Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tympány Kristýna Vyčítalová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tympány Kristýna Vyčítalová."— Transkript prezentace:

1 Tympány Kristýna Vyčítalová

2 Tympány Tympány (z italského timpano = buben; slovo má ovšem původ v antické řečtině, i když nikoli zcela synonymický) jsou blanozvučné bicí nástroje (membranofony) s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem na několik jiných tónů. Patří k nejstarším hudebním nástrojům na světě

3 Membranofon je hudební nástroj, který vydává zvuk kmitáním napjaté membrány. Všechny typy bubnů patří právě do této skupiny.

4 Název Popis Zástupci Kotlové membranofony mají rezonátor kotlovitého tvaru tympány Bubnové membranofony vířivý buben, vojenský buben, provensálský buben, velký buben, Rámové membranofony výška rezonátoru je nejvýše rovna poloměru membrány tamburína, bubínek Trsací membranofony rozezní se trsáním na strunu spojenou s membránou Třecí membranofony dochází ke tření prutu přes membránu, tření struny spojené s membránou apod. bručák Mirlitony (vzduchové membranofony) rozezní se proudem vzduchu kazoo, papír na hřebeni

5 Tamburína:

6 Tympány:

7 paličky:

8 pedál tympánů:

9 Velký buben:

10 Popis nástroje Blána tympánu je vyráběna buď ze zvířecí kůže (nejčastěji telecí nebo kozí), poslední dobou však též z plastů (nejčastěji se jedná o PET film). Profesionální hráči však mají většinou v oblibě přírodní materiál. Velikost tympánů, která je dána průměrem blány v místech jejího uchycení se pohybuje od tzv. dvanáctipalcového piccolo timpano (30 cm) až po třiatřicetipalcový (84 cm).

11 Zvuk Tón tympánu je krátký. Když skladatel vyžaduje, aby tympán zněl déle, tympanista hraje tremolando, tj. oběma paličkami vířivě rychle opakuje střídavé údery.

12 Historie užití Ve středověké Evropě byly tympány velmi oblíbené a vážené, stejně jako hráči na ně - tympanisté - kteří měli spolu s trubači před ostatními hudebníky různé výsady. Přelaďování bylo tehdy ovšem mnohem složitější než dnes - musely se přitahovat a povolovat šrouby. Do orchestru povýšili tympány teprve ve druhé polovině 18. století představitelé vídeňského klasicismu. Vlastní dominantní hudební motiv jim ovšem svěřil poprvé až vrcholný klasicista Ludwig van Beethoven ve své 9. symfonii (Scherzo). V hudbě pozdější a především současné najdeme častější a rozmanitější uplatnění tympánů. Z mnoha příkladů významné role tohoto nástroje lze uvést velmi známou pasáž ze symfonické básně Richarda Strausse Tak pravil Zarathustra (Also sprach Zarathrustra), dále pak balet Stravinského Svěcení jara či z novější tvorby 8. symfonii českého skladatele Miloslava Kabeláče, která je napsána pro bicí nástroje (s dominancí tympánů) jako hlavní nástrojový part.


Stáhnout ppt "Tympány Kristýna Vyčítalová."

Podobné prezentace


Reklamy Google