupnic
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Význam matematiky v hudbě
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_01
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
TÉMA: Akordy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Jitka Němcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_15
TÉMA: Notová osnova a klíče ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Akordeon Šťastný Mikuláš

Akordeon, zvaný též tahací harmonika je klávesový hudební nástroj Zdrojem zvuku jsou kovové, dřevěné či plastové jazýčky, rozechvívané proudem vzduchu. Ten je získáván pohybem měchu.

Historie První akordeony začal v roce 1822 stavět Friedrich Buschmann v Berlíně. Své nástroje označoval jménem Handäoline. Patent na nástroj s názvem akordeon získal v roce 1829 vídeňský nástrojář Cyrill Demian. V roce 1948 získal Josef Kebrdle v Česku podnik Harmonika později přejmenován na Delicia

Konstrukce Akordeon má diskantovou (pravou) část a basovou (levou) část, které jsou spojené měchem Diskantová část se ovládá pravou rukou Basová část se ovládá levou rukou Součástí diskantové a basové části jsou rejstříky, které mění zvuk tónů.

Diskant Diskant neboli melodická část slouží pro hru pravou rukou

Basová část Basová část se ovládá prsty levé ruky s výjimkou palce. Knoflíky jsou umístěny v několika řadách, které jsou od shora uspořádány takto: 1. řada – pomocné basy 2. řada – základní basy 3. řada – durové akordy 4. řada – mollové akordy 5. řada – dominantní septakordy 6. řada – zmenšené septakordy

Měch Měch  slouží k čerpání vzduchu pro rozeznívání jazýčků diskantové i basové části. Přívod vzduchu k jazýčkům je ovládán klávesami. Změnou rychlosti pohybu měchu lze ovládat dynamiku hry. Základem měchu je tvrdý papír, části jsou doplněny kůží. Vpouštět a vypouštět vzduch z měchu bez rozeznění nástroje je možné pomocí knoflíku umístěného na zadní desce těla basové části. Tento knoflík je ovládán palcem.

Rejstříky Ke každému tónu přísluší obvykle větší počet jazýčků, jejich kombinováním se mění výška a barva tónu Jsou umístěny v diskantové a většinou i v basové části. Umožňují spínat tóny v několika oktávových polohách.

Dělení akordeonů Podle diskantu: Klávesový akordeon – má v diskantové části klaviaturu Knoflíkový– má v diskantové části několik řad knoflíků Další dělení: podle rozsahu

Skladatelé Mezi významné skladatele pro akordeon patřil Lemon Tree. Něco pro akordeon složil i člen švédské popové. skupiny Benny Andersson

Ukázka Lemon Tree – Fool´s Garden https://www.youtube.com/watch?v=L9DQhq6T_y4