Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. 3.4.2015 Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika zásob
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Oceňování majetku a závazků
Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování
04_Materiál - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_259.
Systém účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Daňová evidence Michal Radvan
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Krátkodobý finanční majetek Označení materiálu:
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Krátkodobý fin. maj. – cenné papíry Označení.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 2: FINANČNÍ ÚČTY
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Cenné papíry.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Krátkodobý finanční majetek Peníze na cestě
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základy účetnictví 4. přednáška.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Krátkodobý finanční majetek Pokladna
MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
TÉMA: Účtová třída 2: Majetek
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Definice finanční majetek/cizí zdroj držený ve firmě do jednoho roku
1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_008 Název školy Obchodní akademie, Střední pedagogická škola a Jazyková.
Devátá přednáška z UCPO
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Čtvrtá přednáška z UCPO
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
UC_A1_Základy účetnictví
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
8. tématický okruh: Zásoby
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Peníze na cestě Nikola Fenclová. Účet peníze na cestě může být aktivní i pasivní Účtuje se na účtu 261 Slouží k překlenutí časového nesouladu mezi účtováním.
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.02 RočníkPrvní.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.12 RočníkDruhý.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Inventarizace majetku a závazků
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Definice finančního majetku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Anotace Charakteristika účtů ve 2. účtové třídě, členění účtů, oceňování.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Krátkodobý finanční majetek a jeho účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.

Které CP patří do krátkodobého fin. majetku? Majetkové CP – zakládající podíl na majetku vlastněné společnosti (akcie, podílové listy) Dlužné cenné papíry – představují úvěrový vztah mezi emitentem a věřitelem. Emitent si de facto půjčuje od věřitele (kupce) určitou částku, přičemž za to platí majiteli dlužného CP úroky nebo jinou odměnu). V dohodnutý okamžik (při splatnosti) emitent majiteli dlužného CP musí opět peníze vrátit (proplatit CP) (patří sem dluhopisy, obligace, směnky, zástavní listy, atd).

Kdy je finanční majetek krátkodobý a jak se o něm účtuje? Krátkodobostí se rozumí předpokládaná doba využití fin. majetku v podniku po dobu kratší než 1 rok. Pokud je předpokládaná doba použití delší, jedná se o dlouhodobý finanční majetek, který je účtován v účtové skupině 06 – Dlouhodobý finanční majetek.  Pro účtování krátkodobých CP se využívá účtů v účtové skupině 25 – Krátkodobý finanční majetek. Pro účtování krátkodobých CP se využívá účtů v účtové skupině 25 – Krátkodobý finanční majetek.

Podle jakých kritérií jsou krátkodobé CP z hlediska účetnictví tříděny? Podle toho, zda: se jedná o majetkové nebo dlužné CP, jde o CP k obchodování nebo držené do splatnosti (u dlužných CP). Pozor!! Nakoupené CP představují majetek podniku, tedy aktivum. CP emitované jsou zdrojem krytí majetku a představují pasiva!!!

5 Oceňování krátkodobého FM Peněžní prostředky, ceniny a závazky v účtové třídě 2 – Finanční účty se oceňují nominální hodnotou, Nakoupené CP se oceňují pořizovací cenou (jak majetkové, tak dlužné CP). Do pořizovací ceny se zahrnují přímé náklady související s jejich pořízením, nejčastěji: poplatky a provize makléřům, burzám, apod. Nakoupené CP se oceňují pořizovací cenou

A co když prodávám CP? V takovém případě lze při vyřazování CP použít ocenění pomocí váženého aritmetického průměru z pořizovacích cen nebo metodu FIFO. ALE!!! Tento způsob lze při vyřazování CP použít jen u CP stejného druhu, stejných emitentů a stejných měn, na které tyto CP znějí.

A o čem se vlastně v souvislosti s krátkodobým FM účtuje?  O pořizování CP,  O jejich prodeji a vyřazování,  O jejich proplácení (dlužné CP),  O inventarizačních rozdílech u CP,  O kurzových rozdílech, atd. 7

A jak se to všechno vlastně účtuje? Nejdříve se obvykle účtuje o pořizování krátkodobých CP. Takže pojďme na to: 8

Pořizování krátkodobého FM Př. Podnik nakupuje akcie v hodnotě Kč, s nimiž plánuje obchodovat na burze. Makléři zaplatil poplatek za nákup ve výši 50 Kč (vše z BÚ). Zaúčtujte. Řešení: Při pořizování CP (je jedno jestli majetkového nebo dlužného, to ošetří analytická evidence) je nutno využít kalkulační účet 25x – Pořizování KFM. Na tomto účtu se vypočítá celková PC a teprve poté se daný CP převede na majetkový účet. 9

