Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šalmaj.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šalmaj."— Transkript prezentace:

1 Šalmaj

2 Šalmaj je dřevěný dechový nástroj s dvojitým plátkem (strojkem)
Šalmaj je dřevěný dechový nástroj s dvojitým plátkem (strojkem). Je předchůdcem hoboje a anglického rohu. V mnoha zemích přetrval v rozličných podobách do současnosti a je hojně využíván v tradiční lidové hudbě, např.: ve Španělsku, v Katalánsku, v Portugalsku nebo v Itálii.

3 Nástroj je obvykle vysoustružen z jednoho kusu dřeva
Nástroj je obvykle vysoustružen z jednoho kusu dřeva. Třtinový dvojitý plátek (strojek) byl původně podložen kovovým diskem, který sloužil jako opora rtů, později byl strojek vsunut do dřevěné piruety. Rty se částečně opíraly o piruetu a strojek svíraly pouze lehce, možnost ovládat dynamiku nástroje byla tedy velice omezená. Zvuk šalmaje byl proto pronikavý a silný

4 Po vzoru Saracénů byly šalmaje brzy po křížových výpravách využívány v evropských vojenských kapelách. Ve čtrnáctém století jsou rovněž zdokumentovány taneční soubory snižcových trumpet a šalmají. Po zdokonalení nástroje na počátku 16. století začal být nástroj spolu s pozouny a dalšími dechovými nástroji hojně využíván městskými kapelami a trubači nejen pro světskou, ale i pro chrámovou hudbu.

5 UKÁZKA

6

7 Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0almaj


Stáhnout ppt "Šalmaj."

Podobné prezentace


Reklamy Google