KAREL (PAVEL) KŘÍŽKOVSKÝ 9. 1. 1820 HOLASOVICE 8. 5. 1885 BRNO hudební skladatel sbormistr dirigent katolický kněz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Kajetán Tyl.
Advertisements

Hans Christian Andersen
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ Hudební skladatelé TÉMA:
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Vávrovice Opava. lékař předseda Župy českých lékařů ve Slezsku pokladník a předseda Matice opavské spoluzakladatel a předseda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Bedřich Smetana.
Leoš Janáček.
Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Karel IV. Lucemburkové. Karel IV. Lucemburkové.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
František Kmoch * 1. srpna 1848 v Zásmukách † 30. dubna 1912 v Kolíně
Baroko Život v barokní době.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Povídání o Bachovi.
JOHANN SEBASTIAN BACH.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_358_Leoš Janáček AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Wolfgang Amadeus Mozart Dětství a jeho cesty
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
fotovzpomínky varhaníka
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
LEOŠ JANÁČEK ( – ).
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
 Název: Leoš Janáček  Šablona : III/ 2  Číslo : 39  Autor : Vyhnálková Zuzana  ZŠ Choltice „Učíme se pro život“  Klíčová slova: moderní hudba 20.
BEDŘICH SMETANA.
Jakub Jan Ryba byl… spisovatel a malíř hudební skladatel a učitel
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3426 NázevGiuseppe Verdi Téma hodinyŽivot a dílo G. Verdiho PředmětHudební.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
LEOŠ JANÁČEK ( Hukvaldy – Ostrava) Obrázek 1
Světoví hudební skladatelé
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_19
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
VY 32 INOVACE 543.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Transkript prezentace:

KAREL (PAVEL) KŘÍŽKOVSKÝ HOLASOVICE BRNO hudební skladatel sbormistr dirigent katolický kněz

Můj osobní život - příbuzní můj dědeček se jmenoval Ignác Křížkovský, pocházel z Pochně, byl mládkem babička Thekla byla dcerou holasovického krejčího v roce 1788 měli svatbu bydleli v malé chaloupce v Holasovicích č. p. 18 narodilo se jim 11 dětí třetí dcera Viktorie, má matka, se narodila v roce 1795

Můj osobní život – rodinné poměry 9. ledna 1820 jsem přišel na svět a matka mi dala jméno Karel byl jsem nemanželské dítě, nikdy jsem nepoznal otce a normální rodinné poměry poznamenalo mě to na celý život trpěl jsem pocitem osamění, nedůvěrou ve vlastní schopnosti, nespavostí matce se narodilo ještě další nemanželské dítě a já jsem vyrůstal u svých strýců Jakuba a Jana Pomník na hřbitově v Neplachovicích z r. 1910

Má studia navštěvoval jsem obecnou školu v Neplachovicích mého talentu si všiml ředitel kůru A. Urbánek a učitel hudby a zpěvu J. Janáček (otec Leoše Janáčka) v roce 1832 mě přijali do kostela sv. Ducha v Opavě za zpěváka navštěvoval jsem školu v Solné ulici v letech 1834 – 1839 jsem studoval na opavském gymnáziu začal jsem studovat filozofii v Olomouci, ale přerušil jsem studium kvůli nedostatku financí a tři roky jsem učil češtinu v Jamnici ( ) v Brně jsem pokračoval ve studiu filozofie a studoval jsem zde i hudební teorii u G. Riegra

Můj pracovní život v roce 1845 jsem se stal novicem brněnského augustiniánského kláštera vykonal jsem řeholní slib a přijal jsem mnišské jméno Pavel v roce 1848 jsem byl vysvěcen na kněze, jmenován ředitelem kůru a vedoucím klášterní fundace (pod mým vedením zpíval od roku 1865 i Leoš Janáček) stal jsem se kaplanem klášterní fary v brněnském Lískovci byl jsem učitelem náboženství na hlavní škole v Brně na Bělidlech v roce 1872 jsem přijal místo dómského kapelníka v Olomouci po mozkové mrtvici jsem se vrátil do Brna, kde jsem na následky nemoci zemřel jsem pochován na Ústředním hřbitově v Brně Pamětní deska v Olomouci z r. 1933

Hudba – má životní láska skvěle jsem hrál na varhany, klarinet i klavír hrál jsem i na violu ve smyčcovém kvartetu dirigoval jsem kantátové koncerty v brněnské Redutě založil jsem Mužský pěvecká sbor v Brně a Besedu brněnskou, v níž jsem byl sbormistrem založil jsem pěvecko-hudební spolek Žerotín složil jsem 48 církevních skladeb, z toho: 5 mší 3 Te Deum 2 rekviem 1 pašije angažoval jsem se pro Wittovu reformu církevní hudby

JSEM SLAVNÝ? Škoda, že už nevím, že se o mě lidé učí i po více než sto letech po mé smrti, že po mě pojmenovávají sbory, ulice, že stále hrají mé skladby, že o mě stále ví … Ale jsem rád, že vlastně takto žiji dál! Co nese jméno Křížkovského: Knihovna v Holasovicích (původně tu stál rodný domek skladatele) Ulice v Olomouci (sídlí tu rektorát Univerzity Palackého a je tu filozofická fakulta univerzity), v Brně Pěvecký sbor Křížkovský v Opavě (založen už v roce 1887) Soukromé gymnázium v Brně (zal. v roce 1993) Gymnázium v Brně Pomník v Brně Křížkovského ul. v Olomouci

Busta P. Křížkovského v Opavě pod Ptačím vrchem

Knihovna P. Křížkovského v Holasovicích rekonstrukce, jaro 2011po rekonstrukci, prosinec 2011

Malíř Valentin Držkovic vyzdobil v r průčelí domu pěti freskami s tématem Křížkovského písní Dívča, dívča a Utonulá, s vyobrazením původního rodného domku v Holasovicích a augustiniánského kláštera v Brně. Za 2. světové války holasovičtí Němci nechali fresky zabílit. V r se je snažil Držkovic obnovit, ale zřejmě kvůli nekvalitní barvě dlouho nevydržely. V r provedli architekti Eva a Vlastimil Krčmářovi průzkum zachování fresek na průčelí. Po zjištění, že motivy jsou ve velmi dobrém stavu, rozhodla se obec Holasovice pro restauraci fresek. Restauraci provedl malíř Roman Hušák. Odhalení fresek v r. 1935Znovuobnovení fresek v r. 2011

Slavnostní otevření knihovny po rekonstrukci –

Zdroje Brožura Osobnosti, vydalo Statutární město Opava ( city.cz) C3%BD Vlastní fotografie – Renata Schreierová