Účtování: 10 Pořizování KFM BÚ Majetkové CP k obchodování Účtování kupní ceny Účtování provize Převod akcií na majetkový účet účtovaný v pořizovací ceně

A které další majetkové účty připadají v úvahu? Důležité je vždy určit, zda se jedná o dlužný nebo majetkový cenný papír a také to, zda se jedná o CP určený k obchodování. Takže v úvahu dále přichází účty: Dlužné CP k obchodování, Dlužné CP se splatností do 1 roku držené do splatnosti, Vlastní akcie a podíly, Vlastní dluhopisy, Ostatní realizovatelné CP (na tento účet se často účtuje podle hesla když nevíš kam s ním, tak to hoď sem…). 11

Prodej CP Jako vždy, když něco prodávám, účtuji 2 operace: oProdej v prodejní ceně oÚbytek CP (buď v PC, nebo v přeceněné hodnotě (např. reálná hodnota – viz. dále), nebo s použitím váženého aritmetického průměru nebo metody FIFO) Na to, že se účtují 2 operace, nezapomenout!!!!!!!!!!!!! 12

Př. Pamatujete se ještě na naše nakoupené akcie? Tak teď polovinu z nich prodáváme na fakturu za Kč. Zaúčtujte a zjistěte VH podniku. Řešení: Prodej CP v prodejní ceně Kč na fakturu se účtuje jako pohledávka (ale ne pohledávka za odběrateli, nýbrž na účet Jiné pohledávky (účt. skupina 37) a zároveň jako výnos v podobě Tržby z prodeje CP a podílů (finanční výnos, účt. skupina 66). Úbytek CP se zaúčtuje jako náklad na účet Prodané CP a podíly (účt. skupina 56) a zároveň jako úbytek CP na příslušném majetkovém účtu. A VH je pak rozdíl výnosů a nákladů z prodeje. Jednoduché, že? 13

Účtování: 14 Jiné pohledávky Tržby z prodeje CP… Prodané CP a podílyMajetkové CP k obchod PS Prodej CP účtovaný v prodejní ceně Úbytek CP účtovaný v příslušné pořizovací ceně

A kolik jsme na těch prodaných akciích vlastně vydělali? Je to jednoduché: VH = V – N = – 525 = 975 Kč zisk. A ani to nebolelo, že? V našem vlastnictví zůstaly akcie v hodnotě 525 Kč. 15

Dluhopisy držené do splatnosti Př. Podnik vlastní dluhopisy se splatností do 1 roku, o nominální hodnotě Kč, které nakoupil za Kč, přičemž 500 Kč činila provize makléři. Z vlastnictví těchto dluhopisů plyne podniku nárok na výplatu úroku ve výši 10 % z nominále. Tyto dluhopisy drží do splatnosti. Jak se účtuje v okamžiku splatnosti? Řešení: Nutno je zúčtovat tři věci: úhradu úroku (výnos), úhradu nominále a rozdíl mezi pořizovací a nominální hodnotou dluhopisů (náklad). 16

Účtování 17 Dlužné CP…držené do spl. BÚ Výnosy z fin. majetku Náklady z fin. majetku PS Splacení

Přeceňování CP CP účtované v účtové skupině 25 je nutno s výjimkou CP držených do splatnosti přecenit ke dni účetní závěrky tzv. reálnou hodnotou. Reálnou hodnotou se rozumí: CP účtované v účtové skupině 25 je nutno s výjimkou CP držených do splatnosti přecenit ke dni účetní závěrky tzv. reálnou hodnotou. Tržní hodnota Soudní odhad Při přeceňování je nutno důsledně brát ohled na to, zda se jedná o majetkový CP nebo dlužný CP! 18

Změna reálné hodnoty se účtuje vždy výsledkově (tedy do N a V), ale rozdílné účty se použijí při přeceňování majetkových CP (účty Náklady z přecenění majetkových CP nebo Výnosy z přecenění majetkových CP) a dlužných CP ( účty Náklady z finančního majetku nebo Výnosy z finančního majetku). Souvztažným účtem je vždy příslušný majetkový účet. Př. Podnik vlastní obchodovatelné akcie v hodnotě Kč a dluhopisy k obchodování ve výši Kč. Ke dni účetní závěrky zjistil, že hodnota akcií na burze činí Kč a hodnota dluhopisů Kč. Co s tím? 19

Řešení: Je nutno přecenit CP na reálnou hodnotu. 20 Majetkové CP k obchod. Výnosy z přecenění maj. CP Dlužné CP k obchodování Náklady z fin. majetku PS PS KS KS Zvýšení hodnoty akcií Snížení hodnoty dluhopisů

