Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudební výchova Bicí nástroje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudební výchova Bicí nástroje."— Transkript prezentace:

1 Hudební výchova Bicí nástroje

2 NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Smetanova 123 AUTOR: Dagmar Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 95_BICÍ NÁSTROJE TEMA: Hudební výchova ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

3 Anotace Tento materiál je určen žákům 2. stupně speciálních škol a slouží k seznámení s bicími nástroji.

4 Bicí nástroje Bicí nástroje (zvané též perkuse) jsou pravděpodobně nejstarší a také nejobsáhlejší skupinou hudebních nástrojů.

5 Bicí souprava Bicí souprava je označení pro několik bicích nástrojů sestavených k sobě do jedné sady tak, aby bylo možné hrát na všechny její komponenty najednou. Patří sem zpravidla basový buben, malý buben, přechody, kotle, činely a další. Basový buben je velký buben ovládaný nohou, k němuž je uchycen pedál. Šlapáním na pedál dochází k rozkmitání paličky, která do blány bubnu udeří a vytvoří tak zvuk. Basový buben by měl vytvářet nejhlubší tón z celé soupravy. Malý buben je buben ovládaný rukou, v níž je většinou uchopena palička. Malý buben by měl vytvářet nejvyšší tón z celé soupravy. Přechody je označení pro zpravidla více bubnů laděných na různou výšku tónu, které jsou umístěny na basovém bubnu pomocí stojanů a vytvářejí středně hluboké tóny. Kotel je buben, který je umístěn na třech nohách a má poměrně hluboký tón. Činely jsou laděné pláty z různých druhů kovů, které vytvářejí doplňující vysoké zvuky. Hráč na bicí soupravu se nazývá bubeník.

6 Obrázky – bicí souprava

7 Perkuse Perkusí existuje velmi mnoho - dá se říci, že každá země, oblast či každý národ má velké množství vlastních bicích nástrojů. Hráč na tyto hudební nástroje se nazývá perkusionista. Příklady perkusí Tamburína je velice rozšířený ruční bubínek o průměru asi 20 cm a více, držený v ruce. Rozeznívá se zpravidla údery o zápěstní stranu dlaně druhé ruky, často při tanci. Bývá vybavený plechovými malinkatými činelky. Triangl je zvonivý či cinkavý kovový nástroj rozeznívaný úderem kovové tyčky. Kastaněty jsou tradiční španělský nástroj, zpravidla v rukou tanečnic. Djembe je tradiční buben původem ze střední Afriky. Je tvořen tělem kalichovitého tvaru, na němž je pomocí provázků ukotvena kožená blána. Na nástroj se hraje rukou či prsty a jeho zvuk se mění podle jeho geometrického tvaru či typu kůže, z nějž je blána vyrobena. Xylofon je nástroj původem africký, který je tvořen klaviaturou ze dřívek poskládaných vedle sebe na duté podložce a seřazených podle výšky tónu. K vytváření zvuku zde dochází poklepem paličky na danou klávesu. Maracas (též rumbakoule) je pár chřestidel pocházejících z Latinské Ameriky. Původně se vyráběly z vydlabaných tykví, v nichž byla nějaká sypká substance (například štěrk, písek nebo semena). Třesením nástrojem se substance odrážela o stěny nástroje a vytvářela tak zvuk. Konga jsou dva nebo tři veliké bubny soudkovitého tvaru, vyrobené ze dřeva a kožené blány. Hudebník vytváří zvuk úderem dlaní na okraj nebo do středu bubnu.

8 Obrázky - perkuse

9 Hudební ukázka

10 Citace xylofon.gif content/uploads/ b.jpg jembe2.gif


Stáhnout ppt "Hudební výchova Bicí nástroje."

Podobné prezentace


Reklamy Google