Peníze na cestě Je to účet (účtová skupina 26), který slouží k překlenutí časového nesouladu mezi vklady a výběry peněz a jiných hotovostí a doručením příslušných účetních dokladů. Využívá se při převodech mezi pokladnou a BÚ, bankovními účty navzájem a BÚ a úvěrovými účty. Př. Dne převádí podnik z pokladny na BÚ Kč. Výpis z BÚ přijde až Zaúčtujte. 21

22 Řešení: Jelikož VPD si podnik vystavuje sám, má ho k dispozici hned 2.3. Ale k tomuto datu nelze účtovat na účet BÚ, protože chybí VBÚ. K tomuto datu se proto místo účtu BÚ použije účet Peníze na cestě. Až dojde k VBÚ, teprve tehdy se účtuje příjem peněz na účet BÚ. Pokladna Peníze na cestě BÚ , VPD 21.3., VBÚ

23 Př. Podnik při inventarizaci zjistil, že se snížila hodnota jeho majetkových CP, které nepodléhají přecenění, o Kč. Po půl roce se hodnota CP vrátila zpět. Řešení: Je nutno vytvořit opravnou položku. Po vrácení hodnoty na původní úroveň se opravná položka zruší. Tvorba a zúčtování OP Opravná položka k maj. CP Tvorba opravné položky Zúčtování OP

Inventarizace KFM Inventarizační rozdíly (úbytky, přebytky) se účtují podle druhu majetku:Inventarizační rozdíly U pokladní hotovosti a cenin se úbytky účtují na účet Manka a škody na finančním majetku (finanční náklad v účtové skupině 56). V případě, že existuje hmotná odpovědnost, předepíše se úhrada manka zaměstnanci přes účet Pohledávky za zaměstnanci (účt. Skupina 33) a jako Ostatní finanční výnos (finanční výnosy, účt. Skupina 66). Přebytky se vždy účtují jako zvýšení majetku a Ostatní fin. Výnosy. 24

25 Př. Inventarizace zjistila manko v pokladně ve výši Kč. Toto manko bylo posléze předepsáno k úhradě zaměstnanci a ten jej zaplatil v hotovosti. Zaúčtujte. Pokladna Manka a škody na FM Ostatní finanční výnosy Pohledávky za zaměstnanci Vzniklé manko Předpis manka k úhradě Úhrada manka v hotovosti zaměstnancem

Inventarizační rozdíly u jiného KFM Chybějící CP se účtují v rámci převodů v analytické evidenci na účet CP v umořovacím řízení, Manko nebo škoda u ostatního majetku se účtuje jako úbytek majetku a náklad na účty Manka a škody na finančním majetku (finanční náklad) nebo na účet Škody (mimořádný náklad v účtové skupině 58 – Mimořádné náklady). 26

To nejlepší na konec, aneb kurzové rozdíly u FM Kurzový rozdíl vzniká u majetku znějícího na zahraniční měnu, který je nutno přepočítat na měnu českou, z důvodu pohybu devizových kurzů na devizových trzích. Kurzový rozdíl může mít podobu: a)Kurzového zisku (ten se účtuje na účet Kurzové zisky v účtové skupině 66 – Finanční výnosy), b)Kurzové ztráty (účet Kurzové ztráty v účtové skupině 56 – Finanční náklady) 27

Kdy se o kurzových rozdílech účtuje? Ke dni uskutečnění účetního případu a ke dni účetní závěrky. Pozor!!! Kurzové rozdíly u CP a podílů, s výjimkou CP držených do splatnosti, se při ocenění k okamžiku účetní závěrky považují za součást ocenění reálnou hodnotou. Účtuje se o nich stejně jako u jiného majetku, při přeceňování na reálnou hodnotu je však třeba dávat pozor, aby nebyly tyto částky účtovány ještě jednou jako snížení hodnoty CP.Kurzové rozdíly u CP a podílů, s výjimkou CP držených do splatnosti, se při ocenění k okamžiku účetní závěrky považují za součást ocenění reálnou hodnotou. 28

Př. Podnik má ve vlastnictví akcie k obchodování znějící na CHF v nominální hodnotě CHF. Ke dni nákupu akcií činil kurz 25 Kč/CHF. Ke dni účetní uzávěrky je kurz 28 Kč/CHF. Řešení: Nejprve je nutno vypočítat kurzový rozdíl, který činí: (28 – 25) x = Kč. Jedná se o kurzový zisk, neboť původně byla hodnota akcií v české měně rovna: 25 x 1000 = Kč. Ke dni účetní uzávěrky je jejich hodnota v české měně rovna: 28 x = Kč. Proto kurzový zisk. Ten je potřeba zaúčtovat. 29

Účtování: 30 Výnosy z přecenění Maj. CP k obchodování PS Kurzový zisk KS